Den2Radio - Uge 12 - 2020

Udsendelse d. 14. - 20. marts. 2020

Her er den2radio med trøst til alle lyttere i denne tid hvor næsten alle koncerter og teatre er aflyst men så anbefaler vi den2radio’s podcasts med kerneområdet kultur- og samfund. Og vi takker lytterne for jeres støtte til vores non-kommercielle radio, det er virkelig vigtigt, at I hjælper os økonomisk.

Intermetzo
I Intermetzo tager Georg Metz fat i DR, som efterhånden reagerer rindalistisk på kritik eller snarere overhovedet ikke. DR’s opgave er at sende til de mange, ikke til de få sure kulturradikale der sidder i deres elfenbenstårn midt på Østerbrogade og spiser håndrullet sushi af økologiske palmeblade, og dermed er debatten om den gamle institutions dag for dag konsekvent kvalitative nedtur effektivt afvist. Men at lade sig nøje på andres vegne og fylde sendefladen med brugt seriemateriale og andre programmer, der for længst burde være begravet i Nationalmuseets oldsamling er udtryk for direkte foragt og kan ikke forklares og undskyldes.

Det europæiske hus II (7)
I Det europæiske Hus om EU og det europæiske samarbejde har Jørgen Johansen en samtale med Jesper Jespersen, professor emeritus i samfundsøkonomi ved RUC om klimaplaner og økonomi. ’Hvad bliver det til med indholdet?’ det er forligspartierne der spørger anført af regeringens radikale støtteparti som ligefrem truer med at fjerne dens parlamentariske grundlag. Ove Weiss har en kommentar med overskriften ’Grønt Europa – i social balance?’

Landbrugsmagasinet
Netværk mod svinefabrikker er som navnet antyder dannet af naboer til større svineproducenter, men mange andre bekymrede borgere fra landet havde også fundet vej til Aarhus i sidste weekend, hvor netværket forvandlede sig til en landsdækkende forening. Landbrugsmagasinet var med og vi bringer en reportage fra den stiftende generalforsamling.

15 kvindelige komponister fra 10 lande igennem 400 år, Barbara Strozzi
Den musicerende kurtisane er Barbara Strozzi blevet kaldt, men også den mest virtuose sangerinde - virtuossisima cantatrice. Hun var et stort navn i 1600 tallets Venedig hyldet som en af de mest profilerede komponister og en af de første kvindelige komponister af verdslig musik, der blev udgivet i eget navn.  Hun blev født for 401 år siden, men er i den grad i live i dag. Der findes rigtig mange indspilninger af hendes musik. Hun er nr 9 i serien '15 kvindelige komponister fra 10 lande gennem 400 år'.

Pharaos klassikere, Min broders levnet 8
Så er vi nået til sidste afsnit af Carl Baggers roman ”Min Broders Levnet”.  I 1835 kunne man ikke forestille sig, at en roman ikke skulle ende godt, så det gør denne her selvfølgelig også, hvad man nok ud af rammefortællingen allerede har gættet. Spørgsmålet er dog, hvor stor lykke der hersker i præstegården, hvor Johannes Harring havner med sin lille familie. Det må læseren selv vurdere, for romanen ender temmelig brat. Som bonus-info får I uddrag af Georg Brandes essay om Carl Bagger fra 1898.

H.C. Andersen: Tepotten
Ingen uge uden H.C.Andersen på den2radio i denne tid og denne gang er det ’Tepotten’ vi sender. Eventyret er inspireret af hans besøg på en forfalden gårdsplads i Toledo i Spanien i 1862. ’Der er mere i eventyret af mig selv end af Toledo’, skrev H.C.Andersen senere. Det er Clara Pontoppidan, der læser.

Gamle pædagoer: Steen Nepper Larsen
Dannelsesprocesser genfortryller verden. De åbner døre og giver styrke. Dannelse har i mange år været betydningsfulde elementer under opdragelsen i skole og hjem, men i dag er det andre processer, der står i centrum. I dag gælder det om at klare sig i den globale konkurrence, og skolens opgave er derfor blevet en del af arbejdsmarkeds- og socialpolitikken. Ord som kompetencer, kreativitet, innovation, empowerment, evidens og oplevelsesøkonomi er begreber der styrer meget af det, der foregår i vores skoler i dag, og det er ikke godt. Det fører til ’en indskrænket kulturel båndbredde og en trist, udvejsløs og fantasifortabende historieløshed’. Det siger lektor Steen Nepper Larsen og han er en af ’De gamle pædagoger’ i den2radio’s serie.

Museer skaber viden, Konfirmation
Konfirmationen spiller i dag en helt anden rolle end den gjorde tidligere, og her tænkes ikke på det religiøse, der mere var en selvfølge tidligere, og som man på den måde ikke skulle tage stilling til. Men staten havde en langt større rolle i borgernes religionsudøvelse, og i den forbindelse kom konfirmationen til at få en afgørende betydning for at kunne fungere i samfundet. I udsendelsen fortæller museumsinspektør Inge Christiansen om, hvordan konfirmationen blev bestemt lovgivningsmæssigt, og hvad det betød, at hvis man ikke var konfirmeret.

Foto: Søren Nordholt