OBS! Støt den2radio via bankkonto
Den2radios konto er 8401-1070319 - til den grønne bank - Merkur Andelskasse. Vi er meget taknemmelige for de beløb lytterne sender os – det betyder meget.
Støt den2radio
Vi på den2radio er meget glade for vores lyttere og for de gode kommentarer vi får ind, men vi må også sige at vi er ved at nærme os bundlinjen økonomisk. den2radio er udelukkende finansieret af fonde, og lige nu ser det sort ud, så vi vil sætte stor pris på at lytterne tilgodeser os med et beløb. I kan indbetale på vores grønne Merkur Andelskasse med kontonummeret 8401-1070319. I kan gå ind på vores hjemmeside og se, hvor nemt det er. Der kan I også se, hvordan man betaler via PayPal. Støt den 2radio
den2radio - 16 år
den2radio har 16 års fødselsdag. D. 1.maj 2008 gik vi på nettet og har fungeret - udelukkende ved frivilligt arbejde og støttet af fonde og nævn. Vi sætter stor pris på lytternes kommentarer og især jeres økonomiske støtte, det er meget vigtigt for os. Gå ind på "Støt os" og vælg betalingsmulighed. På forhånd tak.
Foto: Depositphotos
Komponister i Østeuropa i 1900 tallet
Forfølgelse, deportation, tortur, modstand, død. 16 komponister fra Polen, Tjekkiet, Ungarn, Kroatien, Rumænien, Estland, Ukraine, Letland og Slovakiet. Tilrettelæggelse: Kirsten Rønn
“Reform i Praksis” en podcastserie af journalist Helle Schøler Kjær
En lang række kommuner har i praksis reformeret beskæftigelsesindsatserne over for borgere, der har svært ved at få fodfæste på arbejdsmarkedet. Indsatser, som har været til inspiration for nogle af Reformkommissionens anbefalinger i deres tredje og sidste rapport.
Ved at bruge metoder som borgerinddragelse, empowerment, helhedsindsatser og løn fra dag ét er det lykkedes for kommunerne at få udsatte borgere i job eller uddannelse. Hør sagsbehandlere, virksomheder, borgere, frivillige og kommunale ledere fortælle om noget af det, der virker.
To nye serier:
Landmænd uden jord
Dansk landbrug har undergået en stor omvæltning i de senere år. Antallet af heltidsbedrifter er reduceret fra 190.000 til ca. 8000, og det har været svært for mange at sige farvel til deres bedrift. Denne menneskelige side af historien er imidlertid meget ringe belyst. Den offentlige debat om dansk landbrug har i stor udstrækning handlet om lavbundsjorder, dyrevelfærd, CO2-afgifter og deslige, men der bor mennesker ude på landet, og det er dem, Egon Clausen interesserer sig for. Han vil give ordet til mennesker, der på krop og sjæl har gennemlevet en af de største omvæltninger i danmarkshistorien.
Oplever´n
Oplever'n tager kulturrejsen gennem de buldrende oplevelses-sfærer. Der foregår en masse i kulturmiljøet: Nye bøger, ny musik, ny mad, film, udstillinger, ny teknologi, arkitektur, nye platforme etc. Overfloden af oplevelser drukner ofte i støjen og bliver aldrig formidlet. den2radio tager public service-forpligtelsen på sig, samler hvad vi kan og sætter det i en større kulturel kontekst. Genre-overskridende og på tværs af formater anmeldes og bearbejdes kulturfænomenerne. Programmet præsenteres af Niels Bramsen, der har mange års erfaring med kommunikation, PR og marketing, samt cand. mag. i dansk og kunsthistorie.
Mandfolk
Hvilke tanker gør man sig om livet og døden? Og hvordan ser man på fremtiden som mand, når man er over tres?
Det er nogle af temaerne i den række af samtaler som Egon Clausen fører med nogle kloge og eftertænksomme mænd, der alle er over tres år.
Fødevareproduktionens natur og arkitektur
Jorden er centrum i landbruget, men der er mange forskellige holdninger til, hvordan den skal behandles i relation til dyrkning. Det skal vi høre om i den2radio’s serie om ”fødevareproduktionens natur og arkitektur”.
Kristina Grosmann Due har tilrettelagt.
Pharaos klassikere: Myter af Johannes v. Jensen
Introduktion til Finlands historie i det 20.århundrede
En kort introduktion til Finlands historie i den 20 århunderede er titlen på en ny programserie.
Podcast prisen 2022
Podcastprisen 2022
Podcastprisen 2022 hylder for fjerde år i træk det bedste fra lyd- og podcastverdenen!
den2radio er stolte af, at podcastserien "Genlyd" er blevet nomineret til en at årets podcast priser.
Tage Baumann og den tyske efterkrigstids schlagermusik
Serie om ” Psykisk arbejdsmiljø”
I en podcastserie om psykisk arbejdsmiljø vil den2radio fokusere på bekendtgørelsen om psykisk arbejdsmiljø fra 2020, der uddyber, beskriver og sætter ord på det psykiske arbejdsmiljø. Det skal være sikkert og sundt at gå på arbejde; lovgivning, bekendtgørelse og vejledninger skal forebygge og råde så mistrivsel og belastning på krop og sjæl undgås. Nu er redskabet til at gøre noget ved det psykiske arbejdsmiljø kommet, nu skal det bruges.
