Den2Radio - Uge 11 - 2019

Udsendelse d. 9. - 15.marts. 2019

InterMetzo
Georg Metz’ personlige klumme, har Informations chefredaktør i denne uge, i anledning af kvindernes internationale kampdag d.8.marts, bedt alle journalister om at skrive om deres feministiske utopi! Så det er altså for en gangs skyld et Intermetzo, der ikke er Georg Metz’ eget valg – feministisk utopi!

Sønderjylland fortæller Danmarkshistorie
’Sønderjylland fortæller Danmarkshistorie’ – serien som den2radio nu genudsender er nået til Broager og Sct. Jørgen. Det er Jørgen Johansen og den nu afdøde Finn Slumstrup, der har rejst rundt mellem de sønderjyske erindringssteder, og her fortæller de om krigergrave fra flere krige og Den røde Bager. Og om anekdoter og socialt hjælpearbejde og om det sønderjyske kaffebord, og de besøger Broager Kirke med mindehøjen for de faldne sønderjyder i 1. verdenskrig.

Landbrugsmagasinet
den2radio har de sidste 4 uger givet lytterne et lille indblik i dansk landbrugs økonomi - og i den sammenhæng, hvad der har drevet den hjemlige udvikling, som har bidraget til at danske landmænd skylder næsten en halv milliard kroner i banker og realkreditinstitutter.
I denne uges afsnit af serien, skal vi høre om politikernes rolle i gældsætningen.

Internationale danske klassiske solister, Lisbeth Balslev
’Internationale danske klassiske solister’ portrætterer i radioformat nogle af de mange danske sangere, musikere og dirigenter, der har eller har haft en international karriere eller som er ansat i et ensemble i udlandet. den2radio har mødt 22 af dem og i de næste mange uger genudsender vi serien.  Vi begynder med sangerne: sidste uge var det sopranen Eva Johansson og i denne uge kommer der endnu en sopran Lisbeth Balslev.

Norden i Europa – Nordens spydspids i Europa
To gange i løbet af de kommende måneder skal vi til valgurnerne her i Danmark. Der skal vælges medlemmer til Europaparlamentet den 26. maj og senest d. 17. juni skal der afholdes valg til det danske folketing.
Indvandring og integration og forskellighed er helt centrale temaer i både den danske og europæiske valgkamp. Temaet er ikke nyt. Hør et indlæg i den debat helt tilbage fra 2003, skrevet af psykolog og forfatter Libby Tata Arcel, om kulturel integration og det at være forbundet med to kulturer.
Med indsigt og integritet er den danske EU-kommissær Margrethe Vestager blevet Den nordiske Models stærke stemme i et Europa præget af opbrud og populisme. Hun har gjort international, kreativ skatteunddragelse til et globalt debatemne, hyldet af medier verden over. Den britiske avis The Economist ser hende som den oplagte efterfølger for Jean Claude Juncker som formand for EU-Kommissionen med skiftedag i november - hør politisk analyse af Ove Weiss.

Der er sandhed til
Pilot, advokat i Sydfrankrig, katolik og forfatter – profilen er utypisk, fællesnævneren er værdier. Dem vi lever efter eller bør leve vores personlige og sociale liv i overensstemmelse med. I 2018 udgav Max Ulrich Klinker sin tredje bog, Padderok, syv holdningsmættede noveller. den2radio’s Jesper Tang har mødt ham i Nice, hvorfra han fortæller om blandt andet sin yndlingsværdi og læser novellen Sommerfuglen.

Pontoppidan, Digterliv
I vores oplæsning af Henrik Pontoppidans samling Krøniker er vi i denne uge nået til den bidsk-ironiske historie ’Digterliv’ om en rigtig talentfuld ung digter, der bare har det uheld hele tiden at ligge et par sæsoner efter modeudsvingene i den litterære offentlighed. Med et trist resultat.

Silvia Perez Cruz 
Claus Westh fra Radio Jazz har produceret et tretimers program om tre spændende spanske sangerinder. Han synes, de er så gode, at den2radio’s lyttere også bør få kendskab til dem. Vi har delt programmet op i tre udsendelser, og denne uge præsenterer vi Silvia Pérez Cruz, hvis stemme bærer flamencoens ’cry’, boleroens sensualitet og jazzens spændstighed i sig.  Hendes sange er fyldt med kærlighed til liv og mennesker. Det er svært ikke at blive forelsket i hende.