Den2Radio - Uge 11 - 2017

Udsendelse d.11. -17. marts. 2017

Intermetzo
Georg Metz taler om de historieløse politikere som Donald Trump for hvem fortiden ikke eksisterer. Og generelt finder vi en klar sympati mellem de historieløse bag Brexit, bag Gert Wilders, Marine Le Pen, den radikale del af dansk borgerlighed og populismen i Dansk Folkeparti.

Børneliv
I udsendelsen skal vi møde Silke og Olivia begge 15 år, som videregiver deres viden om den raffinerede form for mobning på de digitale medier. Og seniorkonsulent Jon K. Lange fra Red Barnet fortæller om hvad man forsøger at gøre ved det. Vi møder også 4 børn, der har skrevet ind til Børnebrevkassen i Børns Vilkår om alvorlige og personlige mobbeproblemer på nettet. Cecilie Carlsson, børnekonsulent fra Børns Vilkår svarer.

Germaine Tailleferre
Vi skal i denne uge møde den franske Germaine Tailleferre, der var en meget vigtig figur i fransk musikliv. Hun blev medlem af den berømte komponistgruppe Les Six – De Seks – der gjorde oprør mod de impressionistiske komponister som Debussy og Ravel. Gruppen eksisterede kun ganske kort omkring 1920, men havde meget stor betydning. Vi skal høre et af hendes værker en sonate for fløjte og klaver.

This is the way to my prison
’This is the way to my prison’ – er en montage om Jesper Andersen, der til daglig arbejder som fængselsbetjent i Slagelse. I 2008 tog han til Kosovo for at hjælpe med at organisere og udføre fangetransporter i et af Balkans største fængsler. Vi tager plads i Jespers firhjulstrækker, som transporterer indsatte fra A til B i Europas yngste stat.

Den røde sofa
Med romanen ”Hjem” blev Sara Linderoth Bouchet vinder af den romankonkurrence, som Dansk Flygtningehjælp, Dansk Forfatterforening og forlaget Tiderne Skifter udskrev i 2015. Opfordringen var at skrive en roman med temaet flygtninge. ”Hjem”, som blev valgt som vinderroman af en enig jury og udgivet i december 2016. Sara Linderoth Bouchet sidder i Den røde Sofa på Hovedbiblioteket i København, og hun fortæller til forlagsredaktør Claus Clausen om de vigtigste temaer i sin roman.

Poesien og væksten
I dagene omkring d.1marts afholdt Københavns Hovedbibliotek sin årlige litteraturfestival ’København læser’ og der er den2radio altid med og optager de arrangementer med den2radio’s medarbejdere til podcast. Overskriften på dette års ’København læser’ var ’Vækst’ – og denne podcast har titlen ’Poesien og væksten’ om digtning og indhold. den2radio’s Georg Metz havde inviteret forfatterne Victor Boy Lindholm og Lone Hørslev, og sammen skal de tale om poesien og væksten.

Så klog, at man kan undvære ørene
Enten var man en hård nitte, der lyttede til Rolling Stones eller også var man en dengse, som foretrak The Beatles. Senere var man disko, rokker, flipper eller som den mand vi skal møde i udsendelsen punker, og manden er digteren Søren Ulrich Thomsen. Han fortæller i sit essay ’Så klog at man kan undvære ørene’ hvordan han modvilligt måtte overgive sig til den gode musik på bekostning af sin dyrebare punkidentitet.

Islamiske dynastier 10
I det 10. kapitel om Islamiske dynastier og kunst skal vi møde seljukkerne og deres efterfølgere i Iran og Centralasien i perioden fra 1040 til 1250. Som sædvanlig fortæller lektor Claus V. Pedersen fra Københavns Universitet om dem og direktøren for Davids Samling Kjeld von Folsach viser kunst fra museets samling fra samme periode.  

Foto: jytte Nordholt