I alt kommer der 5 podcast, der et bidrag til information og viden om det psykiske arbejdsmiljø, der er aktualiseret ved bekendtgørelsen. Podcastserien er støttet af Foreningen Velliv
Det Finske dirigentmirakel
Det finske dirigentmirakel handler om de utrolig mange dirigenter, der bliver uddannet på Sibelius Akademiet i Helsinki - først og fremmest af professor Jorma Panula.
Pharao-Prisen
Den2radios medarbejder KARSTEN PHARAO har modtaget en pris han også lægger navn til PHARAO-Prisen.
TILLYKKE fra den2radio.
Prisen, der uddeles for første gang, er stiftet af Mofibo og går til
" én af de største inden for faget og som er gået forrest og vist vejen frem", skriver Bogmarkedet.
På vores litteraturside kan du finde et hav af Karstens oplæsninger.
Sophia – samtaler – pejling af dannelse
Sophia, tænketank for pædagogik og dannelse, har indbudt mennesker med vidt forskellige baggrunde til samtale om dannelse; det begreb, som atter er kommet på den politiske og pædagogiske dagsorden, men ofte i en form, der peger i halvdannelsens retning: et målbart facit, en veldefineret størrelse. I Sophia-samtalerne ønsker vi – udtalt eller uudtalt – at pejle den dannelse, som ikke kan gøres til pensum, men som kan anes, når noget i samspillet mellem mennesker lykkes. Det er dette noget, vi leder efter.
Den2Radio
den2radio er en ikke-kommerciel samfunds-og kulturradio
den2radio er ikke finansieret af offentlige midler. Vi er afhængige af støtte fra fonde og private donationer.
Siden 1. maj 2008 har den2radio ugentligt produceret en programflade om kultur-, musik-, debat- og samfundsprogrammer. Alle programmerne kan høres enkeltvis og via podcast på hjemmesiden.
Vores lyttere støtter os økonomisk og det er vi meget glade for. Her på siden er der en nem og hurtig ”støt den2radio” knap.
I kan også finde os på Facebook og I kan hjælpe os meget ved at ’like’, ’dele’ og kommentere vores udsendelser.
den2radio lægger hver uge 8-10 udsendelser på hjemmesiden - fra fredag midnat. Alle udsendelser kan streames og podcastes og kan altid findes og genhøres.
Pharaos klassikere
Karsten Pharao, der er tidligere DR- og Radio24syv-medarbdejder er kendt som oplæser og lydbogsindlæser. I serien ”Pharaos Klassikere” læser han hver uge op fra et stykke klassisk litteratur her på Den 2. Radio.
En verden af bystater
Gennem 3 århundreder blev grundstenene lagt til en civilisation, som den vestlige verden har spejlet sig i siden renæssancen. Med sin klare marmoræstetik fremstår det antikke Grækenland, som et billede på en
uspoleret samfundsform, og den dag i dag bliver den oldgræske verden stadig anset, som arnestedet for den vestlige kultur. Grundlaget til denne antikke kultur skal ifølge flere forskere findes i den
oldgræske samfundsform og bystatsindretning – polis. Gennem 6 udsendelser taler historiker Mikkel Skovgaard med nogle af landets førende forskere for at forstå denne verden af bystater.
Hele udsendelsesrækken er støttet af Carlsberg Mindelegat
OPERA SERIE
10 SVENSKE OG 10 DANSKE OPERASANGERE. International karriere er hårdt arbejde og karrieren holder ofte ikke længe, men nye generationer kan begynde her og stifte bekendtskab med sangere, de måske ikke kendte. På den2radio kan du altid finde podcast om bl.a operasangere og lytte dem igen og igen. Kirsten Rønn, som har tilrettelagt serien har valgt følgende operasangere: Nicolai Gedda og Henriette Bonde-Hansen, Anna Larsson og Johan Reuter, Nina Stemme og Bo Skovhus, Mikael Melbye og Anne Sofie von Otter, Tina Kiberg og Jussi Bjørling, Birgit Nilsson og Stephen Milling, Ingvar Wixell og Eva Johansson, Ann Petersen og Peter Mattei. Stig Fogh Andersen og Miah Persson og i denne sidste uge Inga Nielsen og John Lundgren.
Klangkammeret
"Klangkammeret" er en podcast om klassisk musik, der går til stoffet på en uhøjtidelig og nysgerrig måde.
Bag podcasten står Randers Biblioteks musikformidler, Mik Stegger, der tager dig med på strejftog i genrens kernemateriale og randområder på jagt efter de gode historier om og bag musikken.
Hop med ombord og kom f.eks. på guidet rundtur i lyden af klassisk forår fra barok til modernisme, tag med på skattejagt blandt glemte danske komponister, hør hvordan isolation har været guld værd for musikkens udvikling gennem tiden eller noget helt femte.
