Den2Radio - Uge 13 - 2019

Udsendelse d.23. -29. marts. 2019

Intermetzo
Georg Metz’ kommentar har overskriften ’Fjendtlige overtagelser, Nogen overtager noget for at tømme dets værdier til glæde for få’. Fjendtlige overtagelser er som regel en blodig affære, hvor man skaffer sig kontrol over en virksomhed blottet for hensyn til virksomhedens historie, dens produkt, dens medarbejdere, kunder og samfundet. Forsvaret for sådanne dispositioner er altid syntetiske forsikringer om, at dette jo sker for at redde virksomheden og føre den ind i nutiden og så videre og så videre. Dansk Folkeparti har snart i mange år søbet magtens sødme og er målrettet gået efter likvidering af hensyn til andre mennesker, der ikke ligner dem selv, af retsindighed og af ordentlighed i dansk politik og forvaltning. Senest foreslår en nu trængt partiformand at asylansøgere skal ud af landet, hvis de så meget som forsøger at køre gratis med bus. Det er ikke just anstændighed, der sætter grænser for opfindsomheden.  

Håndværk: Globalisering og arbejde
Serien håndværk er nu nået frem til det store spørgsmål om der i fremtiden vil være arbejde til alle, når udviklingen domineres af digitalisering i højt tempo og stærk international konkurrence? Og hvem skal betale skatten til velfærdssamfundet? Vi spørger to eksperter, der kommer med hvert deres bud, nemlig professor i samfundsvidenskab Bent Greve og økonom Karen Helveg Petersen.

Landbrugsmagasinet 7
Landbrugsmagasinet er nu nået til syvende og sidste afsnit i serien om dansk landbrugs gæld. Efter i de forudgående seks afsnit at have beskrevet rationalet bag erhvervets dominerende forretningsmodel og de forskellige kræfter, der præger landbrugets udvikling, ses i dette afsnit på sammenhængen mellem landbrugets økonomi og samfundsøkonomien, ja der drages sågar paralleller til den globale økonomi. Har vi med andre ord allesammen en aktie i landbrugets gæld? Det forsøger ugens afsnit at give et svar på.

Internationale danske klassiske solister, Stig Fogh Andersen
den2radio's serie 'Internationale danske klassiske solister' portrætterer denne gang operasangeren Stig Fogh Andersen. Han fortæller om udviklingen af sin tenorstemme til Wagnertenor og om sine engagementer på de store scener med både gode og dårlige oplevelser med de store dirigenter og om sin frygt for fremtiden først og fremmest hvad angår operaen og det klassiske musikliv i Danmark.

Kærlighed til Danmark
Forfatter Egon Clausen er begyndt at male igen, så han seneste bog ’Jeg er et træ’ fortæller vestjyske danmarksbilleder i både ord og akvareller. For 49 år siden debuterede Egon med digtsamlingen ’Tilnærmelser’, og de to bøger er på en vis måde spejlinger af hinanden: en faktisk og mental rejse fra Hemmet Sogn til Hovedstaden og nu et levet liv senere retur. Det, der er påfaldende, er Egon Clausens evne til at forene de to verdener i en kærlighed til Danmark - ikke en nationalromantisk, tilbageskuende kærlighed, men en søgende vandring der peger forlæns ind i både fortid, nutid og fremtid. den2radios Jens Raahauge søger i udsendelsen at få Egon Clausen til at uddybe beskrivelsen af de krogede stier på returrejsen mellem Hemmet og Hovedstaden.

Sønderjylland fortæller Danmarkshistorie, Rødding
I serien ’Sønderjylland fortæller Danmarkshistorie’ rejste Finn Slumstrup og Jørgen Johansen for nogle år siden rundt til en række sønderjyske erindringssteder, hvor geografien, kulturen og mentalitetshistorien taler deres tydelige sprog. Den serie har vi genudsendt og den slutter i denne uge i Rødding, hvor verdens første folkehøjskole blev grundlagt. Hør om Grundtvig og højskoletanken, om skiftende forstandere og om en mindesten for forfatteren Jakob Knudsen.

Pontoppidan, ’Når vildgæssene trækker forbi’
’Når vildgæssene trækker forbi, får tamgæssene længsler og drømmer om frihed’. Sådan går det også den satte Adolf, der er ansat i et ministerium, da hans læge-ven Feliks pludselig forelsker sig i en ung pige i en marskandiserforretning, lader sig skille og forlader hustru og børn for at drage til Amerika med sin nye kæreste. Men Adolf er og bliver en tamgås, der efter et ganske lillebitte oprør falder til føje i sit ægteskab og det lille hus på Frederiksberg. Det er en af Henrik Pontoppidans 11 Krøniker

Leonard Cohen og Bob Dylan.
Bob Dylan deltager i Roskilde Festivalen i år - ikke så lidt af et scoop, og den2radio har 10 podcasts om Bob Dylan liggende, som vi vil sende når tiden nærmer sig. Men i denne uge kan I høre en podcast, som Erik Kramshøj producerede for 10 år siden, hvor Leonard Cohen og Bob Dylan viser deres gensidige inspirationskilder, og hvordan de låner og lader sig inspirere af hinanden.