Den2Radio - Uge 01 - 2025
Udsendelse d.28.december - 01. januar 2025
Her er den2radio klar med podcast indenfor samfunds-og kulturområdet som altid i de snart 17 år, vi har været på banen. Og godt nytår ønsker vi vores lyttere.
Intermetzo
Handler i denne uge om de problemer folk kan komme ud i, når de impulsivt skriver deres umiddelbare mening på de sociale medier. Endnu en person fik forleden fængselsstraf, betinget, men straffet med antegning i attesten for at ytre sig positivt om en af Mellemøstens krigende parters gerninger, vel at mærke uden opfordring til vold. En eller anden har meldt den nu dømte til politiet, hvilket givetvis tyder på, at nogen på de sociale kældermedier anmelder udsagn, der kan medføre alvorlige reaktioner fra anklagemyndigheden. Politiet er forpligtet, indskærpet af statsministeren, til at efterforske anmeldelserne og gerne rejse flere sigtelser.
116 sigtelser er det blevet til. Et forbitret element i befolkningen søger tilsyneladende at bringe ytrende medborgere til tavshed.
Radio MB: Når sanktionspolitik sejler: Putins skyggeflåde truer med rust og oliekatastrofer
Forleden knækkede to skibe midt over foran Krim-halvøen. Olien strømmer stadig ud i havet. Katastrofen er stor, men netop i det område har man andet at tænke på end miljø og havfugle. Det er Radio Mælkebøtten, der har sendt den2radio denne podcast, som er et interview med Sune Scheller, kampagnechef fra Greenpeace.
De udødelige
Serien 'De udødelige' på hele 30 podcast handler om EU's store bekymring om de ekstraordinært mange gamle og passive borgere. I serien trodser vi alle stereotyper om alderdom og samfundets udelukkelse af personer over 55. EU’s store bekymring er, om ekstraordinært mange gamle og passive borgere truer velfærdssamfundet. Vi spørger, om der er grund til bekymring? Dr.med og aldersforsker Henning Kirk har sammen med journalisten Lone Kühlmann skrevet bogen: "Afskaf Alderdommen - bliv i de voksnes rækker", der udkom på Gyldendal i begyndelse af 2012, og i denne podcast har den2radio's Anne Eggen en samtale med Henning Kirk.
Mandfolk 6
Mænd over 60 bliver ramt af mange fordomme om at være gamle og dermed ubrugelige i erhvervsmæssige og sociale sammenhænge. Den modne mand befinder sig således i et spændingsfelt mellem tab og vinding, mellem afmagt og accept, mellem fortvivlelse og visdom. Denne uges mand er Ulf Nordlund musiker og orkesterleder, der har arbejdet med børn og musik gennem hele sit liv og nu har oprettet et seniororkester på Frederiksberg. ’At blæse verden et stykke’ har Egon Clausen kaldt denne uges podcast.
Martin Hall og de glemte 70’ere
’1971-1985’ er titlen på musikeren Martin Halls erindringer, men de handler forbløffende lidt om de firsere, som Martin Hall ellers forbindes med, til gengæld får de glemte halvfjerdsere en fremtrædende plads. Og netop halvfjerdsernes glemte popmusik skal det handle om i den første af to mammut udsendelser, hvor Martin Hall i selskab med Søren E. Jensen mindes de hits som gjorde sig gældende i deres sene barndom og begyndende pubertet, inden punken kom og ødelagde det hele.
Tidens løsen – Ingen Sløsen
'Tidens løsen, Ingen sløsen' er titlen på en podcast om en undersøgelse af ernærings opdragelsen i Danmark under besættelsen 1940-45. Mød cand.mag. i historie og museologi Nina Bauer, der har skrevet speciale i mad og rationering under 2. Verdenskrig. "Som madhistoriker er mit fokus især på synet på mad og ernæring gennem tiden. Madkulturhistorie er et vigtigt forskningsfelt for mig. Mad har været og er vigtigt som et kulturbærende og identitetsskabende element i samfundet", siger Nina Bauer.
En farverig person
Kunstmaleren Erik Hansen var fra Esbjerg og levede fra 1914 og til 1970. Han var en farverig person og en kraftfuld maler, der af og til hængte sine malerier op i træerne ved sin bopæl. Han tilhørte stilmæssigt det, man kalder mørkemalere. Det er en betegnelse, som er opstået i mellemkrigstidens danske kunstkritik om kunstmalere som Jens Søndergaard, Erik Hoppe og Niels Lergaard, der benyttede en mørkstemt kolorit; men der kan også være mindelser om Edvard Munch, Emil Nolde og Van Gogh i Erik Hansens malemåde. I podcasten møder vi journalist på dagbladet Vestkysten Ulf Gudmundsen, kunstmaler Harald E. Jacobsen og billedkunstner Bjarke Regn Svendsen, der fortæller om Erik Hansen som menneske og kunstner.
Pharaos klassikere: Myter af Johannes V.Jensen 9: Regn
I Pharaos Klassikere bliver det ved med at regne. Johannes V. Jensen har skrevet endnu en myte om regnvejr. Det har regnet i ugevis. Jensen flygter fra København, men i Jylland regner det også. Så flygter han til Kristiania, som Oslo hed den gang. Men han kan ikke undslippe vejret. I Norge regner det 3 uger i træk.
Bellman 2
Det var Johan Ludvig Heiberg, der frem for nogen sørgede for den svenske visedigter Carl Michael Bellmans gennembrud i dansk kulturliv. I Heibergs vaudeviller finder man en bred anvendelse af Bellmans melodier og mest kendt er brugen af melodien til menuetten i 'Elverhøj', festspillet der har gået mere end 1000 gange på Det kongelige Teater, og komponisten Friedrich Kuhlau brugte melodien på Heibergs anbefaling. Bellman selv havde taget den fra en svensk folkevise på melodien La Folia, der var vandret op gennem Europa i både den folkelige og klassiske musik. Men er der nogen teaterforestilling, der har gjort Bellman-melodier kendt i den brede offentlighed, er det julekomedien ’Nøddebo Præstegård’ med to melodier, der er gået lige ind i danskernes hjerter.
Foto: kalenderdk.su