"Klangkammeret" blev belønnet som "Årets digitale formidlingsprojekt" af Danmarks Biblioteksforening i april 2021, og kan aflyttes via hjemmesiden, på bibliotekernes digitale bogtjeneste, eReolen, eller via alle gængse podcastudbydere.
Søndagsfortælling
Den2radio har indledt et samarbejde med forfatteren Jacob Skyggebjerg - der hver uge sender en nyskreven fortælling indtalt af forfatteren selv. Korte, afsluttede fortællinger sat i scene rundt omkring i hele Danmark, hvor man uden at skulle tage stilling, kan lade sig blive taget med på en rejse ind i fiktionens verden. En kontinuerligt tilblivende lyd-novellesamling - med handlings- og temainput fra lytterne!
Michael Falch - en rockpoet krydser sit spor - sange gennem 40 år
I en podcast-serie på 6 afsnit gennemgår vært og tilrettelægger Andreas Dahl - i selskab med hovedpersonen selv - Michael Falchs karriere fra rockstjerne i MALURT til den moderne psykologiske sangskrivning, der i nyere tid har kendetegnet hans musikalske virke. Sammen går de i dybden med Falchens albums gennem 40 år, og tiden de er skrevet i, og vender bladene i hans store musikalske udviklingsroman.”
Ny serie om Hafnia
Branden på Hotel Hafnia midt i København for 47 år siden kostede 35 hotel gæster livet. Hvad skete der? Hvorfor gik det så galt?
I en serie på 5 programmer folder journalisten Peter Skeel Hjorth historien ud og fortæller, hvad der rent faktisk skete natten til den 1. september 1973. Han var med de første brandkøretøjer fra Københavns Brandvæsen, fulgte røgdykkerne fra hovedbrandstationen ind i det brændende hotel og fik han et førstehånds kendskab til den alvorlige brand, som trak lange spor i eftertiden.
Peter Skeel Hjorth fortæller om sine oplevelser under brandnatten, forklarer brandens forløb og hotelgæsternes situation. Sidst, men ikke mindst går han skarpt i rette med
beskrivelser af branden i eftertidens aviser, bøger og TV-udsendelser, som han finder præget af graverende fejl, misforståelser og mytedannelser om episoder, der aldrig fandt sted.
Serie: 15 kvindelige komponister fra 8 lande gennem 400 år.
Tidligere var det at kvinder komponerede mest en uvæsentlig lidt sød ting. Ikke at man ikke kunne se noget i det, men alligevel var det ikke noget man tog sig af eller regnede for noget, og i flere århundrede var det mere klostre end kirker og saloner end koncertsale de kvindelige komponister fik opført deres værker i, og det var i den lille skala: klaverstykker og sange, cembalo, lut, guitar og eventuel kammermusik, så der er så utrolig få værker af kvindelige komponister gennem tiderne. Men der er nogen. den2radio spiller musik og fortæller om de vanskeligheder mange af dem rendte ind i og andre der blev støttet og båret af konger som Ludvig d.14. og en kejserinde som Maria Theresia i Østrig-Ungarn.
Hørelse
Serie om høretab
Alle kender én, der mister hørelsen helt eller delvist eller man kommer selv i situationen ikke at kunne høre så godt. I Danmark har hver 6. dansker nedsat hørelse eller omkring 800.000 .I hele verden er der omkr. 360 mio. mennesker, der har høretab eller er helt tunghøre.
I serien på 6 podcast om høretab kommer vi ind på bl.a. social isolation, viljen til at bruge høreapparater, det politiske arbejde,digitale landvindinger, tinnitus, CI- operation og et splinter nyt Center for hørelse og balance.
Serien er tilrettelagt af Anne Eggen og Kristina Grosmann Due og støttet af Demant Fonden.
EuropaProfilen - om indvandrere og flygtninge i dansk og europæisk perspektiv.
Skuespiller og forfatter Kristian Husteds fortæller i 2 programmer om sin rejse med flygtningestrømmen fra Lesbos til Danmark,
forklædt som Vahid Evazi, en iransk forfatter.
Reflektioner
De næste 5 uger udgiver vi en podcastserie , der tager udgangspunkt i refleksioner fra hverdagen , fra kvarteret, arbejdet, vennernes liv og eget liv. Små historier, der reflekterer over livet set i bakspejlet. Vi kalder den nye serie ”Refleksioner”.
Tekst og musik af Peter Zapffe.
Håndværk
-håndværkere og fremtidens arbejdsmarked,
hvem vinder : håndværkeren eller robotterne?
Den2radio sender en serie om håndværk og fremtidens arbejdsmarkedet.
Du vil i reportage og interview få et indtryk af glæden ved håndens arbejde for udvalgte håndværksfag.
I 20 podcast fortæller håndværkere og fagfolk - og kommer med bud på fremtidens arbejdsmuligheder og forandringer. Vil automatisering og robotter forandre en del af de arbejdsprocesser håndværkerne kender?
Under 20 % af en ungdomsårgang vælger en erhvervsfaglig uddannelse. Regeringens mål er at mindst 25% skal vælge en erhvervsfaglige retning.
