Arktis i hjertet - 1

Udsendelse d. 27.januar - 2.februar. 2024
Udsendelse d.16 - 22. januar. 2021

Hvis man ligner en grønlænder har man noget at skulle bevise, også i dagens Danmark, men Bodil har aldrig rettet ind. Hun og hendes søskende voksede op på Amager i 1960’erne som de eneste børn i kvarteret med et fremmed udseende. Deres mors østgrønlandske ophav gav anledning til voldsom racisme, med dertil følgende traumer for hele familien, men Bodil har altid nægtet at genkende sig selv i de fordomme, hun er blevet mødt med. Hun blev den grønlandske pige der slog fra sig i skolen, en succesfuld dansk iværksætter i Nuuk og nok den eneste københavnske frisør, hvis bedstefar var åndemaner. Men vi skal også ind på hvordan man risikerer at blive behandlet, når man som midaldrende kvinde, med et grønlandsk udseende, går ned i et dansk supermarked. 

I programserien ”Arktis i Hjertet” møder vi tre kvinder, hvis identitet bygger både på dansk og grønlandsk kultur. Det moderne rigsfællesskab er et produkt af en fælles kolonihistorie, hvor Danmark var magtudøver og Grønland blev domineret. Det er et historisk forhold, der har efterladt en arv af sagte og usagte fordomme om grønlændere. Den røde tråd i mange af disse stereotyper er alkoholisme, mindreværd og for kvindernes vedkommende seksuel villighed.

Men der findes også en anden virkelighed, hvor man som grønlænder ikke lader sig definere af andre, og den handler blandt andet om en moderne inuit identitet, der ikke kun begrænser sig til Grønland, om den mytologiske verden i Arktis og om samtidig at kunne være dansker.
De tre kvinder i programserien er enten børn af blandende forhold eller har oplevet en splittelse i tilhørsforholdet til Grønland og Danmark, som har gjort det kompliceret at finde ro i deres identitet og skabe sig et ståsted.
Den2radio har mødt Eleonora, Bodil og Paninnguaq hvor de befinder sig nu, i Nuuk og i København, for at høre dem fortælle hver deres unikke historie.
Programmerne er tilrettelagt af Noa Agnete Metz.
Foto: Privateje og Noa Agnete Metz

Udsendelsesrækken er blevet til med støtte fra  

MEDARBEJDER

Noa Agnete Metz

PROGRAMSERIE

Arktis i Hjertet