Børneliv: Fattigdom

Udsendelse d.30.dec. - 05.januar. 2018
Udsendelse d.12. - 18.april - 2014

Ingen varme, lås på køleskabet og aldrig med til noget, det er dagsordenen for et stigende antal fattige børn i dagens Danmark.
”Vi skaber fattigdom i dag ”, siger socialrådgiveren Hanne Reintoft. Hun henviser til et mere og mere usolidarisk samfund, en venstrefløj, der svigter og en kontanthjælpsreform der gør livet fattigere for dem, der i forvejen ikke har noget og så giver hun Liberal Alliance tørt på.
I programmet møder vi også projektkoordinator for frivilligt socialt arbejde Sanne Gylling fra Red Barnet og Adam Johansen, phd og lektor på RUC og på Institut for socialt kommunalt arbejde.
Sanne Gylling arbejder med børnefattigdom både internationalt i Europa og på nationalt plan, hun fortæller bl.a. om den nationale fattigdomsgrænse (103.000 kr. i tre år) i Danmark, der er 10% lavere end i det øvrige Europa og ovenikøbet først skal træde i kraft efter 3 år. Sanne Gylling giver konkrete eksempler på konsekvenserne af børns fattigdom, som hun møder i Red Barnet.

Adam Johansen er på andet år i et 3 årigt forskningsprojekt ”Fattigdom og omsorgssvigt” finansieret af Socialstyrelsen og RUC. Formålet er at fokusere på længerevarende fattigdom  hos børnefamilier i 25 kommuner. Han løfter sløret for nogle af sine forskningsresultater og gør opmærksom på at mennesker på overførselsindkomster ikke har oplevet skattelettelser i mange år som alle andre. Afstanden mellem rig og fattig i Danmark er skærpet.
Hanne Reintoft, uddannet socialrådgiver i 1957, har især haft de enlige mødre i fokus. I en årrække var hun direktør for Mødrehjælpen og hun var i 28 år redaktør af ”Hvad er min ret og hvad er min pligt” på DR's P1. Dertil bl.a.brevkasseredaktør i ugebladet ”Søndag” til april 2014.

Ifølge oplysninger fra Socialministeriet vil der før sommeren komme en situationsrapport om fattigdom i Danmark.
Tak til Mødrehjælpens butik i Valby og den frivillige medarbejder Lya Kasttoft.


Programmet er tilrettelagt af Anne Eggen, Kirsten Rønn og Kristina Grosmann Due.


Serien om børneliv er støttet af Familien Hede Nielsens Fond.

Vi lægger her link til:

Red barnet

Adam Johansen

Mødrehjælpen

 

MEDARBEJDERE

Kristina Grosmann Due, Anne Eggen, Kirsten Rønn

PROGRAMSERIE

Børneliv