Der er langt igen og prognoser fremskriver, at der vil være katastrofalt mangel på faglærte i snarlig fremtid. Nogle siger, at der kommer til at mangle 30.000 andre 85.000 bare i 2025, hvem ved? blandt arbejdsmarkedsforskere og konjunkturanalytikere er der dog enighed om at der bliver underskud af faglærte håndværkere, hvis det økonomiske opsving fortsætter som nu.
Imidlertid er der modsætninger. Markedet efterspørger håndværkere inden for
bestemte områder, men der er for få lærepladser, samtidig søger de unge ikke ind heller ikke dér, hvor lærerpladser er. Hvordan kan det være ?
Følg med i podcasten over de næste måneder og lyt når du vil.
Serien er støttet af Dreyersfond , Grundejernes Investeringsfond, Boligfonden Kuben.
Tilrettelæggelse Anne Eggen og Kristina Grossmann Due
Radio Underjordisk: UROKSEN
I podcastserien om uroksen er vi på jagt efter fortællinger sammen med passionerede videns- og kulturhistoriske formidlere, der bidrager med hver deres bid af historien. I interviews, reportager, lyd og musik hører vi om den opfindsomhed og levevis der gemmer sig i fortællingerne om de gamle knogler og arkæologiske fund fra jægerstenalderen. Vi hører om levevilkår for de første mennesker på vore breddegrader. Mennesker som måske ikke var så forskellige fra os, når man skærer helt ind til benet?
Serien består foreløbig af tre udsendelser:
1# Uroksen, dyrepasseren & heckkvæget
2# Uroksen fra Vig & andre gamle knogler
3# Uroksen og den opfindsomme stenalderjæger
Radio Underjordisk serie om #Uroksen er produceret og tilrettelagt af Abelone Bregninge http://www.underjordisk.dk
Landbrugsmagasinet på den2radio
Den2radio har fået ørerne inden for i landbrugets mangfoldige virkeligheder. Etnolog og ph.d. i landbrugets rammevilkår Rasmus Blædel Larsen har besøgt mælke- og svineproducenter, talt med mølle- og mejeridirektører, kommenteret aktuelle landbrugspolitiske emner og udredt positionerne i den ofte ophedede debat om erhvervets rolle i samfundet.
Fra Køernes dag i foråret til Høstmarkederne ved vækstsæsonens afslutning, over EUs landbrugspolitiske reformer, VM i fodbolds indflydelse på svineproducenternes afregningspriser til Økonomi-professorens analyse af dansk landbrugs samfundsøkonomiske betydning - forsøger Landbrugsmagasinet at give lytteren et indblik i dansk landbrugs vilkår, virkeligheder og vanskeligheder.
Link til alle udsendelser
Ny serie - Bodytalk
Måder vi ser ud på, måder vi agerer på og for hvis skyld vi gør det,
bliver for tiden forsøgt nuanceret af de såkaldte krops- og
sexpositivister ved at de fremstiller deres egen krop på det sociale
medie Instagram. Her behandler de temaer som skønhedsideal og ejerskab
over kroppen, ved at fremstille overvægt, handicap, forskellige måder
at udtrykke sit køn og sin seksualitet på, for blot at nævne et par
eksempler. Bodytalk stiller spørgsmål til forskellige
kropsaktivistister, for at blive klogere på hvilke motiver der driver
deres online aktivisme.
Tilrettelægger: Sarah Kamille Amininejad Teilbrand
Den2sport
den2radios nye serie Den2Sport. Her vil der en gang om måneden blive bragt interviews, reportager, analyser og kommentarer om sport og samfund.
Tilrettelæggelse: Lars Andersson og Søren Riiskjær
Europas Idehistoriske Rødder
Serie på Den2radio:
I podcastserien "Europas Idehistoriske Rødder" kan du høre om de grundlæggende tanker, som har formet den europæiske kultur igennem mere end 2500 år. Den europæiske kultur er blevet til i en konstant kamp om retten til at definere de værdier, som har præget de europæiske samfund og derigennem det enkelte liv. Kampen om magten har til tider været blodig, hvilket den europæiske historie vidner om. For at forstå nutidens udfordringer og de politiske kampe, som udkæmpes i dag, så må vi kigge tilbage på ideernes oprindelse.
Der sættes fokus på idehistoriske fænomener som demokrati, dannelse, konkurrence, kristendom, videnskab, oplysning, nationalisme & demokrati og krig & samarbejde.
I programerne medvirker en lang række af førende forskere inden for historie, filosofi, teologi, religion, økonomi og statskundskab.
Lyt til podcastserien her:
http://den2radio.dk/programserier/europas-idehistoriske-rdder/
Søfartens spor
I 4 udsendelser fortæller vi om udvalgte sider af søfartens historie i Danmark.
Det er historien om Newfoundland-skonnerterne, især "Bonnevista", der fragtede klipfisk fra Labrador til Spanien og vendte retur med salt.
