Den2Radio - Uge 12 - 2023

Udsendelse d.18. - 24. marts. 2023

InterMetzo
I en ny bog om dødshjælp, hvor hjælpen bestod i at lade den sygdomssvækkede efter fælles overenskomst sulte ihjel står skrevet, at ethvert menneske må påtage sig ansvaret for eget liv og død. Uden at opregne en række forbehold om ansvar kan man bortset fra at lade være med at ryge og ustandselig drikke sig fuld fandengalme ikke hævde ansvar for egen død. Ellers står man ansvarsfri over for døden, der erfaringsmæssigt altid kommer som en ubelejlig overraskelse.  

Landbrugsmagasinet i Norge
I Landbrugsmagasinet skal vi i denne uge på besøg hos en norsk landmand. Bortset fra nogle områder i den sydlige del af landet, er landbruget her oppe naturligvis præget af helt andre vejrlige og geografiske forhold. Og Ikke mindre væsentligt for vilkårene som landmand, så er man ikke medlem af EU, hvilket har tilladt Norge at skabe nogle anderledes rammer for udvikling og konsolidering af fødevareerhvervet. Men selve landmandsgerningen, tankerne om og forholdet til kulturen, naturen, dyrene og det sociale stofskifte man indgår i er ikke så anderledes end herhjemme - og så alligevel. den2radio er på besøg i fjelddalen.

Grænselandshistorier 5
den2radio genudsender i disse uger serien ’Grænselandshistorier, hvor den2radio’s Jørgen Johansen sammen med nu afdøde Finn Slumstrup besøger en række erindringssteder mellem Kongeåen og Ejderen. I den femte podcast besøger de Immervad Bro og Hærulfstenen, der er markante steder i grænselandet mellem Danmark og Tyskland.

Internationale danske klassiske solister. Andreas Brantelid.
Cellisten Andreas Brantelid er en usædvanlig musiker, hvis karriere begyndte med ikke mindre end en Kapelkoncert. Han var solist med Det kgl. Kapel som 14 årig, og siden da har han modtaget store priser og har allerede spillet med store orkestre og med dirigenter som Esa-Pekka Salonen, Vasily Petrenko og Sakari Oramo og indspillet cd'er. Han er ugens Internationale danske klassiske solist. Den cello Andreas Brantelid spiller på er en Stradivarius: Boni-Hegar fra 1707 udlånt til ham af den norske kunstsamler Chresten Sveass. 

Pharaos Klassikere 1123. Olivia Levison
I denne uge forlader jeg – lidt vemodigt – Johannes V. Jensen for at give jer en buket af andre forfattere fra nogenlunde samme tid. Olivia Levison er dog noget ældre end Jensen, født i 1847 og død i 1894. Hun fik ikke udgivet særligt meget. Det lille essay med titlen Støv blev trykt i Illustreret Tidende i 1885 og handler om de dagældende kønsroller som låste kvinderne ind i huslige pligter som f.eks. den daglige tørren-støv-af.

Hjem til Esbjerg
Almindeligvis er esbjergensere efterkommere af tilflyttere, men Jesper Pors, der er født i 1947 stammer fra en slægt, som kan spores en del generationer tilbage på Esbjergegnen - lang tid før Esbjerg Havn blev en realitet. Forfædrene på faderens side havde helt tilbage fra 1600-tallet en gård, hvor Rørkjær Skole Urban i dag ligger - ikke så langt fra det centrale Esbjerg. Jesper Pors og hans søskende er født i Esbjerg.Hans far døde pludselig af en blodprop og hans enke og børn flyttede til København, men Jesper Pors ville hjem til Esbjerg og sådan en slægtshistorie sender vi i denne uge.

Genlyd 4. Al magt til folket
Efter 2. Verdenskrig, hvor de nationalistiske ideer om folk og folkeslag havde fundet sit ekstreme udtryk i nazismen, måtte også Dansk Folkemindesamling finde sine fødder igen, og folkemindesamlerne Thorkild og Anelise Knudsen fanger tidsånden i 1960erne og 1970erne, hvor man både på landet og i byerne gjorde op med fortidens autoriteter og værdier.
I fjerde afsnit af Genlyd finder musikvidenskaber Kasper Jepsen og antropolog Ole Møller Markussen lydeksempler frem fra efterkrigstiden, hvor du skal høre nærmere om marxisme, ungdomsoprør og skiftet fra folkemusik til folkmusik.

Kort men godt. Sex nu og i 70’erne
Det har netop været d 8. marts Kvindernes internationale kampdag - og i den forbindelse knytter ugens Kort men godt en måske noget spekulativ men dog relevant tråd mellem 70ernes kvindekamp og nutidens sexualundervisning i skoler og andre samfundsinstitutioner. En ny rapport fra Sex&Samfund viser, at det står temmelig skidt til med de unges viden om sex. Fx nævner rapporten, at knap halvdelen af de danske unge ikke er klar over, at sexsygdomme ikke kan overføres gennem overflader. Det kunne tyde på et manglende fælles sprog om disse lidt svære emner, men vi giver som inspiration et eksempel på, hvordan sex, krop og generthed blev italesat i 70erne.
Hall og Jensen præsenterer: Filmsange.
den2radio’s dubiøse duo Martin Hall og Søren E. Jensen har også til denne uge plukket en musikalsk buket til glæde for få og til skræk for mange. De præsenterer filmsange.

Foto: Anne Eggen