Den2Radio - Uge 1 - 2020

Udsendelse d. 28.december - 3.januar. 2020

Med denne programflade byder vi velkommen ved at sige tak for det gamle år og velkommen til et nyt år, hvor vi forhåbentlig kan præsentere lige så mange lytteværdige programmer. Vi takker vores trofaste lyttere for de økonomiske bidrag, I har ydet os. Jeres støtte er en uvurderlig hjælp til driften af den2radio.

InterMetzo
I de sidste dage af 2019 har overskriften: 'Hvad var det dog der skete. Lidt snak frem og tilbage før 20.
|o, der var jo valget, og så var der de opfølgende meningsmålinger der synes at bekræfte en nu markant ændring i dansk politik samt at slå en tendens stadig mere fast: Dansk Folkepartis nedtur.  I løbet af de næste to år vil det gå op for briterne, hvad 40 års europæisk samarbeide har medført af fordele for dem. Ellers går det ad helvede til. Klimaet er selv for ihærdige fornægtere ved at være så langt fremme i bevidstheden at man kan tale om kollektiv bekymring. 'Når. lokummet brænder, sagde Poul Schlüter: Det skal nok gå alt sammen.' Mon!

Det europæiske Hus 15
Det europæiske Hus er den2radios aktuelle programserie om EU og det europæiske samarbejde lige nu og i de kommende år. Og denne gang fokuserer Jørgen Johansen på det netop afsluttede klimatopmøde i Madrid som bliver omtalt som en fiasko for klimaet, hvor det ikke lykkedes at få vedtaget nye ambitiøse klimamål. Og der blev ikke fundet flere penge i de rige lande til at hjælpe den fattigere del af verden med den grønne omstilling.  Vi har også talt med den tidligere meteorolog ved DR Jesper Theilgaard.

Niels W. Peters 5
Niels Wolfgang Peters er oboist. Født i Magdeburg i Hitlers Tyskland. Flygtning i Harzen og Flensborg. Uddannet på det Kongelige Danske musikkonservatorium og har været medlem af flere ledende symfoniorkestre i Danmark og Sverige. Han endte sin musikerkarriere som 1.solooboist i DRUnderholdningsorkestret. I en række udsendelser har han fortalt sin historie til Egon Clausen. Dette er den sidste af i alt fem udsendelser.

Pharaos klassikere: ”Et endeligt” 
I denne uge begynder vi en ny serie med titlen ”Pharaos klassikere”, og det vil sige at jeg, Karsten Pharao, læser højt af ældre litteratur, dansk og udenlandsk.
Og vi lægger ud med en novelle, som var det aller første Henrik Pontoppidan fik trykt, nemlig den lille skitse ”Et Endeligt”, som først blev trykt i tidsskriftet ”Hver 8.Dag” den 18. september 1881 og i begyndelsen af november udkom som en del af Pontoppidans debutbog, novellesamlingen ”Stækkede Vinger”. Der er tale om en indædt, socialrealistisk anklage, men selv om man ikke er i tvivl om, hvor  forfatterens sympati ligger, så er der ingen eksplicit pegefinger. Han viser blot. Så kan hver læser selv tænke sit.

Anslag:Afsnit E
Anslag. At slå en tone, en stemning an, at fortælle en historie, at prøve at forstå, at sige sin mening … Siden 2013 har forfatteren og journalisten Jacques Berg hver formiddag sat sig til computeren og tastet to, fem, halvtreds linjer – med dusinvis, nu og da tusindvis af anslag har han skrevet verden, som den ser ud fra hans landsby i Luberon, Sydfrankrig, hvor han har boet i årtier.

Salmesang ved Reformationen 3
Luthers reformation var nok et brud med Pavedømmet, men ikke alt i gudstjenesten blev lavet om. Der blev stadig sunget på latin, ligesom der også blev sunget på modersmålet før reformationen.Men salmerne på modersmålet blev markant flere. Melodierne som salmerne blev sunget på kom nogle gange fra de gamle gregorianske sange, andre gange fra verdslige sange eller folkelige mariaviser, og atter andre blev nykomponerede, nogle måske af Luther selv. Bodil Grue er taget til Ribe, hvor Hans Thomissøn virkede, for at møde Birgitte Ebert.Domorganist ved Ribe Domkirke.

Museer skaber viden: Borgring
Det var en stor begivenhed, da Museum Sydøstdanmark i 2014 kunne meddele, at der var fundet endnu en ringborg fra vikingetiden i Danmark. Men fundet var ikke så nyt endda.
Museumsinspektør Nanna Holm fortæller i udsendelsen, hvordan man kom frem til at undersøge området, og historien om, hvordan man med nye metoder kom længere med udforskningen af ringborgen end man gjorde i 1970’erne. Der blev gjort nogle overraskende fund i udgravningen, der er med til at ændre på opfattelsen af ringborgene i Danmark De årstal man regner med i dateringen af ringborgene kan også være noget mere kompliceret end de sikre dateringsmetoder ellers lægger op til.

H:C: Andersen: Tolv med posten
Tolv med posten er H.C. Andersens eventyr om de tolv måneder som kommer med postvognen til byen nytårsaften. Fremtiden er uvis – fortiden er levet. Den sidste linje i eventyret lyder: ’For det er en underlig tid vi lever i’, og det er det sandelig stadig

Klassisk på nettet : Ild,flammer og fyrværkeri
Også en Klassisk på nettet er på her i juleu gen og op til nytåret – Ild, flammer og fyrværkeri’ er temaet, både festligt og dramatisk. Vi spiller fyrværkerimusik af Debussy og Stravinsky, ilddans af Manuel de Falla og fakkeldans af Meyerbeer og Don Juans dramatiske endeligt hos Mozart og meget mere. 

Science Stories - Udvalg
Jens Degett giver i dette nytårsprogram smagsprøver fra årets Science Stories programmer og fortæller om hvad man kan forvente fra Science Stories i det næste år. Vi bevæger os fra nervecellers funktion over fake news, kabelbakterier i Århusbugten, ørkendannelse, tidens udstrækning, hoppende korsetdyr, og diversiteten af plankton i havet.