I Svendborg og i det sydfynske øhav var der stolte søfartstraditioner, størstedelen af befolkningen var 100 % afhængige af skibsfart og værfter. Søfolkene og deres familier lagde i bogstaveligste forstand deres skæbner i hænderne på vind og vejr, for ingen kunne vide om søens folk kom hjem igen. Kvinderne kunne risikere at miste hele eksistensgrundlaget . Vi hører bl.a. om to kvinder, der måtte begynde forfra.
I slutningen af det 19.årh og frem til 1925 udvandrede en halv million danskere til Amerika, det svarer til 1/4 af den danske befolkning. "s/s Norge " var en af de mange emigrantskibe, der sørgede for transporten til det forjættede land Amerika.
Søfartens spor afspejler de skiftende tiders udveksling af varer og ydelser, håb og drømme.
Tilrettelæggelse: Anne Eggen og Karl Johan Mikkelsen
Serien er støttet af:
Kunstnernes Efterårsudstilling 2017
Ny serie på Den2radio
I denne serie følger vi en håndfuld håbefulde kunstnere, der hver især har søgt ind på Kunstnernes Efterårsudstilling 2017. Udstillingen udmærker sig ved at være censureret, hvilket betyder, at alle værker vurderes og udvælges af et censorpanel bestående af fem prominente kunstnere.
Vi følger udvælgelsesprocessen og taler med kunstnere om deres egne forskellige værker samt deres arbejde med at blive en del af Efterårsudstillingen. Vi møder blandt andet den unge kunstner Emil, der har trillet en halmkugle hele vejen fra Lolland og ind til København. Vi møder også Susanne, der laver abstrakte installationer i sit hjem i Ballerup.
Hør serien her:
http://den2radio.dk/programserier/kunstnernes-efterarsudstilling-2017-de-udvalgte/
Godt Nytår
Nytår 2019 – den2radio ønsker vores lyttere et godt og spændende nyt år, men ikke alt for spændende, vi håber verden vil holde sig i nogenlunde ro. Og I kan stadig lytte til de mange podcasts, der ligger klar på den2radio’s hjemmeside. I serierne og under kategorierne: kultur, litteratur, musik og klassisk musik, samfund, natur og videnskab og filosofi.
Søren Kierkegaard “Forførerens Dagbog”
Jesper Christensen læser Søren Kierkegaards berømte bog "Forførerens dagbog".
På Den 2. Radio har vi produceret en række Kierkegaard-udsendelser. Vi samler alle gamle og nye Kierkegaard-relaterede udsendelser på denne side: http://den2radio.dk/programserier/sren-kierkegaard-p-den-2-radio/
Den Røde Sofa på D2R
Den røde sofa i Dansk Forfatterforening er tilbagevendende arrangementer, hvor forfattere, oversættere, og illustratorer, der er medlem af foreningen holder oplæg og læser op.
Den2Radio optager og bringer arrangementerne i et samarbejde med forfatterforeningen og Københavns Hovedbibliotek.
Den røde sofa finder sted anden og fjerde torsdag i måneden kl.17-19 på Københavns Hovedbibliotek, Krystalgade 15, 1172 København K.
Du kan tilgå alle udsendelserne her: http://den2radio.dk/programserier/den-rde-sofa/
TAG MED TIL VINGE
I serien AT BO besøger vi den spæde begyndelse til en ny by i Frederikssund kommune. Byen hedder Vinge og skal med tiden kunne rumme 20.000 beboere. Når den er fuldt udbygget om 20 - 30 år er der alt hvad en by skal bruge af institutioner, butikker, arbejdspladser og vej - og S-togsforbindelse mm.
Vinge skal være en bæredygtig by med natur inde i byen. Hør hvordan visionerne skal realiseres og hvordan planerne og byggeriet skrider frem.
Se hele programserien her: http://den2radio.dk/programserier/at-bo/
Salmesang ved reformationen
Vi fejrer Martin Luther med en ny serie på Den2radio
Musik er en gave fra Gud, den jager djævelen bort, for den gør sjælen glad. Det var Luthers holdning til musik. En ny slags musik skulle der til efter reformationen, for de nye salmer, som bl.a. Luther selv skrev, skulle have melodier. Hvordan de blev til, og hvordan musiktraditionen fra før reformationen blev videreført og fornyet,-det handler den2radios serie om. Lyt til de 8 udsendelser og find dem under Serier:
Salmesang ved Reformationen: http://den2radio.dk/programserier/salmesang-ved-reformationen/
Georg Metz og Uffe Elbæk på Hovedbiblioteket
Arrangementet er flyttet til efteråret
Georg Metz og Uffe Elbæk i samtale om litteratur der har betydet noget for Uffe Elbæk.
I et samarbejde mellem Københavns Hovedbibliotek og Den2radio, har Georg Metz
interviewet en række indbudte politikere om værker, der har gjort særligt indtryk og haft
betydning for deres politiske liv og virke. Hvordan påvirker litteraturen dem? Og hvorfor har
de netop valgt de bøger, som de tager med til samtalerne med Georg Metz? Det er samtaler,
hvor vi oplever nye sider af politikerne, der her får lov til at tale med udgangspunkt i
kunsten og kulturen som omgiver dem.
