Den2Radio - Uge 05 - 2021

Udsendelse d.30.januar - 5.februar. 2021


Her er den2radio med en ny buket podcasts til at få den tunge tid til at glide lidt bedre - kultur og samfundsstof som er den2radio’s kerneområde.
Intermetzo
Georg Metz giver DR - især DR’s morgenflade - en over nakken og foreslår, at der bliver ansat flere teknikere, og at værterne godt kunne være noget bedre forberedt. Der er alt for mange tekniske fejl og imellem de tekniske fejl og før nye historier med flere fejl, småsnakker værterne om sig selv, hvad der ikke er særlig interessant. Lidt forsorent som en stor familie – sikkert en strategi og DR’s udtryk for solidaritet med lytterne, hvilket man også kalder leflen.

AT BO – Byudvikling i vand
Vand i forskellig form – stigende vandstand i have og vandløb og voldsomme, pludselige regnmængder udfordrer mere og mere vores byer. Det gælder Danmark og det gælder også Holland. Danmark har med sine ca. 400 øer en kystlinje på omkring 9000 km at tænke på, og en vis erfaring med at byudvikle i forhold til vand har Danmark med sine mange havnebyer. I nutidens København er der mange tanker og planer om både at ville udbygge i forhold til trafik, klimasikring mod stigende vandstand og stormflod i Øresund og nye boliger. Her tales både over og under jorden og vandet.

Hans Elias Carstensen Jacobsen 2
I 3 podcasts fortæller Hans Elias Carstensen Jacobsen sin historie. I den anden podcast er Hans først soldat på Haderslev kaserne indkaldt i 1938. Hans` øjenvidneberetning kan også ses i filmen ’9.april’, der havde premiere marts 2015 instrueret af Roni Ezra. Men Hans blev gift med Gerda, blev grænsegendarm og mærkede krigen i daglig dagen, når han gik på stien. Ind i mellem tog han lidt landbrugsarbejde, fordi det var noget kedeligt ikke at have jord under neglene – det blev også lidt af en oplevelse.

10 svenske og 10 danske operasangere, Birgit Nilsson og Stephen Milling
Serien '10 svenske og 10 danske operasangere med international karriere' præsenterer i denne uge sopranen Birgit Nilsson og bassen Stephen Milling - to af de helt store Wagnersangere, der i den grad kan fylde en scene og med stemmer der kan synge en sal med flere tusind tilskuere op. Serien kommer hver 2.uge og har hver gang et lille portræt af en svensk og en dansk sanger, mand og kvinde. Tanken er den at når de store sangere så hurtigt kan blive glemt, så vil man her på den2radio altid kunne finde podcasts om dem og genhøre dem, de bliver nemlig liggende i modsætning til alle andre medier.

Anslag – januar 2021 - 5
I denne uge har Jacques Berg bemærket en verdensberømt cykelrytter uden cykel, en menneskelige gris, burkinier og bikinier og så har udgivelsen af den afdøde Mitterrands kærlighedsbreve til Anne Pingeot fået ham til at spekulere over krydsende og varierende parforhold på præsidentniveau.

Venedigs vandmærke
Forestil jer et Venedig uden turister og lugten af sololie.
Den russiske eksildigter Joseph Brodsky døde i 1996 og han blev begravet på begravelsesøen San Michele i Venedig. Den nu afdøde journalist Karl Johan Mikkelsen producerede udsendelsen om Joseph Brodsky og hans 48 små essays om den by han elskede og sugede til sig gennem 17 år - om vinteren.
Det er Karsten Pharao, der læser uddrag fra bogen.

Det gamle hus, H.C.Andesen
’Det gamle hus’ er et af H.C.Andersens eventyr der blev udgivet på engelsk før på dansk. Førsteudgaven var i ’A Christmas Greeting to my English friends’ i 1847, og året efter udkom det så på dansk. Eventyret hænger sammen med et besøg hos en familie i Tyskland, hvor husets lille søn gav H.C.Andersen en tinsoldat med på rejsen, for ’at han ikke skulle være så skrækkelig ene’. Det er Erling Schroeder der læser det.

Søndagsfortælling: Havet er en ørken
Den ugentlige Søndagsfortælling af Jacob Skyggebjerg handler om det tidligere patruljeskib Clémence, som med et hold af aktivister fra hele Europa er sejlet til Middelhavet for at redde flygtninge, der forulykker i området mellem Libyen og Italien. Men knap er skibet ankommet, før det løber ind i tekniske problemer. De havde lige nået at samle det første hold flygtninge op, og nu er det dem, der er nødstedte. De har kaldt og kaldt på hjælp, men dem de får kontakt til afviser dem. Hvem hjælper når hjælpen kalder på hjælp? Jacob Skyggebjerg læser selv sin fortælling.

Jazzens historie : William Parker
Det er sjældent at en bassist bliver et musikalsk midtpunkt men det blev William Parker med en imponerende karriere som komponist, underviser, multiinstrumentalist og digter. En af sine bøger har han kaldt ’Who owns music?’ ’Hvem ejer musik?’ William Parker er en af de 22 jazzmusikere, som Christian Braad Thomsen portrætterer i serien om Jazzens historie.

Foto: Anne Eggen