Den2Radio - Uge 02 - 2021

Udsendelse d. 9.-15. januar. 2021

Her er den2radio med podcasts til trøst og lindring til denne meget vanskelige tid, og ud over ugens podcasts kan lytterne finde ca 4000 andre podcasts på den2radio's hjemmeside. Kig ind på kategorierne Natur, Kultur, Klassisk musik, Musik, Videnskab og filosofi, Samfund samt Serier, der er rigtig meget godt at hente. 

InterMetzo
Georg Metz fokuserer i denne uge på tre overvældende emner: Lars Løkke Rasmussens exit, dronningens nytårstale og statsministerens nytårstale. Den fingernemme mand Lars Løkke, hvis tegn og gerninger defineres af skinsyg bitterhed – næppe dumhed – betroede medierne, at han på tværs af Atlanterhavet med øjnene fæstnet i horisonten ophøjet ensom ville overveje sin fremtid. Den årlige nytårstale hvor Majestæten taler til sit folk, afvikles efter velkendt konservativt snit. I år sagde Majestæten Jer til danskerne: Gud bevare Jer! Som hun dog følger med! Og Mette Frederiksen er en rutineret verbaliseret politiker, det mærkes på godt og mindre godt, mest det første. Sammensatte ord deles op staccato: finans-lovs-forhandlinger-ne med trættende nedtoning foran komma og punktum. Hensigten er forståelighed, det modsatte er resultatet.

Feed the world 2
I 2050 vil verdens befolkning være på ca. 10 milliarder mennesker. Vil der være mad nok til alle ? Ja sandsynligvis. Men dårlige vilkår for opbevaring og transport er desværre grund til et meget stort spild - ca. 30%. af verdens færdigproducerede fødevarer. Derudover er kød meget dyrt at producere for planetens økosystemer. Hertil kommer udslag af klimaforandringer – skybrud og tørke, ekstremt vejr i det hele taget., hvilket påvirker det globale madsystem og kalder på forandringer. Der forskes i fødevarer mange steder, bl.a. på Institut for Plante- og Miljøvidenskab, hvor der eksperimenteres med alternativer til de klassiske afgrøder hvede, majs og raps, som kræver forholdsvis meget vand. Vi kan lære af både Sydamerika og Afrika, hvor man er bekendt med afgrøder, som er beskedne i krav til vand og jordens næringsindhold, samt tåler både varme og kulde – og dermed er meget robuste eller resiliente.  Det er den 2. af 4 podcasts med titlen 'Feed the world' om det globale madsystem, landbrug, FN’s verdensmål og planetetens grænser.

Middelalderborge 2
I sidste uge fortalte vi her på den2radio om middelalderborge – de mere end 1000 kendte voldsteder, der findes – rester af borge, velbevarede og ombyggede borge der dannede ramme om magt og det daglige liv. I denne uge fortæller historiker Rikke Agnethe Olsen om murene, tårnene og placeringen af borgene. Jo større borgene var, jo bedre blev boligområderne. F.x.er der adskellige steder i Danmark, hvor man kan se, at der har været varmluftopvarmning i rummene. Varm luft der kom fra et centralt opfyringssted og ført op gennem gulvene. Noget romerne kendte og som havde været i klostrene – det fandtes også i de danske middelalderborge, så der var nok ikke så koldt, som vi går og forestiller os.

Fra slaget ved Somme til Remembrance day.
I 2014 var det 100 år siden at 1.verdenskrig begyndte, og her på den2radio genudsender vi 2 podcasts om den frygtelige krig. I første del fokuserede vi på krigens første år - fra krigsudbruddet til tabet af den militære uskyld i Flanderns mudder og landstigningen ved Gallipoli. I denne anden del beskæftiger vi os hovedsagelig med anden halvdel af krigen - fra slaget ved Somme til fredsslutningen i november 1918 - og de spor, som krigen efterlod. Der bliver også trukket tråde til de litterære skildringer af krigen, bl.a. Erich Maria Remarques' 'Intet nyt fra Vestfronten' og Wilfred Owens breve.

Anslag -januar 2021 - 2
Bongo er Bingo! lyder konklusionen på Jacques Bergs fortælling om et besøg i Gabon som en af de internationale journalister, der dækkede den daværende præsident Pompidous afrikanske rundrejse. Men ugens Anslag handler også om huller, ikke mindst de sorte, om at oversætte sig selv og om en ny tysk lov, der risikerer at føre til seje opgør langs Rhinen. Her er endnu et Anslag fra det sydfranske.

Søndagsfortælling: Den dødes hjem
Den dødes hjem er titlen på endnu en Søndagsfortælling fra Jacob Skyggebjergs hånd. Det er om Trine, der tømmer dødsbo efter morfaren med sin familie. De har lige nogle timer, hvor de kan se, om der er noget, de vil beholde - så kommer der en mand fra Den Blå Avis og tager resten med, skrotter det, han ikke kan bruge. På sin tur gennem hjemmet mindes Trine morfaren og finder ud af, at han måske var mere, end de havde det med at gøre ham til.

H.C.Andersen: Hørren
I denne uge er det Ingeborg Brams der læser H.C.Andersen eventyr. Hendes oplæsninger af netop ham var legendariske i 1950’erne og 60’erne, og her læser hun et mindre kendt eventyr ’Hørren’, der som tema har glæden over øjeblikket. Det blev trykt første gang i 1849.

Jazzens historie Albert Ayler
I sin gennemgang af jazzens historie er Christian Braad Thomsen nået op til avantgarden, i denne uge repræsenteret af tenorsaxofonisten Albert Ayler, som danske jazzentusiaster kunne opleve som det chokerende nye i Jazzhus Montmartre i begyndelsen af 1960’erne.

Foto: Den dag sneen kom til Danmark (Anne Eggen)