Den2Radio - Uge 08 - 2021

Udsendelse d.20.-26.februar. 2021

Det lysner efterhånden på alle måder og her på den2radio er der også lyse, gode podcasts lige til at tage med ud på løbeturen eller med ned i sofaen.
InterMetzo
Georg Metz’ overskrift er ’Konsekvensernes hensyn’. Regeringen måles på håndteringen af corona-krisen og kan være sikker på en venligtsindet plads i danmarkshistorien. Det kræver med vigende smittetal mere end almindelig stamina at stå fast over for tøvende myndigheder og voksende krav om åbning af hele gøgemøget. Så er der ballade med landets professionelle krigere og den øverstkommanderende for militæret. Forsvarsministeren hvis diplomatiske evner ikke hører til spidskompetencen mener, at forsvarschefen bare er styrelseschef. Striden synes at være gået i hårdknude.

En bogsamling fra renæssancen
Der er ikke mange danske bogsamlinger fra renæssancen, og derfor er det særligt interessant med Birgitte Gøye og Herluf Trolles bogsamling, der findes på Herlufsholm Skole. I udsendelsen skal vi høre museumsinspektør Susanne Outzen fortælle om samlingen, og det den kan lære os om ejerne og om bøgerne. Herluf Trolle var en betroet medarbejder for kongen, og hans hustru Birgitte Gøye var heller ikke en hvem som helst, men en dame med bestemte meninger og viljen til at sætte sig ud over normerne.

Bangladesh 
Bangladesh er det gennemgående tema i de to næste podcasts. Første del handler om landet, der i år fejrer 50 år som selvstændig stat. Vi har mødt bangladeshkenderen Lis Rasmussen Kazal, der gennem 49 år er kommet i landet fra den spæde start og frem. Hun fortæller i første del i korte træk om de problemer og fremskridt hun har oplevet, hvor ikke mindst kvindepolitiske tiltag har haft betydning. Anden del tager udgangspunkt i 4 billeder fra 1972. Fra 1947 hed Bangladesh Østpakistan - en konstruktion, der var resultatet af det britiske imperiums tilbagetrækning fra Indien og som alene var delt, fordi i Østpakistan var folket muslimer - det var de også i Vestpakistan - og så var der ikke så meget mere tilfælles. Øst-og Vestpakistan havde 1500 km indisk, hinduistisk land imellem sig. Det betød kun ballade med 2 befolkninger, der ikke havde meget til fælles hvad angår sprog, etnicitet og centraladministration.

Den2Sport
Den2Sport fortæller denne gang, at i kølvandet på ungdomsoprøret voksede der i 1970’erne en gryende kritik af idrætten frem. Den spændte vidt – fra kritik af kommercialisering til kritik af de autoritære idrætsorganisationer, fra kritik af præstationsjaget i idrætten til kritik af kønsdiskriminering. Siden vendte kritikken sig til en mere konstruktiv udvikling af nye måder at dyrke idræt på, nye rammer for idrætten, andre organiseringsformer osv. Den2sport har inviteret en af de gamle frontkæmpere – Benny Schytte – i studiet til en samtale om, hvordan en lovende karriere som 1. holds spiller i Frem blev til en livsbane med organisering af idræt for børn på Vesterbro og udvikling af nærmiljøanlæg til leg og idræt.

Anslag - januar 2021 - 3
Dostojevski kan ikke lide franskmænd, kan Jacques Berg bevise. Han er både fascineret og skrækslagen over portrættet af 1970’ernes typiske white middleclass person, en fladpandet narcissist – og så har han også fundet et klart eksempel på, at livet er ikke nok, der skal også litteratur til.
 
Klassisk på nettet, Romeo og Julie

Klassisk på nettet er en times musik med et tema og det er denne gang alle tiders kærlighedshistorie: Romeo og Julie. Det er ikke så mærkeligt at mange komponister igennem musikhistorien har været inspireret af Shakespeares medrivende kærlighedshistorie med den tragiske udgang. Blandt mange værker er der Prokofiev, der har komponeret en ballet, Berlioz en opera, Tjajkovski en fantasiouverture og Lennard Bernstein en musical West Side Story, som faktisk skulle sættes op på Operaen her i foråret – det vil vise sig om det kan blive gennemført.

Pharaos Klassikere:  Cecil
I denne uge får I den tredje af fortællingerne fra Johannes V. Jensens ’Himmerlandshistorier’. Den hedder Cecil og handler om en trodsig og ærekær ung kvinde, der selv vælger sit ulykkelige liv og ikke lader sig kue.

*H.C.Andersen, Skarnbassen
Skarnbassen er det ugentlige H.C.Andersen eventyr, som blev til under inspiration af nogle arabiske ordsprog, som Charles Dickens engang havde forelagt ham: ’Da pashaens heste skulle skoes, strakte billen sit ben frem’. H.C.Andersen skrev: ’Jeg følte stor lyst til at give eventyret men det kom ikke. Først nu ni år efter under besøget på Basnæs, hvor jeg tilfældigt læste Dickens ord, sprang pludselig frem eventyret’. Det er Bodil Udsen der læser.

Søndagsfortælling: Danskerne 
Jacob Skyggebjerg fortæller i sin Søndagsfortælling om en interrail-tur rundt i Europa, at Jeppe er havnet i Nürnberg - en by, han helt har forelsket sig i og ikke ønsker at forlade. Han er blevet jagtet af nynazister, og politiet chikanerer ham. Men her er ingen danskere. Det synes han er dejligt. Pludselig havner han til fodboldlandskamp: Danmark - Tyskland, en afgørende kamp i det europæiske mesterskab. 

Foto: den2radio