Den2Radio - Uge 11 - 2020

Udsendelse d. 7. - 13. marts. 2020

Her er den2radio med en buket af podcasts til glæde for lytterne, og vi takker igen for de beløb I donerer til vores non-kommercielle radio. Det betyder virkelig meget, tak for det og ’støt den2radio’ knappen er jo lige forrest på hjemmesiden.

InterMetzo
’Hvis den fyr ikke vil tage imod en fremstrakt hånd fra det danske samfund, har han søgt statsborgerskab i et forkert land’. Det er den danske udlændige - og integrationsminister, der siger sådan om en mand, der på vej til optagelse som dansk borger på Københavns Rådhus nægtede at trykke hånd i den lovpligtige besegling af statsborgerskab, og det fik fyren så heller ikke. ’Den fyr – forkert land’! Georg Metz raser over Mattias Tesfaye.

Det europæiske Hus II - 6
den2radio’s faste programserie om EU ’Det europæiske hus’ har i denne uge et indslag med den danske europaparlamentariker Niels Fulgsang. Han er skuffet over hvad han kalder EU’s klimahykleri. Der er mange alvorlige problemer – en hel række som kræver fælles strategi og retningslinjer. Coronavirussen er et meget stort problem, og de uoverskuelige strømme af flygtninge der lige nu er på vej fra Tyrkiet til Europa kræver handling, men det største problem af alle er uden tvivl klimaet.

Tirant lo Blanc
Der er for tiden en trang til at oversætte og udgive klassiske værker. Det seneste er den valencianske ridderroman, Joanot Martorells Tirant lo Blanc, som udkommer på forlaget Jensen & Dalgaard i Oscar K’s oversættelse. den2radios Jens Raahauge har inviteret Oscar K (Ole Dalgaard) til en samtale om at oversætte, om tidens interesse for litteratur fra tiden omkring år 1500 og så selvfølgelig om Tirant lo Blanc, som i Cervantes’ Don Quixote undgår afbrændingen af ridderromaner, fordi den ifølge præsten ’på sin egen vis er den bedste bog i verden’.
Samtalen bliver krydret med Karsten Pharaos oplæsning af seks tekstuddrag.

Kastesigten - marts 1
I denne udgave af Teatermagasinet Kastesigten har vores anmelder Ingeborg Elisabeth Vind set et kendt Shakespeare-stykke om magtens psykologi - og så handler programmet om en ny festival, der fejrer vildskaben og det uperfekte på Scenen.

Pharaos Klassikere Min broders levnet 7
I Pharaos Klassikere er vi nået til 8. afsnit af Carl Baggers roman ”Min Broders Levnet”. Efter Mathildes afsløring af sin affære med Arthur, som endte med en barnefødsel, flygter Johannes tilbage til København for at opsøge sin bror og … ja, hvad vil han egentlig sige ham? Tale mildt eller hårdt til ham? Han beslutter sig til at lade omstændighederne råde. Men først skal Arthur jo findes, og det viser sig at være lettere sagt end gjort.

H.C.Andersens Holger Danske
H.C.Andersen i gamle optagelser sender vi igennem vinteren og foråret, og i denne uge er det ’Holger Danske’ vi skal høre. Baggrunden for H.C.Andersens fortælling om den danske sagnskikkelse kendes ikke præcist, men han kan have følt sig foranlediget til at svare på Johan Ludvig Heibergs kritik af, at han kun havde syn for det fremmede ikke for det danske. Det er Einar Juhl der læser.

Gamle pædagoger, Stefan Hermann
Under fællestitlen GAMLE PÆDAGOGER sender den2radio en serie programmer om moderne skoletanker. Formålet med GAMLE PÆDAGOGER er at fremme oplysningen om opdragelses- skoletanker i ind- og udland og sætte dem under debat og med en række samtaler med nogle kloge og eftertænksomme mennesker, der i mange år har deltaget i den pædagogiske debat og en af dem er rektor Stefan Hermann fra Professionshøjskolen Metropol i København. Han har udgivet en bog med titlen: ’Hvor står kampen om dannelse?’ Og i den bog kritiserer Stefan Hermann den aktuelle diskussion om folkeskolen for at være kørt fast i et fjendtligt forhold mellem to positioner, hvor den ene ser tilbage og længes efter en skole med humane og demokratiske idealer, mens den anden ser fremad mod livet i en benhård konkurrencestat.

Museer skaber viden. Dåbstøj
Dåben som vi kender det fra folkekirken har ændret sig gennem tiden. I gamle kirker kan det ses ved et dåbsfad, der er lagt over en stor dyb døbefont, for i tidligere tider sænker man hele barnet ned i vandet under dåben, det gør man for længst ikke mere og så er dåbsfadet tilstrækkeligt.  Men der er meget andet i dåben end det præsten gør. De dåbstraditioner, der har været gennem tiden og dåbstøjet fortæller museumsinspektør Inge Christiansen fra Museum Sydøstdanmark om i udsendelsen.

Ravel 1
Maurice Ravel var en af musikhistoriens helt store komponister, han levede fra 1875 til 1937.  I denne og de næste uger sender den2radio korte portrætter af ham og spiller et af hans værker, og denne gang er det ’Narrens morgensang’ vi skal høre. Det begyndte som et klaverstykke, et led i samlingen ’Miroir’, men siden lavede Ravel selv en orkesterinstrumentation af det, som er det vi sender med Boston Symfoniorkester. 


Foto: den2radio