Den2Radio - Uge 13 - 2018

Udsendelse d. 24. - 30. marts. 2018

Intermetzo
Georg Metz lægger ud i sit Intermetzo om den voldsomme nedskæring af DR, et opgør med DR der nu kommer med tilbagevirkende kraft, selvom det er mange år siden DR for alvor har udfordret normerne. Men nu kommer nedskæringen, og det er helt klart ikke meningen at DR skal kunne rejse sig mod flertallets accept.

Georg Metz´ mindeord om Karl Johan Mikkelsen 

Kingo på Færøerne
Baroktidens betydeligste danske digter er Thomas Kingo. På en rejse til Færøerne for nogle år siden fik magister i Nordisk litteratur Helmutt Seifert Toftdahl sit forhold til Kingo frisket op, for her mødte han kirkekoret i den lille bygd Tjørnuvik, som sang Kingo på deres helt egen måde, en måde der er blevet overleveret gennem generationer. I respekt og sorg over uventet at have mistet en kollega, Karl Johan Mikkelsen på den2radio genudsender vi ’Kingo på Færøerne’ som Karl Johan Mikkelsen tilrettelagde for 4 år siden, han var selv færing. 

Museer skaber viden. Anton Melbye
Maleren Anton Melby blev født for 200 år siden og var i sin samtid en kendt maler, men har siden været overset. Han var en talentfuld elev af Eckersberg og kunne dermed være blevet en af Guldalderens kendte figurer. Men han ville noget andet end det man krævede af de danske kunstnere og blev i stedet europæer, så han blev skubbet ud af den danske kunsthistorie alt imens han fejrede triumfer i udlandet. Det vil Den Hirschsprungske Samling rette op på og museumsdirektør Gertrud Oelsner fortæller om Anton Melbye.

På Frans af Assisis veje 4
den2radio har grebet fat i historien om den inspirerende mand med en serie med overskriften ’På Frans af Assisis veje’, og det 4.program har vi kaldt ’La Verna. På den hårde klippe mellem Tibern og Arno’. Jørgen Johansen taler bl.a. med Mogens Lindhardt, der er præst, forfatter og tidligere rektor for Pastoralseminariet.

Min far
’Min far’ hedder den usædvanlige erindring fortalt af den 98årige Tove Finger Manswell. Tove er født d. 22.april 1920 op på Adelgades Brandstation, hvor hendes far var brandinspektør. Hun skulle have været en dreng, og ’så må De meget undskylde det blev en pige’, som Tove siger og folder en barndom ud i en tid, hvor brandvogne blev trukket af heste, og faren var streng og dominerende. Tove Finger Manswell fortæller sin historien til fotograf og kunstner Natascha Thiara Rydval.

Uroksen, dyrepasseren og Heckkvæget
Hvordan kalder man egentlig på en stor tung okse? Og hvorfor er en god ko en gammel ko?
I den første podcast i serien om Uroksen, skal vi møde dens fjerne efterkommere i Sagnlandet Lejre. Dyrene har en vigtig rolle i museets formidling af forskning og fortid, ligesom de er en levende del af naturplejen.

Kastesigten - Marts
Teatermagasinet Kastesigten er tilbage efter en kort ferie. Kastesigten er programmet hvor indtryk og udtryk fra de skrå brædder - samt stykkernes referencer og associationer bliver sat under kærlig lup. Lytteren kan se frem til forhåbentlig at få skærpet appetitten til at komme i teateret. De stykker vi behandler i denne uge er særligt rige på udenomssproglige begreber. Vores anmelder dechifrerer blandt andet på Husets teater, i Skuespilhuset og på Teater Sort/Hvid.

København læser, Jens Raahauge og Steen Nepper Larsen
I forbindelse med den årlige litteraturfestival på Københavns Hovedbibliotek i dagene omkring 1.marts – ’København Læser’ havde den2radio’s Jens Raahauge sat filosoffen Steen Nepper Larsen stævne om en samtale om manifest som noget, der binder hænderne, som noget håndgribeligt. Ud fra denne definition griber det ene eksempel det andet, fra det store manifest om samfundets indretning til det mindste om lyrikskrivning i skolen. At ideale tanker om frigørelse omsættes til undertrykkelse af magtens pragmatikere forbliver ikke uberørt, og samtalen forsøger i det lys at være både uafhængig af tid og særdeles aktuel.

Jazzens historie William Parker
Det er sjældent at en bassist bliver et musikalsk midtpunkt men det blev William Parker med en imponerende karriere som komponist, underviser, multiinstrumentalist og digter. En af sine bøger   har han kaldt ’Who owns music?’ ’Hvem ejer musik?’ William Parker er en af de 21 jazzmusikere, som Christian Braad Thomsen portrætterer i serien om Jazzens historie.