Uffe Elbæk er Initiativtager til og politisk leder af Alternativet og desuden tidligere kulturminister for Det Radikale Venstre.
Stjernesolister på Den2radio
Den2radio.dk går ind for ro, kvalitet og fordybelse
Den klassiske musik har trange kår. De danske politikere nævner aldrig ordet kultur - de forstår ikke at vi behøver kultur i et samfund. Og budgetterne er meget små. Symfoniorkestrene bliver skåret ned og udsultet, de professionelle kor ligeså, og politikerne overholder ikke de indgåede aftaler med Det kgl. Teater om at sørge for bevillingerne til god kunst. Der bliver skåret 2% om året i 4 år på museer, biblioteker, teatre og orkestre, så det hele bløder. Det er som om det ikke betyder noget! Er det ligemeget? Kan det hele ende med et kulturløst, fordummet samfund? Er det et hurtigt fix, vi skal have? Hvad med fordybelse?
Klassisk musik på den2radio.dk er et bærende element ved siden af litteraturen, filosofien, videnskaben og de andre kategorier som ligger på hjemmesiden lige klar til at podcaste. Der er udsendelser for ethvert menneske med sans for kultur til mange mange timers glæde og fornøjelse. På den2radio.dk får den klassiske musik tid og ro.Tid til at synke ned i musikken og ro til at lytte til de musikmennesker der udtaler sig. Ingen jingler og hurtige afslutninger.
Serien 'Internationale danske klassiske solister' er en dokumentation i radioformat af de mange klassiske musikere, sangere og dirigenter der har eller har haft en international karriere eller er på vej. Mange bliver alt for hurtigt glemt - her kan man finde dem, for på den2radio.dk bliver udsendelserne liggende i modsætning til alle andre medier, hvor de kun ligger et afgrænset stykke tid. Serien er baseret netop på at ligge som dokumentation, der altid vil være tilgængelig til podcast og streaming. Serien har i dag 21 solister, men der kommer løbende flere til.
http://den2radio.dk/programserier/internationale-danske-klassiske-solister/
klassisk på nettet
Kirsten Rønn fortæller og spiller musik i serien Klassisk på Nettet.
http://den2radio.dk/programserier/klassisk-paa-nettet/
SÅ HAR DEN2RADIO VÆRET HER I 9 ÅR
Vi er 9 år nu. Faktisk var det d. 1. maj vi fyldte år. Den2radio er en af de første online radioer i Danmark og vi har siden 2008, uden offentlig støtte, produceret 1000 vis af udsendelser eller podcasts, som det hedder i dag.
En stor del af dem kan du stadig lytte til kvit og frit, de ligger i vores arkiv.
Som I ved, er vi drevet af kærlighed til mediet og takket være jeres reaktioner bliver vi ved, men det alene kan desværre ikke holdes os i live. Derfor tager vi gerne imod bidrag af en hver størrelse for at kunne fortsætte.
Vi har en støttekonto : Sydbank kontonr.: 7980-1034186
Du kan også bruge vores donationsknap i venstre side.
Georg Metz og Frank Jensen på Københavns Hovedbibliotek
Mød Georg Metz og Frank Jensen på Københavns Hovedbibliotek, Krystalgade 15.
Fredag d. 5. maj . kl. 14.30 -15.30 og det er gratis.
I samarbejde mellem Københavns Hovedbibliotek og den2radio interviewer Georg Metz i maj en række indbudte politikere om værker, der har gjort særligt indtryk og haft betydning for deres politiske liv og virke. Hvordan påvirker litteraturen dem og hvorfor har de netop valgt de bøger, de tager med til samtalerne med Georg Metz. Det er samtaler, hvor vi også oplever nye sider af politikerne, der her får lov til at tale udgangspunkt i kunsten.
Frank Jensen er gæst hos Metz. Frank Jensen er Overborgmester i København og bl.a. tidligere forskningsminister og justitsminister i Nyrups regeringer fra 1996-2001. Frank Jensens valg af litteratur er Martin Andersens Nexø ”Pelle Erobreren”.
Ny serie: Museer skaber viden
Museer er ikke bare udstillinger, for en vigtig del af museerne virke er at skabe ny viden inden for deres fagområde. Den del af musernes aktivitet vil serien "Museer skaber viden" sætte fokus på.
I omkring 50 udsendelser vil den2radio besøge museer i Danmark for at høre om den viden som danske museer er med til at skabe. Vi vil komme bredt rundt emnemæssigt med udsendelser om arkæologi, historie, kulturhistorie, kunst og naturvidenskab.
Serien lægger ud med en udsendelse om en grav fra jægerstenalderen, der kan være med til at fortælle om de mennesker, der boede ved Køge Bugt. Der er samtidig tale om lidt af en gåde, for graven indeholder 8 mennesker, og hvorfor dør 8 mennesker på samme tid?
Den anden udsendelse (kan høres fra den 22. april) handler om bryllupstøj. Vi kender i dag den hvide brud i den flotte brudekjole, og udsendelsen giver en forklaring på, hvorfor tøjet til bruden ser ud på den måde, og hvorfor brudgommens tøj er knap så flot. Bag kendskabet til bryllupstøj gemmer der sig en undersøgelse, som udsendelsen fortæller om, og hvor lytterne også kan være med.
