Den2Radio - Uge 10 - 2018

Udsendelse d.3.-9. marts. 2018

Intermetzo
Georg Metz har fat i statsministeren og hans forslag om at diskriminere i straframmen for at fordoble straffen i landets parallelsamfund, og det er vel overflødigt at navne at Socialdemokratiet giver sin støtte til det.
Fytoplankton 3
Fytoplankton har en vigtig plads i havets økologi, men man må også tage dem med i betragtning, når man taler om klimaændringer. Det fortæller professor i biologisk oceanografi Katherine Richardson om, og også hvordan fytoplankton kan være en nøgle til forståelsen af, hvordan klimaet har vekslet mellem kolde og varme tider.
Kort men Godt
KORT MEN GODT er et lille program den2radio sætter på, når vi har noget kort men godt, og i denne uge spørger 2 unge opfindere fra Danmarks Tekniske Universitet, hvad man kan bruge et kamera i en smartphon til, som holder øje med dine bevægelser? Men vi vil godt afsløre ,at opfindelsen kan åbne døre, tænde og slukke lys. 
På Frans af Assisis veje: Håbets båd
Som skytshelgen for miljø og økologi træder manden fra Assisi direkte og meget synligt ind i den nutidige debat om bæredygtighed, ligesom han med pave Frans som talsmand er blevet en central figur i debatten om flygtningene og Europa. den2radio indleder en ny serie i denne uge og det første program har overskriften ”Håbets båd”. I Assisi møder Jørgen Johansen blandt andet broder Theodor. 
Vor Frelsers kirkes klokkespil 
I år er det 400 år siden Christianshavn blev anlagt som en udvidelse af København. Vor Frelsers kirke på Christianshavn er med sit snoede spir et vartegn for bydelen. Og det er den også i kraft af den lyd, der udgår fra dens fine klokkespil. Vi skal med kirkens organist og klokkenist Lars Sømod op i tårnet for at se, hvordan han spiller på klokkerne og høre historierne om dem. 
Fynbomalerne – Museer skaber viden 
Spredt på arkiverne har man en mængde materiale om Fynbomalerne, men nu behøver man ikke sidde på læsesalene for at finde oplysningerne frem. Der er ved at blive lavet en digitalisering af materialet, der ligger frit tilgængeligt på internettet, så det er blevet meget nemmere nu, hvis man vil vide noget om Fynbomalerne, for her man kan søge i breve, dagbøger og andre kilder. Vi skal møde museumsinspektør Malene Linell Ipsen fra Johannes Larsen Museet. 
Den2Sport – marts 
I denne uge har den2radio premiere på en ny serie Den2Sport. Her vil der en gang om måneden blive bragt interviews, reportager, analyser og kommentarer om sport og samfund og i det første  program sætter Den2Sport fokus på den olympiske bevægelse – samt ambitionen om at få flere danskere i bevægelse. I en samtale med journalist og forfatter Lars Jørgensen, som for nylig har  udgivet bogen ’Kronprins Frederik af Danmark – Konge af en anden verden’, og i bogen rejses en lang række essentielle spørgsmål om kronprinsens ageren i IOC .
Danskerne bevæger sig for lidt. Det har Danmarks to store idrætsforbund DGI og DIF sat sig for at ændre.  Den2Sport tager en snak med Charlotte Bach Thomassen, næstformand i DGI, og Thomas Bach, næstformand i DIF, om ambitionerne og den første evaluering af det ambitiøse projekt. 
Antikkens metafysik 3, Platon 
Platon er en af de vigtigste filosoffer i den europæiske filosofis historie. I en metafysisk sammenhæng er Platons idélære helt central og en nøgle til bedre at forstå de religiøse strømninger i den vestlige del af verden. I det 3. af 4 programmer om Antikkens metafysik på den2radio udlægger Kristian Larsen fra Københavns Universitet den metafysiske del af Platons filosofi. 
Jazzens historie: Cecil Taylor 
I Christian Braad Thomsens gennemgang af jazzens historie er vi nået til avantgardepianisten Cecil Taylor, som danske jazzfans også har kunnet opleve i Jazzhus Montmartre i gamle dage. 

Foto: Knud Steffen Nielsen