Den2Radio - Uge 15 - 2019

Udsendelse d.6. - 12. april. 2019

Intermetzo
Her er den2radio i forårshumør med podcasts til enhver smag inden for kultur-og samfundsområdet. Georg Metz er ikke rigtig i forårshumør. Han harcelerer over at regeringen har likvideret 24/7 på Kristian Thulesens Dahls anbefaling. Der var engang Socialdemokratiet nærede kulturpolitiske visioner, nu afskyr og frygter de akkurat som Dansk Folkeparti den korrigerende og kontrollerende magt. Det er forklaringen, Danmark tager her et skridt mod autokratisk styret radiofoni, hvor politisk kontrol af form, indhold og medarbejdere er næste stop.

Den2sport
Dygtige fodboldspillere benævnes ofte som de rene boldkunstnere. Men kan sport ophøjes til kunst? Besidder sporten kunstneriske kvaliteter? I en samtale med Claus Bøje, tidl. idrætsforsker og udviklingschef i Lokale og Anlægsfonden forsøger den2sport at besvare nogle af disse spørgsmål. Vi taler om sportens æstetiske kvaliteter, om helte og myter, om sportens fortælling og også lidt om doping.

At gå nøgen - om magt
”At gå nøgen” - om magt. Forfatteren Janne Teller har udgivet 21 essays om kunst, fremmedhed og forsøget på at være menneske. I denne tredje samtale taler hun med Jens Raahauge specielt om magtens karakter og mange ansigter i en verden, der er på vildspor.

Internationale danske klassiske solister, Stephen Milling
Serien 'Internationale danske klassiske solister' portrætterer i radioformat nogle af de mange danske sangere, musikere og dirigenter, der har eller har haft en international karriere. Den serie genudsender vi i disse uger – 22 solister i alt, og i denne uge er det bassangeren Stephen Milling vi skal høre fortælle om hvordan det begyndte, om engagementet på Det kgl Teater og den store internationale karriere, der fulgte. Han optræder på alle de vigtigste operascener i verden som Bayreuth Festspillene, Metropolitan Operaen i New York, Covent Garden i London, Wieneroperaen og La Scala i Milano, og også i sommeren 2019 er han engageret til Bayreuth Festspillene som Landgreven i Tannhäuser.

Kastesigten
Og så er den2radio’s teatermagasin tilbage. Kastesigten har været på besøg i en verden af trolde, i Shakespeares kærlighedsliv og - i skarp kontrast - i en koncentrationslejr i efteråret 1944. Hør hvordan vores anmelder Rasmus Blædel Larsen har fordøjet disse oplevelser.

FDB møbler 1
Mange har møbler fra FDB stående, for i mange år blev der solgt rigtig mange møbler, og de var fra en tid, hvor møbler var lavet solidt. Men tiden ændrede sig, der blev solgt færre og færre møbler, og til sidst stoppede FDB Møbler. Men de kom igen i 2013. Udsendelsen ser på hvad det er man har taget frem, hvorfor de møbler siger noget i vores tid, og om det skyldes et tidløst design. I udsendelsen medvirker designhistorikeren Christian Holmsted Olesen fra Designmuseum Danmark, kategorigruppechef Ole Kiel fra COOP og designeren Thomas E. Alken.

Alkohol i Norden – Højt skum og bægerklang
I 2012 sendte den2radio en serie om alkohol i Norden. Det var et led i serien Radio Norden der satte fokus på alkoholkultur og alkoholpolitik i de nordiske lande. Vi kommer omkring i de nordiske lande i de kommende uger, de har et temmelig forskelligt syn på alkohol, men først skal vi møde lektor ved Københavns Universitet Sidsel Eriksen og høre hendes redegørelse for nogle af de historiske forudsætninger for den store forskel i opfattelsen af alkoholkultur i Danmark og Sverige.

Essays 1
Vi genudsender nu en serie på 5 om den spændende litterære genre: Essayet. Vi begynder med essayets fader Michel de Montaigne, går videre til Ludvig Holberg, til Johannes V Jensen og Jacob Paludan, Knud Sønderby og Martin A. Hansen og slutter med Susanne Brøgger og Klaus Rifbjerg. Så her i den første udsendelse går vi 400 år tilbage til den franske adelsmand Montaigne.  Det er Thorkild Borup-Jensen, der har skrevet en række bøger med og om essays, der fortæller