Den2Radio - uge 12 - 2019

Udsendelse d. 16.-22. marts. 2019

InterMetzo
I denne uges kommentar tager Georg Metz fat i de politiske lederes krav om ordentlig opførsel af pressen – uden at blues et øjeblik over egen opførsel, hvorefter han opregner en lang liste over politikernes ikke-ordentlige opførsel og helt åbenlyse forsøg på at afmontere ytringsfrihed og retsstat.

Sønderjylland fortæller danmarkshistorie
Finn Slumstrup og Jørgen Johansen er på deres rejse rundt mellem de sønderjyske erindringssteder nået til Christiansfeld, der er udpeget til verdenskulturarv. Om herrnhutternes ankomst til Danmark og om brødremenigheden i dag. Om byplan og huse og om maleren Jeppe Madsen Ohlsen.

Internationale danske klassiske solister
I vores serie om Internationale danske klassiske solister lægger vi jo ud med sangerne, og i denne uge er det sopranen Elisabeth Meyer-Topsøe, der nu er sangprofessor i Trondheim i Norge efter en lang karriere på operahuse især i Tyskland.

Landbrugsmagasinet
Landbrugsmagasinet fortæller i denne uge videre om landbrugets gæld. Den er så astronomisk stor, at det kan være svært at begribe - og måske er det derfor, at vi i sidste uge kom for skade her i programoversigten at sige, at landmændene skylder en halv milliard, hvor det rigtige tal faktisk er 500 milliarder kroner, et talord man ikke hører hver dag. Hvordan landmændene og deres interesseorganisationer forstår og forklarer dette tals størrelse og hvilke mekanismer de mener, at der ligger bag, er temaet for dette sjette afsnit af serien.

Franske rødder
I denne uge begynder vi på en ny serie med titlen ”Franske Rødder” Der skal vi gennem musikken dykke ned i fransk kultur og sprogs mange forgreninger ud i verden. Fra den keltiske musik i Bretagne til den gamle kolonimagt Frankrigs musikalske arv i Caribien, Cajun-musikken i Louisiana til den fransk-inspirerede musik i Canadas østlige del. Gennem den nutidige folke- og rootsmusik fortælles historier om den franske indflydelse på den moderne vestlige verden. Alt sammen gennem orkestre og solister der optræder på Tønder Festival 2019.

Den røde sofa
Den Røde Sofa fokuserer i denne uge på oversættelse, når Mette Holm og Juliane Wammen mødes på Københavns Hovedbibliotek. Samtalen vil tage udgangspunkt i Mette Holms virke som oversætter af blandt andre Haruki Murakamis romaner og handle om, hvordan man oversætter ikke bare sprog men også kulturer.

Pontoppidan Krønike
Og så fortsætter vi oplæsningen af Henrik Pontoppidans lille samling ”Krøniker” fra 1890, denne gang med fortællingen ”Muldskud”.

Concha Buika
2 spanske sangerinder - Carme Canela og Silvia Pérez Cruz´- har fyldt godt på den2radio i de sidste par uger, som Claus Westh fra RadioJazz har produceret til os, og i denne uge møder vi den 3. spanske sangerinde – Concha Buika. ’Vivir sin miedo’ – ’at leve uden frygt’ - er titlen på hendes seneste cd. Det kunne være overskriften på hendes liv som er fyldt med smerte og længsel. Concha Buika benytter hele sin enorme musikalitet til at give sig selv til publikum.

Foto: Abelone Bregninge