Andelsvirksomhed i Uganda 2: ”Cows are beatiful business”

Udsendelse d. 25.november - 1.december. 2017

I den anden udsendelse om andelsvirksomhed i Uganda er udgangspunktet bylandbrug i hovedstaden Kampala.  Byen, der er enorm i udstrækning og ligger på en række høje,  har været genstand for en meget stor befolkningsvækst i de sidste årtier. Her bor efter myndighedernes skøn omkring 9 mill. mennesker. Byen er også en kulturel smeltedigel og mange forskellige religioner er repræsenteret, men næsten 70% er kristne. Koncentrationen af mennesker i hovedstaden betyder stor efterspørgsel på fødevarer. Her er lommer, hvor det kan lade sig gøre at drive et have- og landbrug med køer og mejeri.
Den2radio har besøgt  et lille andelsmejeri i nærheden af forstaden Entebbe.  Den katolske organisation Caritas har givet støtte til mejeriets etablering via et større udviklingsprogram for iværksætteri og udvikling af småvirksomheder.

 
De er 15 andelshavere omkring det lille mejeri og udsalg af mælk og youghourt i Nkumba.
Efterspørgslen på mælk og mælkeprodukter er relativt og det er prisen således også - og har man viden og tag på det, kan det lade sig gøre et tjene godt på salg af mælk. Mejeriet kører med løbende opsparing, der fx gør det muligt for medlemmer uden køer at anskaffe sig den første ko.Judith, der er én af initiativtagerne. Hun bor med sin familie på en lille ejendom med 3 acres jord (ca. 1,2 hektar.) Alsidighed i udnyttelse af jorden og de dyrkede afgrøder er imponerende.  Judith holder malkekvæg efter et princip om ”zero grazing” – nul græsning. Folden kan rumme op til 20 køer og foder skaffes dels ved at producere majsspirer, dyrke græs og supplere med indkøb af diverse blade og hø. 

 


Hertil kommer et havebrug, hvor Judith gør meget ud at passe fertiliteten på sin jord – både mht. gødning, brug af jorddække (mulching) og samdyrkning af forskellige afgrøder.  Hun  dyrker og sælger bl.a. kaffestiklinger, passionsfrugt, ingefær og dyrker bananer og cassava er til eget forbrug. Hertil kommer en mængde andre grønsager og frugt – auberginer, spinat, yamsrødder, salat samt jordbær dyrkes i plastikposer på gårdspladsen. Majsspirer og østershatte gror på reoler i udhusene. (Foto)

 

Medvirkende:
Nkumba Milk Cooperative, Judith Nyarukiye

Research & udveksling:
Caritas Kampala, M & E specialist, James Mutebi
Caritas Kampala, Coordinator, Harriet Nakasi

Udsendelsen var tilrettelagt af Kristina  Grosmann Due - med støtte fra Danida’s oplysningsbevilling.

MEDARBEJDER

Kristina Grosmann Due