Andelsvirksomhed i Uganda 5: Munaku Kaama Kisubi Sparekasse

Udsendelse d. 27.januar - 2.februar. 2018

Munaku Kaama Kisubi Andelskasse ligger i nærheden af Entebbe, forstad (og lufthavn) til Uganda’s hovedstad Kampala. Det er en ungdomsgruppe, som fik solgt 30 andele og oprettet sparekassen omkr. 2010. Undervejs har de fået bistand i form af træning fra Caritas Kampala. (Caritas er den katolske kirkes internationale organisation for nødhjælp og udvikling)

 

 

 

 

 

 

 

 

Andelskasser er vigtige !

Det er ret umuligt for almindelige borgere uden formue at optage et mindre lån til iværksætteri i store, veletablerede banker. Sådan er vilkårene mange steder i verden og også i Afrika. Og det er baggrunden for de sidste 10-15 års talrige initiativer med oprettelse af mere eller mindre uformelle spare-lånegrupper (Village Savings & Loans Association/ VSLA) og små sparekasser på andelsbasis også kaldet (Savings and Credit Cooperatives / SACCO’er). Imidlertid er det især Asien, som er blevet kendt for etablering af muligheder for mikrolån  og der er formidlet mange negative cases om urimelig høje renter, gælds-fælder etc. Imidlertid er der masser af positiv erfaringer og etablering af små virksomheder både i forhold til spare-lånegrupper og andelskasser. 

 

Andelsvirksomhed er en specifik forretningsmodel på et værdigrundlag, der handler om åbenhed, ligeværdighed og demokrati. Vil du vide mere om de 7 internationale principper for andelsvirksomheder eller kooperativer, sådan som de er formuleret af den internationale kooperative alliance finder du dem her

Sparebøsse – til voksne !
I udsendelsen om Kisubi Sparekasse  hører vi, hvad der skal til, når en ungdomsgruppe beslutter at udvikle en lokal sparekasse. Et centralt budskab handler om aktive medlemmer, der sparer op, låner og betaler tilbage. Opsparing – er vigtig også for dem, som oplever de ingen penge har. Det pædagogiske middel er en solid sparebøsse af metal, som alle medlemmer af sparekassen kan få. Der er to nøgler til den, og de opbevares af sparekassen. Indehaveren til sparebøssen kan til enhver tid gå til kontoret og få åbnet dér, men har man ikke tid eller råd til transport, så kører Kisubi Sparekasse også gerne ud og åbner derhjemme. Erfaringen siger, at mange går i baglås, hvis de får at vide, at de SKAL spare så og så meget op hver måned, men at de selvsamme folk bliver helt overvældet, når de åbner deres sparebøsse og erfarer, hvad de har formået at spare op.


Dansk Forum for Mikrofinans har siden 2010 fungeret som netværk for kapacitetsopbygning i relation til NGO’er og andre med interesse for udviklingsprojekter i det globale Syd og spare-lånegrupper /VSLA og andelssparekasser/SACCO’er som redskab til udvikling.

 

Research
Caritas Kampala, M & E specialist, James Mutebi
Caritas Kampala, Coordinator, Harriet Nakasi

Medvirkende
Bestyrelsesformand Thaddeus Makumbi 
Manager Sarah Nansalere
Iværksætter Juliet Nakamet

 

 

Tilrettelæggelse
Udsendelsen er tilrettelagt af Kristina Grosmann Due

Serien Andelsvirksomhed i Uganda 1.- 5.  er støttet af :

MEDARBEJDER

Kristina Grosmann Due