Den2Radio - Uge 06 - 2021

Udsendelse d.6. - 12. februar. 2021

Her er den2radio med lyd og lys til opmuntring.

Intermetzo
Georg Metz tager fat i Inger Støjberg og hendes fæller i Dansk Folkeparti, der skelner imellem det ægte Danmark og det der ikke er det. Det ægte er bundet i folk og jord som udtrykt i den nazistiske tanke om retten til riget med rødderne i den tyske muld. Holdninger og hensigter mildnes næppe af Rigsretten, den man som det er sagt af hovedpersonen ikke dør af, men kan tværtimod inspirere til aktivisme.

Arktis i hjertet 2
I andet program i serien Arktis i Hjertet går vi tæt på inuit tatoveringer der var - og er - mere end blot æstetik. Disse udsmykninger på huden er dybt forbundne til den mytologiske verden i Arktis. De var del af en samfundsorden, hvor det var kvindens pligt at lade sig tatovere for at både mænd, kvinder og børn kunne kommunikere med universet. Tatoveringerne er nu dukket op igen og blevet del af mange moderne kvinders identitet i Arktis.

AT BO
I serien At Bo – bolig, by og bæredygtighed går vi på jagt efter indholdet i begrebet ”bæredygtighed” på Statens Byggeforskningsinstitut. Her har vi samtaler med forskerne Lars Engberg, Jesper Ole Jensen, Harpa Birgisdottir og direktør prodekan Thorkild Ærø. Vi skal høre om certificering af bæredygtigt byggeri og recirkulation, renovering, social og økonomisk bæredygtighed og om internationalisering og det globale flow af byggeprodukter, der dominerer byggemarkedet.

Hall og Jensen præsenterer1975
I det sjette program i Martin Halls og Søren E. Jensens serie om de musikalske halvfjerdsere er vi nået til 1975, hvor både Kraftwerk og Pere Ubu satte deres fingeraftryk på tidsbilledet. Der bliver dog også plads til fortællinger om obskøne managers, sengekantsfilm og Adolf Hitler-mytologi, så der er som altid tale om en lind strøm af erindringsglimt og historier fra perioden, der af en norsk barokgruppe er blevet kaldt "årtiet, som den gode smag glemte".
   
Anslag - februar2021 – 1
Jacques Berg er blevet klippet af en barmfager frisørdame: Er det normalt, at det sender ham ud på en galaktisk rundtur? Den forhenværende franske premierminister Michel Rocard – også kaldet »den lærde hamster« havde ret til at dø: Den postfaktuelle verden, løgnens tid, var ikke hans. Om Renæssance og Denaissance og om læsning som det eneste værn mod barbariet.

Hans Elias Carstensen Jacobsen 3
I 3. og sidste afsnit i den lille serie om den gamle sønderjyde Hans Elias Carstensen Jacobsen kommer vi med til hans 80 års fødselsdag, som han fejrer med en ganske særlig oplevelse - han skal ud at flyve for første gang. Og så får vi en lille snak om sproget.
Hans Elias Carstensen Jacobsen blev 97 år og døde for 7 år siden. Anne Eggen, der har interviewet Hans har kendt ham siden sidst i 1960èrne, og det blev til mange samtaler og kortspil i tidens løb.

Pharaos Klassiskere. Johannes V. Jensen, Oktobernat fra Himmerlandshistorier.
I 1898 samlede Johannes V. Jensen en række fortællinger fra sin hjemegn under titlen ”Himmerlandsfolk”, det første af 3 bind, der senere blev kaldt ”Himmerlandshistorier” og som blev forfatterens gennembrud. De er blevet kendt for deres skildringer af himmerlandsk folkeliv og hårdføre folkelige typer, barske skæbner fra 1800-tallets dybeste provins. I Pharaos Klassikere begynder vi i denne uge på en oplæsning af ”Himmerlandshistorier”, og selv om den allerførste fortælling ”Oktobernat” ligger lidt ved siden af de øvrige i tid og tone, så anslår den et stort overordnet tema i bogen, nemlig døden, den sikre slutning på enhver livsfortælling.

Sølvskillingen, H.C.Andersen
Denne uges H.C.Andersen hedder ’Sølvskillingen’ og det var problemer med en ikke gangbar mønt der gav ham idéen under Italiensrejsen i 1861 det er Edvin Tiemroth, der læser den.
 
Søndagsfortællingen uge 6
Søndagsfortællingen i denne uge har Jacob Skyggebjerg kaldt ’Stilheden er en krop vi deler’. Gregers ligger i sin seng og nyder sin harme. Han er blevet vækket af larm fra gården - der er noget gymnastik eller noget gang derude. Han er blevet vækket alt for tidligt - det er lørdag. Men så kan man da altid svælge lidt i sit had til Jacob Skyggebjerg, den lille kæledægge. Så har man det godt. Gennem hadet til Jacob Skyggebjerg reflekterer Gregers over sit eget liv og det, han har valgt at bruge det på. Men pludselig går det op for ham, hvorfor han egentlig er vågen!

Jazzens historie. Den europæiske jazzavantgarde
Vores serie om Jazzens Historie slutter i denne uge med den europæiske jazz-avantgarde. Christian Braad Thomsen spiller og fortæller i anledning af sin bog ”Drømmejazz”, der udkom i 2009 på forlaget Tiderne Skifter. I kan blandt meget andet høre om Alexander von Schlippenbach, en af pionererne på den europæiske avantgardescene.
Vi har lagt alle afsnittene om Jazzens historie, som en serie på vores hjemmeside.

Foto:den2radio