Den2Radio - Uge 13 - 2017

Udsendelse d. 25. - 31. marts. 2017

InterMetzo
"Præmatur påskeprædiken i anledning af jubilæet" har Georg Metz valgt som undertitel på sit Intermetzo. Han taler om menneskehedens moralske udfordringer, og dem er der mange af.
AT BO: Tiny Houses
I den2radio’s serie om bæredygtigt byggeri ’AT Bo – Bolig, By og Bæredygtighed’ er temaet denne gang det at bo småt på få m2, i USA kendt under navnet ”Tiny house-bevægelsen”. den2radio har talt med forskningschef Claus Bech Danielsen om den aktuelle boligtrend og besøgt to firmaer, der bygger små boliger i vidt forskellige materialer og til forskellige målgrupper.
The Swolly Wolly Hula Bula Humble Bumble Band!
Det er 2 mænd, der mødte hinanden i 1982 ved et trafikuheld. De blev så glade over at have overlevet styrtet i en folkevogn med 130 km/t, så de lavede et band og brølede deres lettelse ud i universet.  Det er, som I kan høre, nogle lune fyre Erik Kramshøj fortæller om.
Politik og litteratur
I et samarbejde mellem Københavns Hovedbibliotek og den2adio interviewer Georg Metz i år en række indbudte politikere om værker der har gjort særligt indtryk og haft betydning for deres politiske liv og virke. I denne uge møder vi tidligere udenrigsminister, den radikale Martin Lidegaard i samtale med Georg Metz om columbianeren, nobelpristageren Gabriel Garcia Marquez` roman fra 1967 ’100 års ensomhed’
Ørneflugt
Vi sender i øjeblikket hver uge en krønike fra Henrik Pontoppidans samling ’Krøniker’ fra 1890 – 11 i alt. ’Ørneflugt’ er nok den kendteste af Pontoppidans korte tekster. Den kan læses som et svar til H. C. Andersens grimme ælling. Her er moralen, at det ikke hjælper at have ligget i et ørneæg, hvis man er vokset op i en andegård, den tamme rovfugl er ikke egnet til det frie liv, miljøet trumfer arven, så at sige.
IK-folket 2
I Danmark har vi titlen af, at være verdens ”næst lykkeligste folk”. Det tænkte antropolog og professor ved Århus Universitet, Rane Willerslev nu ikke nærmere over, da han første gang ved et tilfælde, mødte Ik-folket i bjergene i Uganda. Til gengæld vidste han, at han stod overfor en stamme, der havde det tvivlsomt prædikat, at blive kaldt verdens mest modbydelige folk. Nu besøger han dem flere gange årligt og forsøger at indgå i deres dagligdag, så godt, som det kan lade sig gøre.
Rhapsody in Blue 
En af de store bandledere i USA i 1920'erne, Paul Whitemann, bestilte Rhapsody in Blue hos den unge Georges Gershwin. Der var tale om symfonisk jazz - klassisk orkester med en klassisk pianist kombineret med amerikansk showmusik. Rhapsody in Blue var teknisk vanskelig, iørefaldende, festlig og simpelthen det første stykke jazz skrevet til koncertsalene. Den sender den2radio i denne uge og det er Earl Wild der spiller.
Islamiske dynastier og kunst 12 
I det 12. afsnit om Islamiske dynastier og kunst hører vi om de sene abbasider, atabeger og avyyubider. Det er professor Jakob Skovgaard-Petersen fra Københavns Universitet, der fortæller om Irak, det østlige Anatolien, Syrien og Egypten i årene 1100-1250. Senere fortæller direktør for Davids Samling, Kjeld von Folsach, om kunst fra denne periode. Her drejer det sig om et bogmaleri, en penneæske, et spejl og fontænefigurer.