Den2Radio - Uge 14 - 2019

Udsendelse d.30.marts - 5.april. 2019

Intermetzo
Georg Metz' kommentar har i denne uge overskriften ’Den vandrende hegnspæl, frygten for egne skygger i de bekvemme og foranderlige integrationskravs tegn’.  Trængslen er stor i nederdrægtighedernes  lejr her kort før det valg, som kun én ved hvornår kommer. Konkurrencen mellem regeringspartierne, Dansk Folkeparti, Nye Borgerlige og Socialdemokratiet er benhård. De kæmper indædt om hvem der er mest vælgeroverbevisende strammere end stramt og samtidig fastholde årtiers falske påstand om uhæmmet indvandring fra tredjelande samt integrationen af de nye danskere som hårrejsende fiasko. De stadig bedre uddannede 2.og 3.generations indvandrerpiger er et nærliggende eksempel, hvor Dansk Folkeparti som modsvar til dette spring fremad i tilpasning til hævdede danske normer, nu forlanger indsigt i ’etniske’ familier ned til 4.og 5.led. Først da kan vi tage stilling til integrationen, siger DF og så brænder lokummet for mange pæredanske.

Norden i Europa
den2radio’s serie Norden i Europa har et indslag om Kunsthal Charlottenborg i København, der netop har åbnet en tankevækkende udstilling om Europas aktuelle tilstand "Europa Endlos"
Udstillingen om det endeløse Europa løber hen over et forår markeret af to afgørende begivenheder i europæisk politik: Storbritanniens annoncerede udmeldelse af EU-fællesskabet og Europa-Parlamentsvalget der her i Danmark finder sted 26. maj 2019, er afgørende begivenheder i  Europas historie, der berører EUs mange millioner indbyggere, og det er med afsæt i Europa netop nu, at kurator Henriette Bretton-Meyer har udvalgt en række kunstværker, der forholder sig til temaer som identitet, grænser, fællesskab og migration, temaer, der spiller en central rolle i den aktuelle EU-valgkamp. Et andet indslag fortæller at de højre-nationalistiske partier i Norden er hårdt trængt efter årtier med fremgang, nye alliancer og voksende politisk indflydelse. I Danmark, Norge og Finland står de til at miste en tredjedel af vælgerne, mens billedet i det øvrige Europa er mere broget.

1.april dagen med sjove drillerier
Kalenderen viser april, men hvad betyder det udover at foråret nu for alvor er på vej? På en enkelt dag om året - d.1.april - er det fuldt ud i orden at spille sine omgivelser et puds, annoncere en nyhed, der kan skabe undren, forargelse eller en kortfattet ærgrelse, for derefter når sandheden går op for den narrede at munde ud i en befriende latter. Altså kort og godt en ægte aprilsnar men hvor stammer skikken fra, og hvordan har man narret sine omgivelserne gennem tiderne?

Internationale klassiske solister, Mikael Melbye
Den 'internationale danske klassiske solist er denne gang den måske mest succesfulde danske multikunstner i de sidste mange år - Mikael Melbye, der er 63 år. Man fristes til at sige kun 63 år, for han har nået mere end de fleste på det niveau. Mikael Melbye havde først fra ganske ung en stor international sangerkarriere med et tæt samarbejde med navne som dirigenterne Herbert von Karajan og Colin Davis. Som 40-årig orkede han ikke det omrejsende liv mere og fik derefter en anden stor karriere som scenograf og operainstruktør med store opsætninger på Det kgl. Teater og nu er hans fuldtidsbeskæftigelse – portrætmaling og deriblandt et portræt af dronning Margrethe. Hør Mikael Melbye fortælle i den2radios serie 'Internationale danske klassiske solister’.

Pontoppidan, De vises sten
Den lille afslutningstekst i Henrik Pontoppidans 11 krøniker er en dyster misantropisk lille fabel om den unge mand, der drager ud i verden for at finde De Vises Sten og til sidst møder en illusionsløs blindet og fordrevet konge ude i en ørken. Han smiler og virker fuldstændig tilfreds, rolig og afbalanceret. Han må da have fundet de vises sten, livets store hemmelighed.

Schumanns Forårssymfoni
Den store romantiske tyske komponist Robert Schumann blev efter mange trængsler gift med den ganske unge pianist Clara Wieck. Trængslerne handlede først og fremmest om hendes far som var klaverpædagog og underviste dem begge to, men vågede over sin datter som en drage. Først efter en lang og opslidende retssag kunne de to i 1840 holde bryllup. I bruset af lykke komponerede Schumann sin første symfoni til foråret og kærligheden som vi sender i denne uge med Revolutionsorkestret som John Eliot Gardiner dirigerer.

Nattergalen
Nattergalen er et af H.C.Andersens berømteste eventyr, som komponister, filosoffer, koreografer og forfattere og mange andre over hele verden har brugt som forlæg, men man kan også bare sætte sig tilbage i stolen og høre skuespilleren Erik Mørk læse det op.

Franske Rødder 2 
I denne udgave af ”Franske Rødder” fortæller Claus Vittus om det franske bluesband Delgres, der har rødder i den karibiske ø Guadeloupe, som stadig er en del af Frankrig. Bandet er opkaldt efter øens frihedshelt Louis Delgres, som er en af verdens mest spektakulære selvmordsbombere. Han sprang sig selv og flere hundrede soldater i luften på den karibiske ø Guadeloupe i 1802.