Tredje udsendelse (kan høres fra den 29. april) fortæller om det arbejde museerne gør for at sikre, at der også bliver noget at undersøge i fremtiden. I Danmark er der en mængde fortidsminder, der ikke bare er tegn på, at der har boet nogen før os, men også er en del af det materiale, der kan give forskere mulighed for, at vi kan blive klogere på fortiden.
Hvis man vil abonnere på serien, kan det ske gennem iTunes eller RSS.
Billede: © Statens Museum for Kunst
Mød de internationale danske solister
Serien 'Internationale danske klassiske solister' portrætterer i radioformat nogle af de mange danske sangere, musikere og dirigenter, der har eller har haft en international karriere eller som er ansat i et ensemble i udlandet.
Mød unge, nyuddannede og ældre garvede musikere og sangere med en længere karriere. Hør om dem der har slået sig ned i en kulturby og har fået en professionel ansættelse, og dem der forsøger sig og håber på en karriere, og dem der har trukket sig tilbage. Hør dem fortælle om udgangspunktet, om hårdt arbejde og triumfer og glæde og skuffelser. Musikken i udsendelserne er naturligvis med dem, og den musik de arbejder med.
http://den2radio.dk/programserier/internationale-danske-klassiske-solister/
Fortidsmindedag
Fortidsmindedag
Den 30. april er Fortidsmindedag, hvor Slots- og Kulturstyrelsen at gøre opmærksom på fredede fortidsminder i land og by. Der er talrige arrangementer på museer over hele landet, hvor man kan komme til at se fortidsminderne.
På den2radio vil vi fortælle nærmere om, hvad fortidsminder er, og hvordan man kan bevare dem. Det sker i udsendelsen Fortidsminder, der er en del af serien Museer skaber viden.
Billede © Museum Sydøstdanmark.
Mødet med magten
Michel Foucault hentede inspiration fra Friedrich Nietzsche og Martin Heideggers filosofi og senere tænkere som Judith Butler, Gilles Deleuze og Pierre Bourdieu står alle i stor gæld til Foucault.
Lektor, mag.art., ph.d. Dag Heede var en af de første til at gøre Foucaults tanker alment tilgængelige med udgivelsen af bogen Det Tomme Menneske. I tre programmer udlægger Heede Foucaults filosofi her på den2radio:
http://den2radio.dk/udsendelser/filosofi-foucault-1/
Programserien “Børneliv” om mobning
Vi tager mobning alvorligt.
”Man er aldrig selv ude om mobning”, siger Laura Hintz, 22 år, ”der er ikke nogen der har fortjent at blive mobbet”. Hun har været udsat for massiv mobning i folkeskolen uden at nogen voksne greb ind. I oktober 2014 skrev hun en kronik til Politiken om sine oplevelser, det afstedkom mange reaktioner også fra skolekammerater, der havde mobbet.
I udsendelen møder vi også antimobbe-konsulent Lars Stilling Netteberg fra Red Barnet, der forklarer, at det er de voksne, der har ansvaret for at børn oplever udelukkelse. På Red Barnets hjemmeside kan man finde råd og vejledning til både børn og voksne, der vil forebygge mobning og skabe rumlighed for alle i det fælles rum.
Skuespilleren Jesper Christensen læser “Forførerens Dagbog”
I en programrække på 13 udsendelser kan du stifte bekendtskab med et af dansk litteraturs største værker, mens du arbejder i haven, er ved at gøre altanen sommerklar eller bare har brug for en stille podcast-stund.
Klik her: http://den2radio.dk/programserier/sren-kierkegaard-p-den-2-radio
“Skulde jeg lade hende uforstyrret i hendes Glæde? .. hun vil betale, men hun har tabt sin Pung, .. hun nævner formodentlig sin Adresse, det vil jeg ikke høre, jeg vil ikke berøve mig Overraskelsen; jeg træffer vel nok sammen med hende i Livet igjen, jeg skal vel kjende hende, og hun maaskee ogsaa mig, mit Sideblik glemmer man ikke saa let. Naar jeg da er bleven overrasket af at træffe hende i Omgivelser, jeg ikke ventede, da kommer Touren til hende. Kjender hun mig ikke, overbeviser hendes Blik mig ikke strax derom, saa kan jeg vel faae Leilighed til at see paa hende fra Siden, jeg lover hun skal erindre Situationen. Ingen Utaalmodighed, ingen Gridskhed, Alt vil nydes i langsomme Drag; hun er udseet, hun skal vel blive indhentet. “ (s. 307)
Pontoppidan på podcast
I denne og de følgende 10 uger vil vi bringe 11 små, såkaldte Krøniker, som Henrik Pontoppidan skrev i slutningen af 1800-taller og udgav samlet i 1890. De indtager en særstilling i Pontoppidans forfatterskab, fordi de – som noget af det eneste, han skrev – ikke er skrevet i realismens stil, men er mere frit fabulerende. Den satiriske djævlesplint i øjet er derimod helt den samme som i det øvrige forfatterskab. Den kendteste af krønikerne, og i det hele taget det kendteste stykke kortprosa fra Pontoppidans hånd, er Ørneflugt om den uheldige ørn Klaus, der er vokset op i en andegård. Men også de øvrige krøniker glimter af humoristisk hån mod menneskenes dumheder og konventionernes åndløse tvang. Den første fortælling i rækken hedder ”Menneskenes Børn” og handler om, hvad Vorherre og Sankt Peder oplevede engang de besøgte Jorden et sted, som minder meget om Danmark.
