Andelsvirksomhed i Uganda 4: ”Coops - for økologisk vanilje og kakao”

Udsendelse d. 20. - 26. januar. 2018

Chokolade og vanilje – i Danmark spiser vi begge dagligt uden at tænke ret meget på hverken kakao- eller vaniljebønner eller – de bønder, som producerer dem.   Både kakao og vanilje stammer oprindeligt fra Mellem- og Sydamerika.  I dag dyrkes kakao i flere lande i Sydamerika (Mexico, Peru, Ecuador, Brasilien, Dominikanske Republik) i Indonesien og i Afrika (Elfenbenskysten, Nigeria, Cameroun, Ghana, Uganda). Vanilje dyrkes i Mexico, på Comorer-øerne, Madagascar, i Indonesien og Vestindien, Tahiti mv. og i Afrika (Uganda, Malawi)  og regnes for verdens dyreste krydderi næst efter safran.
For den bonde, som investerer i vanilje- og kakao-produktion er den en langtidsinvestering. Vaniljeplanterne kræver 3 år, før de sætter blomst og de skal bestøves manuelt.  Kakaotræer sætter først frugt efter 4-5 år. Et træ kan høstes 2 gange om året, men giver kun ca. 20 kolber ad gangen og hver af dem indeholder 40-60 kakaobønner, der egentlig er frø. Der skal 2-300 bønner til for at give 1 kg kakaosmør. 

 

I Uganda er det især små landbrug, som står for produktion af kakao og vanilje og for at klare sig bedre i konkurrence med store, individuelle investorer er de små farmere i gang med at organisere sig i andelsvirksomheder. Økologisk Landsforening har partnerskab med den ugandiske landboorganisationen Sustainable Agriculture Trainers Network (SATNET) omkring udvikling af  bl.a. økologisk kakao og vanilje og 20 kooperative virksomheder til fordel for de små farmere.  Det sker i Rwenzori-regionen i Vest-Uganda, som ligger op til Uganda’s grænse mod Congo.  http://www.satnet.org.ug


De nye andelsvirksomheder har som basis 5-6 års partnerskab med Økologisk Landsforening omkring organisering af landbofamilier i selvstyrende Farmer Family Learning Groups, som har arbejdet med at udvikle deres produktion på bæredygtig vis med økologiske dyrkningsmetoder og integration i forhold til natur og klima.  http://www.okologi.dk/

De stedlige farmerne har nemlig mange udfordringer – klimaforandringer betyder, at regn nogle gange udebliver eller kommer i alt for voldsomme styrtregn, der eroderer bjergskråninger med landbrugsafgrøder som bl.a. kaffe eller laver oversvømmelse i lavt liggende områder, hvor der f.eks. vokser kakao og vanilje. Til andre store udfordringer hører store udsving i verdensmarkedets priser på kakao og vanilje. I 2017 kunne de sælge rå kakaobønner til ca. 1 dollar per kg og 2-3 dollars per kg for de forarbejdede bønner. Vanilje har haft gevaldige prisstigninger i 2017 bl.a. som følge af voldsomt og ødelæggende vejrforhold (cyklon) på Madagascar, der spolerede store dele af vanilje-høsten. Efterfølgende eksploderede vanilje-prisen på verdensmarkedet. 

Udsendelsen er støttet af Danida’s oplysningsbevilling.

  

MEDARBEJDER

Kristina Grosmann Due