Den2Radio - Uge 12 - 2022

Udsendelse d. 19.- 25.marts. 2022

Velkommen til den2radio. Vi takker for gode mails og for økonomisk støtte. På hjemmesiden står nummeret på Mercur Andelskasse, men det kommer også her: 8401-1070319.
Intermetzo 
Georg Metz fortæller om den nye situation med flygtninge fra Ukraine i forhold til de syriske flygtninge. Hvorfor det er problemløst at modtage ukrainere der er kristne, ganske vist græsk-ortodokse men kristne og hvide, og hvorfor det ikke er problemløst når mennesker af muslimsk tro – og ikke helt så hvide  - ankommer og ifølge denne tolkning af fremmedbegrebet udgør ubærlige byrder. Men lykkeligt midt i tragedien at ukrainerne bydes indenfor. Et land der ikke slår portene op for vidskræmte mennesker med udmattede børn på armen er usselt. Men den amerikanske TV station CNN bemærkede forleden, hvordan de bizarre danskere i parallel asymmetri med den ene hånd byder ukrainerne velkommen og med den anden udviser syrere tilbage til elendighed og død.

Tungt, risikofyldt og sejt ? Perspektiver og udfordringer på det psykiske arbejdsmiljø i Byggebranchen
I den anden udsendelse om det psykiske arbejdsmiljø om skal vi høre vilkårene i bygge- og anlægsbranchen – kendt for en række fag med arbejde, der omfatter store maskiner, er tungt, risikofyldt, støvet – mange mænd og fortsat få kvinder.

Genlyd – Al magt til folket!
Efter 2. Verdenskrig, hvor de nationalistiske ideer om folk og folkeslag havde fundet sit ekstreme udtryk i Nazismen, måtte også Dansk Folkemindesamling finde sine fødder igen, og folkemindesamlerne Thorkild og Anelise Knudsen fanger tidsånden i 1960erne og 1970erne, hvor man både på landet og i byerne gjorde op med fortidens autoriteter og værdier. 
I fjerde afsnit af Genlyd finder musikvidenskaber Kasper Jepsen og antropolog Ole Møller Markussen lydeksempler frem fra efterkrigstiden, hvor du skal høre nærmere om marxisme, ungdomsoprør og skiftet fra folkemusik til folkmusik.

Tage Baumann og den tyske efterkrigstids schlagermusik 9
Vi er nået til den 9.udgave af Tage Baumanns gennemgang af den tyske efterkrigstids schlager og den handler om den psykedeliske og den politiske schlager.

Sønderjylland fortæller danmarkshistorie. Christiansfeld
den2radio er på rejse rundt mellem de sønderjyske erindringssteder og i denne uge nået til Christiansfeld, der er udpeget til verdenskulturarv. Om herrnhutternes ankomst til Danmark og om brødremenigheden i dag. Om byplan og huse og om maleren Jeppe Madsen Ohlsen. I programmet hører du også Jørgen Bøytler fra Brødremenigheden.

Brev til Trille
I denne uge har vi et brev til Trille med i programfladen. Trille døde i 2016 og er nok bedst kendt blandt dem der voksede op i 70er og 80erne - men det er synd hvis hendes sange går i glemmebogen og det forsøger vi i denne uge at imødegå.

15 kvindelige komponister fra 10 lande gennem 400 år. Valborg Aulin.
I den2radio's serie '15 kvindelige komponister fra 10 lande gennem 400 år' skal vi denne gang høre om Valborg Aulin. Hun er en af de eneste svenske kvindelige komponister fra 1800 tallet født i 1860 og død i 1928. Et kæmpe talent med 3 års studier i Paris hos store pædagoger og komponister som Jules Massenet. Men hjemme i Stockholm igen var man ikke interesseret i hende andet end som klaverlærer, og efter hun havde givet koncerter og skrevet musik for orkester, klaver og kammermusik følte hun sig så ensom og mobbet ud, at hun flyttede til Örebro midt i Sverige, og der fik hun et rimeligt liv og blev respekteret, men hun holdt op med at komponere, og hun blev stort set fuldstændig glemt.

En Digters Bazar 7 En rejseskildring af H. C. Andersen
I Pharaos Klassikere læser jeg i øjeblikket fra H. C. Andersens store rejsebeskrivelse En Digters Bazar, hvor vi følger hans rejse gennem Europa til Istanbul i 1840-41. Nu er han ankommet til Rom, og man kan tydeligt mærke, at det er en overvældende by, der helt har erobret hans hjerte. I denne uge skal vi bl.a. høre et lille eventyr, som digterens støvler fortæller. Han gør meget for at variere sine skildringer. Støvlerne har længtes sådan til sydens sol og varme, og så får de i Rom ikke andet end pjaskende regn.

Teatermagasinet Kastesigten
Teatermagasinet tager os igen med en tur på de københavnske scener - eller denne gang foregår det meste faktisk udenfor, udenfor både de etablerede huse og udenfor København. Hør mere om hvilke teateroplevelser du ikke bør gå glip af i Kastesigten.

Procol Harum 4
den2radio har produceret en serie programmer om den legendariske engelske rockgruppe Procol Harum, som nu i over 40 år har præget den del af rockmusikken, som også har rødder i den europæiske klassiske tradition. Gruppens leder Gary Brooker døde for nylig og derfor genudsender vi de 5 podcast. Her i den næstsidste fortæller Erik Kramshøj om perioden omkring 1977, hvor albummet ’Something magic’ udkom. Derefter valgte Gary Brooker at opløse gruppen, men Procol Harum blev senere gendannet og har spillet flere gange i Danmark siden.
Foto: Anne Eggen