Den 2Radio - Uge 21 - 2018

Udsendelse d.19. - 25. maj. 2018

Intermetzo 
Intermetzo handler om parallelsamfund, som er et noget luftigt begreb. Georg Metz kar kaldt sin klumme "Den afsårne omverden - Hvem der bor parallelt med hvem".

Vi vender tilbage - 70 år efter "Katastrofen".
Palæstinensere over hele verden demonstrerer i disse dage for retten til at vende tilbage til stederne, deres forfædre for 70 år siden blev uddrevet fra. Men hvad mener de palæstinensere, der allerede bor i Israel, om tilbagevenden?

Sofiebadet på Christianshavn
På Christianshavn ligger den sidste af de 3 kommunale badeanstalter, der blev opført fra 1865 -1920. Bad i de mange slumlejligheder var nemlig en sjældenhed. Sofiebadet, som det bliver kaldt i dag , er bevaret . En stor gruppe frivillige har knoklet, for at få det til at fungere på et bæredygtigt grundlag. Det særlige er, at der i dag er Hamam, hvad det er og hvordan det er at gå i offentlig badeanstalt, skal vi høre om.

Bakkens Pjerrot
Pjerrot, som vi kender både fra Pantomimen i Tivoli og fra Bakken har en særlig historie, der går langt tilbage. den2radio har besøgt Dyrehaven nord for København og taler med Pjerrot i skikkelse af Kurt Flemming. Han fortæller både Pjerrots historie og om hvordan han selv blev Pjerrot.

Willerslev og Johannes Døberen
Den danske dna-forsker, Eske Willerslev har haft mange sjove udfordringer i sin karriere. Og så er han ikke bleg for at hjælpe sine kollegaer med selv de mest utrolige opgaver, så han svarede ja, da han blev spurgt, om han havde mod på at tage med på en hemmelig mission til Bulgarien. Her skulle der tages prøver af nogle knogler, der efter sigende var de jordiske rester efter Johannes Døberen. Resultatet af prøverne var til gengæld overraskende og noget ganske andet, end hvad den danske forsker havde forventet.

Bach på brasiliansk
Den brasilianske komponist Villa Lobos begyndte sine musikstudier i Paris, hvor han boede i mange år. Han var meget optaget af den vesteuropæiske musikkultur med Johan Sebastian Bach som den vigtigste. Bach har komponeret 6 små koncerter – Brandenburgkoncerterne – som alle har hver sin besætning, og dem blev Villa Lobos inspireret af til sine Bachianas Brasileiros altså Bach på brasiliansk kan man godt sige. Det er 9 små koncerter netop med alle mulige instrumentsammensætninger. Den vi sender, er for sopran med 8 celli. Det er vist første gang en komponist har skrevet for den kombination, men det er meget fascinerende, og så er det den strålende amerikanske sopran Renee Fleming der synger de brasilianske digte.

Vreden i litteraturen
Thomas Bernhard var en meget markant østrigsk forfatter, der levede fra 1931 til 1989 og oplevede Ansluss hvor Østrig blev indlemmet i Tyskland og udraderet af landkortet. Han voksede op i Salzburg, hvor han var elev på en nazistiske kostskole. Hans selvbiografi ’Årsagen’ fra 1975 handler om disse voldsomme år og udstiller Bernhards vrede og skepsis over for de totalitære tankesæt, nazismen såvel som katolicismen, han mødte i ungdomsårene i Salzburg. ’Vreden i litteraturen’ er titlen på udsendelsen, som er optaget på Hovedbiblioteket i København for et par år siden. Thomas Bernhard var generelt misantrop men hans had rettede sig primært mod det patriarkalske, hierakisk opbyggede katolske og fastoide Østrig. Karsten Pharao taler med professor Søren R. Fauth om Thomas Bernhards forfatterskab.

Den røde sofa
Den røde sofa foregår denne gang i Dansk Forfatterforenings lokaler og er på engelsk. Niels Brunse taler med sin oversætterkollega François-Eric Grodin om grænser i litterær oversættelse: om at formidle litteratur over kulturelle og sproglige grænser, om begrænsninger og det modsatte i oversættelse som kunst. Efterfølgende er der foredrag ved Kirsten Marie Øveraas under overskriften "At the edge of translation - what subtitling can teach us", som handler om undertekster og de grænser og faldgruber, der findes i denne oversete, men kulturelt indflydelsesrige oversættelsespraksis.
I anledning af denne herlige forårstid spiller vi  Svend S. Schultz’s forårsang ’Yndigt dufter Danmark’ til et digt af Ulf Hoffman sang Mogens Dahls Kammerkor.

I anledning af denne herlige forårstid spiller vi efter programoversigten Svend S. Schultz’s forårsang ’Yndigt dufter Danmark’ til et digt af Ulf Hoffman sang Mogens Dahls Kammerkor 

Foto: Anne Eggen