Den2Radio - Uge 1 - 2021

Udsendelse d.2. - 8. januar. 2021

Den2radio ønsker alle vores lyttere et rigtig godt og sundt nyt år, og 2021 kan vel kun blive bedre end det mærkelige år vi forlader. Her på den2radio arbejder vi ufortrødent videre for at levere gode podcast indenfor kerneområdet kultur og samfund. 

Intermetzo
I denne første uge i det nye år fokuserer Georg Metz på det første år for Storbritannien med Brexitaftalen, der kom i hus på selve juleaften. Men i spidsen står der en moralsk bankerot charlatan med et polygamt forhold til sandheden. Det er ord som Boris Johnsons tidligere redaktør karakteriserer den forfængelige mand med, der i kamp mod EU så sit livs chance for magt og opmærksomhed. England skal nu betale for det formentlig største selvbedrag i nyere historie. I en ikke så fjern fremtid vil irritationen og smerten blandt yngre englændere blive ubærlig, og så kan alt ske.

Om det globale madsystem, landbrug, FN’s verdensmål og planetetens grænser
’Feed the world’ er overskriften på 4 podcasts om det globale madsystem, landbrug, FN’s verdensmål og planetens grænser. I den første medvirker Line Gordon og Cibele Queiroz hhv professor og forsker for SCR der står for Stockholm Recilience Center. Det center er rammen om tværvidenskabelig forskning i resiliens på mange forskellige niveauer og SRC har partnerskaber og netværk i hele verden. Resiliens handler om at tænke forholdet mellem mennesker og økosystemer på planeten Jorden som et basalt udgangspunkt for social-økologiske systemer. Heri indgår også kapaciteten til at håndtere og respondere overfor kriser, pres og stød af forskellig art.

Danske middelalder borge 1
den2radio sender i denne og næste uge udsendelser om danske middelalderborge. Der er flere end 1000 kendte voldsteder – rester af borge, velbevarede og ombyggede borge, som dannede ramme om magt og det daglige liv. Anne Eggen taler med historikeren Rikke Agnethe Olsen, som også har udgivet en bog med titlen ’Danske middelalderborge’.

Fra skuddene i Sarajevo til skyttegravene i Flandern
I 2014 var det 100 år siden at 1.verdenskrig begyndte, og her på den2radio genudsender vi 2 podcasts om den frygtelige krig. I første del fokuserer vi på krigens første år - fra krigsudbruddet til tabet af den militære uskyld i Flanderns mudder og landstigningen ved Gallipoli, og der er fokus på, hvordan krigen efterfølgende er blevet skildret i folkemusikkens perspektiv.

Anslag - januar 2021 – 1
Her i det nye år modtager den2radio stadig forfatteren Jacques Bergs ugentlige Anslag fra hans hjem i Sydfrankrig og i denne uge fortæller han bl.a om den argentinske forfatter Hector Bianciotti, der da døden nærmede sig vendte tilbage til sit modersmål, det eneste, som kan udtrykke tavshed. Og han roser Barak Obama for ikke at undskylde USA under et besøg i Hiroshima. Men det begynder med en korsfæstet skarv.

Søndagsfortællinger: Vodkaklovn
Jacob Skyggebjergs Søndagsfortællinger forsætter her i det nye år – hans fortællinger som han selv læser op. Vodkaklovn fortæller om Max, der er i Frederikshavn for at give koncert på Diskotek To Trin Op. Han har gjort det mange gange før. Det er et arbejde. Han er deres vodkaklovn. Man plejede at sige at han havde en fantastisk stemme. Men det er længe siden. Nu er det det her, han er. Relanceringen som singer- songwriter floppede.  

H.C.Andersen: Bispen på Børglum og hans frænde
Bispen på Børglum og hans frænde er ugens H.C.Andersen. En gendigtning af et middelalderligt sagn, som han var blevet inspireret af efter at have besøgt Børglum Kolster på sin store Jyllandsrejse i 1859. Den bragte ham til Skagen og på turen til Aalborg digtede han den berømte ’Jylland mellem tvende have’. Det er Sejr Volmer Sørensen der læser.

Jazzens historie, Jan Gabarek
Den norske sopran- og tenorsaxofonist Jan Garbarek skabte sammen med Keith Jarrett en milepæl i jazzen. I Danmark arbejdede han bl.a. sammen med percussionisten Marilyn Mazur i 12 år. Hun var på mange måder en ideel musikalsk partner for ham. Det er Christian Braad Thomsen, der fortæller i den2radio’s serie baseret på hans bog ’Drømmejazz- jazzens historie belyst gennem 100 af de bedste cd'er’.

Foto: den2radio