Den2Radio - Uge 1 - 2018

Udsendelse d.30.dec. - 05.januar. 2018

Vi på den2radio ønsker alle lyttere et Godt Nytår. Vi takker for de bidrag mange af jer har ydet til driften af vores lille radio i det forgangne år og vi håber naturligvis I stadig vil støtte os i det nye år, således at vi kan udkomme med endnu flere og variede public service programmer. Den 1. maj 2018 er vi, hver eneste uge i 10 år, udkommet med en frisk programflade. Det er vi stolte af og vi har heldigvis ikke mistet pionerånden, så med jeres hjælp kan vi forhåbentlig berige med mange nye programmer mange år endnu. I denne - og næste uge vil alle udsendelser, undtagen Intermetzo, være gode genhør.

InterMetzo
Georg Metz har givet denne uges kommentar titlen "Nedsiående nedslag i loven" med undertitlen "Et par betragtninger over finansforhandlingernes skæve gangart". 

Kort men Godt – Nytårasskiftet
Kort men godt, den2radio’s lille klumme, spørger hvorfor vi synger ”Vær velkommen, Herrens år”, når vi nytårsnat markerer skiftet fra et årstal til det næste, for har Gud noget med årsskiftet at gøre? Pastor emeritus Mogens Hansen - og tidligere medarbejder på DR - lukker op for sin viden om den traditionsrige sang.

Børneliv: Fattigdom
”Vi skaber fattigdom i dag ”, siger socialrådgiveren Hanne Reintoft. Hun henviser til et mere og mere usolidarisk samfund, en venstrefløj, der svigter og en kontanthjælpsreform der gør livet fattigere for dem, der i forvejen ikke har noget og så giver hun Liberal Alliance tørt på.
I programmet møder vi også projektkoordinator for frivilligt socialt arbejde Sanne Gylling fra Red Barnet og Adam Johansen, phd og lektor på RUC og på Institut for socialt kommunalt arbejde.

Klassisk på nettet: Kulde
Kulden sniger sig ind på os alle vegne. Så I denne uge handler klassisk på nettet selvfølgelig om netop Kulde. Der findes nemlig masser af musik med kulde, frost og sne i,  og vi skal høre 8 værker som f.x. er af Prokofiev i Rusland, Purcell i England, Poulenc i Frankrig og Lars- Erik Larsson i Sverige.

H.C.Andersen: Tolv med posten
Tolv med posten er H.C. Andersens eventyr om de tolv måneder som kommer med postvognen til byen nytårsaften. Fremtiden er uvis – fortiden er levet. Den sidste linje i eventyret lyder: ’For det er en underlig tid vi lever i’, og det er det sandelig stadigvæk.  Stig Lommer læser eventyret i en gammel optagelse.

Begynd med begyndelsen – et essay af Frederik Dessau

En gammeldags legetøjsforretning

Legetøj er i dag noget man i høj grad køber i supermarkeder eller i en af de store legetøjskæder. Der er dog nogle selvstændige legetøjsforretninger tilbage. Granberg Legetøj på Frederikssundsvej 140 i Brønshøj har eksisteret i et halvt hundrede år, og ser ud, som den altid har gjort. Det er en hyggelig gammeldags forretning med legetøj fra gulv til loft. Der er ikke en hyldevis med pakker af samme slags, så selv om butikken er lille, er der et skatkammer af varer, der kan friste alle aldersgrupper. Udsendelsen fortæller bl.a. om, hvad der er populært i lige nu. Noget er nyt og noget er gengangere fra tidligere år.

Verden af i går 15
I dette afsnit skildrer Zweig bl.a. sit ophold i Schweiz hen mod krigens slutning, hvor hans antikrigs-skuespil ”Jeremias” skal opføres i Zürich. I Schweiz møder han mange kunstnere i landflygtighed, bl.a. den store belgiske grafiker Frans Masereel og den irske forfatter James Joyce. Karsten Pharao læser Stefan Zweigs erindringer i Helge Kjærgaards oversættelse.

Jazzens historie: Miles Davis og John Coltrane
Christian Braad Thomsen fortæller om Miles Davis og John Coltranes samarbejde i serien om Jazzens historie. Tidligere historier kan findes i vores arkiv.