Samarbejde med KBH-Læser 2017
Mød tidligere udenrigsminister Martin Lidegaard, digteren Victor Boy Lindholm og forfatteren Lone Hørslev!
Den2radio bidrager i år med to arrangementer på KBH-Læser:
Metz i samtale med Victor Boy Lindholm og Lone Hørslev
d. 24.2. kl. 14.30-15.30 på Københavns Hovedbibliotek kan du opleve Georg Metz i samtale med Victor Boy Lindholm og Lone Hørslev om festivalens tema: VÆKST. Hvis du ikke har mulighed for at være tilstede på dagen, så kan du selvfølgelig podcaste arrangementet på D2R efterfølgende.
Se arrangementet her
Georg Metz i samtale med tidligere udenrigsminister Martin Lidegaard om 100 års ensomhed af Gabriel Garcia Márques
D. 3.3. kl. 15.00-16.00 på Københavns Hovedbibliotek har Georg Metz inviteret tidligere udenrigsminister og nuværende folketingsmedlem Martin Lidegaard ind til en snak om litteratur. Martin Lidegaard har selv valgt et værk, der betyder meget for ham: "100 års ensomhed" Af Gabriel García Márquez. Udgangspunktet for samtalen vil selvfølgelig være festivalens hovedtema: VÆKST.
Hvis du ikke har mulighed for at være tilstede på dagen, så kan du selvfølgelig podcaste arrangementet på D2R efterfølgende.
Se arrangementet her
Ny serie om bolig, by og bæredygtighed
Hvad vil det sige at bo bæredygtigt ? Hvad skal der til?
I en serie udsendelser fokuserer vi på hvad bæredygtighed er i byer, bydele og boliger.
Bæredygtighed handler om valg af materialer, energiløsninger, etiske og økologiske overvejelser og socialt liv.
Byggebranchen er storleverandør af affald og sammen med den globale klimaudvikling stiller det krav til vores byer og boformer. Energibesparelser, teknologi og ny forskning er en nødvendighed for at fremtidssikre og håndterevoldsomme regnmængder og spildevand.Det bliver en udfordring.Recirkulering tegner til at blive et kardinalpunkt i fremtidens byer.
Serien At Bo – bolig, by og bæredygtighed er tilrettelagt af Anne Eggen, Kristina Grosmann Due og Bodil Grue med støtte fra Realdania.
Salmesang ved reformationen
Den2radio lancerer en ny serie i anledning af reformationsjubilæet: Salmesang ved reformationen
Martin Luther anbragte de 95 teser på kirkedøren i Wittenberg i 1517 som revolutionerede den kristne verden Og det bliver fejret overalt i år. Den2radio fokuserer på musikken til reformationens salmesang i en ny serie på 8 udsendelser.
Vi synger stadig de gamle salmer, som af Luther og andre blev digtet ved reformationen. De fleste ved ikke at mange af melodierne er endnu ældre, og hvor melodierne til salmerne kom fra.
En væsentlig ændring ved reformationen var indførelsen af menighedens salmesang på modersmålet. Luther digtede selv et antal salmer, men der skulle melodier til, som menigmand og kvinde kunne synge. De gregorianske, enstemmige sange uden fast rytme, som munke og kirkens kor sang i den katolske tid, skulle erstattes af melodier med fast rytme, og i vers, der kunne gentages. Men hvor kom melodierne fra? Nogle blev omarbejdet fra det gregorianske repertoire, nogle tog man fra folkelige verdslige sange, og nogle blev komponeret af Luthers musikalske medarbejdere, måske oveni købet af Luther selv.
den2radio
Den2radio er en ikke-kommerciel samfunds-og kulturradio. Den2radio er ikke finansieret af offentlige midler. Vi er afhængige af støtte fra fonde og private donationer. Siden 1. maj 2008 har den2radio ugentligt produceret en programflade om kultur-, musik-, debat- og samfundsprogrammer. Alle programmerne kan høres enkeltvis og via podcast på hjemmesiden. Vores lyttere støtter os økonomisk og det er vi meget glade for. Her på siden er der en nem og hurtig ”støt den2radio” knap. I kan også finde os på Facebook og I kan hjælpe os meget ved at ’like’, ’dele’ og kommentere vores udsendelser. Den2radio lægger hver uge 8-10 udsendelser på hjemmesiden - fra fredag midnat. Alle udsendelser kan streames og podcastes og kan altid findes og genhøres. Se menuen på hjemmesiden og benyt den2radios tilbud.