Den2Radio - Uge 13 - 2020

Udsendelse d.21-27. marts. 2020

Lige som alle andre kæmper vi for at komme igennem denne uhørt mærkelige og specielle tid, og vi har fået en podcastflade på plads med lidt nyt og  mange gode genudsendelser. Lytterne er alligevel så opmærksomme, at I donerer penge til vores non-kommercielle radio, og det er vi meget glade for, det betyder virkelig meget.

InterMetzo
Georg Metz ligger ikke på den lade side. Han giver den amerikanske præsident en ordentlig en på hovedet for hans underlødige indre liv, hvor kun en følelsesmæssig invalid lever, et småligt, hadefuldt, misundeligt, uvidende, løgnagtigt, ledt, intellektuelt nul. I ugevis har han afvist coronavirussen som fake news, så vender han på en tallerken og fremstiller det, som om han opdagede coronaen før nogen anden.

Postkort fra Rom
Italiens hovedstad er i marts 2020 lukket ned på grund af corona-virus, og denne nødstilstand er gældende for hele landet, mens man forsøger at komme smittespredningen til livs. I Postkort fra Rom får lytteren indblik i byens hverdag, hvor man som borger skal have speciel tilladelse for at gå ned på gaden, hvilket gør, at det sociale liv nu udspiller sig på helt nye måder. Udsendelsen er tilrettelagt af Noa Agnete Metz

Grænselandshistorier
Her kommer det første program med overskriften "Grænselandshistorier", der produceres med støtte fra Grænseforeningen. Jørgen Johansen besøger sammen med Finn Slumstrup en række erindringssteder mellem Kongeåen og Ejderen. Først gælder det Dannevirke og 150 året for rømningen af Dannevirke d.6.februar 1864. I programmet kan du også høre Nis Hardt, der er leder af Dannevirkemuseet og Valdemar Rasmussen spiller "Jazz på sønderjysk" fra en CD, der er udgivet af Grænseforeningen.

Gamle pædagoger
Hvorledes opdrager vi vores børn til at leve i en verden, der forandrer sig, og som vi derfor ikke kan forberede dem til? Hvorledes lærer vi dem at samarbejde, når kravet også er selvstændighed? Vi forventer også, at de skal kunne fordybe sig, men de er online døgnet rundt. Vi ved, at de kommer til at leve i en omskiftelig verden, og derfor er det godt at have et fast ståsted. Overfor denne udfordring bør vi have tiltro til, at en robust og ansvarlig karakter er holdbar i omskiftelige tider. Vi skal kort sagt arbejde på at styrke vores børns karakter. Hør Per Schultz Jørgensen i en samtale med Egon Clausen
.
Museer skaber viden: Middelalderens kakler
En kakkelovn har været noget særligt i middelalderen, for ikke blot var konstruktionen med til at give nogle ekstra muligheder for arkitekturen, men det var også en mulighed for at vise sig frem med den udsmykning, som kakkelovnen i sin oprindelige form havde. Annemette Kjærgård glæder sig som middelalderarkæolog over kaklerne, der med deres udsmykning er en kilde til bl.a. middelalderens tøj.

Kirsten Rønn fortæller om Ravel 2
I denne uge sender vi endnu en episode om den lapsede, eksklusive, men mærkeligt upersonlige franske komponist Maurice Ravel, der samtidig havde et ukendt, stærkt sensuelt indre liv og komponerede berusende musik, og netop sådan et stykke berusende musik er balletmusikken Daphnis og Cloë.

Pharaos klassikere: Pesten i Bergamo
I disse virus-tider er der blevet skrevet en del om pest-relateret bøger. Hvad kan litteraturen fortælle os om de store pandemier og vores reaktioner på dem? I den forbindelse dukker – i hvert fald herhjemme i Danmark – ofte J. P. Jacobsens novelle ”Pesten i Bergamo” op. Og den har vi jo faktisk liggende i vores arkiv. Vi har fundet den frem og genudsender den i denne uge i Pharaos Klassikere.

H.C. Andersen: Gårdhanen og vejrhanen
"En Hane kan lægge et Æg! og veed I hvad der ligger i det Æg? Der ligger en Basilisk! Synet af den kan Ingen udholde! det veed Menneskene, og nu veed I det med, veed, hvad der boer i mig! veed, hvad jeg er for en allerhønsegaards Karl!"
Og saa slog Gaardhanen med Vingerne, reiste Kammen og galede igjen; og det gjøs i alle Hønsene og i alle de smaa Kyllinger, men de vare frygteligt stolte af, at Een af deres var saadan en allerhønsegaards Karl; de klukkede og de pippede, saa at Veirhanen maatte høre det, og han hørte det, men han rørte sig ikke derved. Hør mere, når Lars Elstrøm læser H.C. Andersens eventyr om ”Gårdhanen og vejrhanen”

Murakami og Jazzen 1
Den japanske forfatter Haruki Murakami er en af nutidens mest læste og anerkendte forfattere og er flere gange blevet nævnt som kanditat til Nobelprisen i litteratur. En af hans store inspirationskilder er jazzmusikken. Claus Westh fra RadioJazz taler med Murakamis danske oversætter, Mette Holm i denne første af i alt tre udsendelser om Murakami og jazzen.

Foto: Morten Alfred Høirup