Den2Radio - Uge 01 - 2022

Udsendelse d.1. - 7.januar. 2022

Godt nytår ønsker den2radio vores lyttere og vi ser frem til et nyt år med mere kultur i Danmark og håbet om at kunne bruge ordet samfund i sin oprindelige betydning: et fællesskab af individer. Det vil vi her på den2radio være med til, og så takker vi lytterne for støtte til radioen både økonomisk og med gode tilbagemeldinger på vores podcast. 

Intermetzo
Georg Metz kigger 20 år tilbage til den daværende statsminister Anders Fogh Rasmussens første nytårstale. Han bevægede sig på hidtil ukendt land og relancerede det gamle begreb smagsdommer som udtryk for et tungt meningstyranni udøvet af en diktatorisk elite, der bestemte for meget og tilsidesatte almindelige menneskers dømmekraft og smag.

Sophia-samtaler – pejling af dannelse: 6
I Sophia-samtalerne ønsker vi – udtalt eller uudtalt – at pejle den dannelse, som ikke kan gøres til pensum, men som kan anes, når noget i samspillet mellem mennesker lykkes. Det er dette noget, vi leder efter. I den sjette udsendelse har Sophias Jens Raahauge fanget professor Per Øhrgaard for at tale med ham om dannelse i al almindelighed og om dannelsens vilkår her og nu. Udsendelsen har fået titlen: Man bliver vred!

Man skal ikke spare på livets start
Dette efterår har der i medierne været en del debat omkring de forhold man tilbyder gravide og fødende i det offentlige system. Flere jordemødre har slået alarm, da de synes systemet berører smertegrænsen for hvor lidt tid man kan tilbyde hver enkel gravid, hvis man ønsker at fødselsforløbene skal forblive sikre. Vi har talt med Marta Orbis og Dorthe Madsen, der arbejder som selvstændige jordemødre i Fødeklinik Maia på Østerbro i København og med Lene Skou Jensen, som arbejder i det offentlige, på Rigshospitalets fødeafdeling, samt i klinik med hjertesyge gravide og gravide med fødselsangst, ud over sin private klinik med ID-psykoterapi.

Strikkekunstens geografi
At strikke har heddet forskelligt, alt efter hvor man var. Det ved Lise Warburg meget om. Hun er tekstilhistoriker og har skrevet en bog om emnet. Den hedder "Den strikkende Madonna" og henviser til en række altertavler fra middelalderen, hvor man ser Jomfru Maria, der sidder og strikker. Ifølge legenden er det den ’usyede’ kjortel som var i et stykke, og som de romerske soldater trak af Jesus før de korsfæstede ham. I samtalen med Egon Clausen fortæller Lise Warburg om strikningens kulturhistorie.

Musikkulturel trafik på Christian d.4.’s tid
Musikkulturel trafik på Christian d.4.’s tid er titlen på en podcast hvor musikforskeren Bjarke Moe fortæller om, hvordan musikken fra Italien kom til København i 1600-tallets første halvdel. Trafikken gik begge veje, danskere tog til Venedig for at lære at komponere og italienske musikere kom via andre europæiske fyrstehoffer til København. Desuden blev der solgt noder fra Italien i København. Det handler om musik, men det handler også om, hvordan Europa bliver bundet sammen til netop at blive Europa.

Anslag - januar 2022 - 1
Facebooks Zuckerberg gør i virkeligheden ligesom Ungarns Orban, mener Jacques Berg, der også i denne uges Anslag leverer en klinisk beskrivelse af sygdommen G7. Hvorfor er katten sur på ham?

Refleksioner
’I like cofee’ kalder Peter Zapffe sin Refleksion denne gang. En kort og igen eftertænksom erindring.

Pharaos Klassikere, Syvsoverne
Denne uges Himmerlandshistorie hedder Syvsoverne og handler om en grum nytårsspøg, som karlene i Keldby har for med folkene på Bakgården, som de nu også synes fortjener det, efter det de gjorde ved dem sidste nytårsaften. Ak ja, sådan har det åbenbart været i umindelige tider.

Forførerens dagbog 14
I denne uge afslutter vi vores Søren Kierkegaard følgeton. Jesper Christensen læser 14. og sidste del af Forførerens Dagbog, hvor Johannes' projekt er ved at nå til vejs ende.