Bellman 3

Udesendelse d.19. - 25. december. 2020


Skuespilleren Nis Bank-Mikkelsen anses for at være en af Nordens største fortolkere af Bellmans epistler og sange, som han synger på dansk. Da han som ung fattede interesse for disse viser, havde store svenske visesangere som Sven-Bertil Taube, Fred Åkerström og Cornelis Vresswijk givet Fredman og hans verden nyt liv med hver deres stil.

 

Sven-Bertil Taube havde i begyndelsen af 1960erne skabt ny opmærksomhed om viserne med en finkulturel fortolkning på to LP-plader, hvor han blev akkompagneret af Stockholms Barockensemble under ledelse af dirigenten Ulf Björlin.

Også visesangeren Fred Åkerström slog igennem som Bellman-sanger i 1960erne. Med sin dybe, alvorsfulde stemme reformerede han for alvor Bellman-fortolkningen med LP-pladen ”Glimmande nymf” fra 1974 og to senere LP-plader med Bellman-sange. En ledetråd til at forstå hans særlige stil og sans for Fredmans verden finder man i hans opvækst under yderst enkle forhold i Stockholms daværende arbejderkvarter Södermalm. Fred Åkerström havde et stærkt svingende venskab med tidens anden store visesanger, Cornelis Vreeswijk, der sang Bellman på sin særlige måde.

Nis Bank-Mikkelsen er skuespiller og ikke sanger. Han synger Bellman med en lige så dyb stemme som Fred Åkeström, men i modsætning til svenske troubadurer optræder han klædt som den fordrukne urmager, der lå i rendestenen foran kroen ”Kryb ind” en sommermorgen anno 1768. Han ligefrem gestalter figuren og drankeren Jean Fredman med et glas vin i hånden.

Sit gennembrud som Bellman-sanger fik Nis Bank-Mikkelsen i 1983 med en LP-plade, hvor han – med et akkompagnement på piano af Fini Høstrup – gav fortolkningen af den svenske poet fra 1700-tallet et modernistisk tilsnit. Et nyt gennembrud fik han i 1994, hvor han for første gang optrådte klædt som Jean Fredman under et stort Bellman-arrangement i Århus Musikhus. Siden har han sunget Bellman over det ganske land og været på turné i Sverige med en anden af tidens største fortolkere af Bellman, visesangeren Martin Bagge fra Gøteborg.

Nis Bank-Mikkelsen, der i april fyldte 75 år, har også optrådt som Fredman på den svenske ambassade i København, for dronningen på Hofteatret og i Børshuset i Stockholm, hvor Det svenske Akademi har sine lokaler.

I samtale med Peter Skeel Hjorth fortæller Nis Bank-Mikkelsen her om sit liv som Fredman. 

De hører Nis Bank-Mikkelsen synge Bellman i nævnte rækkefølge: 

1. Tredje vers af Fredmans Epistel 2 ”Nå, stem nu fiolen”.

2. Fra potpourri over Bellman-melodier arrangeret af Erik Kaltoft.

3. Fredmans Sang nr. 21 ”Så går vi li’så stille hjem” sammen med Preben Kristensen.

4. Fredmans Epistel 23. ”Ak, kære moder”.

5. Fredmans Epistel 48 ”Solen skinner blank og trind”.

6.Fredmans Epistel 72 ”Strålende skat, engel du blide”.

7. Fredmans Epistel 9 ”Kæreste brødre, søstre og venner” fra samme indspilning 1994.

Indledningsvis er det den svenske sopran Birgit Nordin, som synger andet vers af visen ”Ulla Winblad” fra parodien ”Bachhi Orden” i indspilning fra 1961.

Foto: da.wilipedia. org og privat eje