Den2Radio - Uge 14 - 2020

Udsendelse d. 28.marts - 3.april. 2020

Den2radio er klar med podcast til endnu en uge i coronaens tegn. Og der er sikkert mange lyttere der har fået bedre tid til at lytte, så vi arbejder fortsat på at producere nye udsendelser og at sende nogle af de mange gode genudsendelser. Vi takker for jeres støtte til den2radios drift. På vores hjemmeside kan I også vælge at blive mæcen med et månedligt bidrag.
Intermetzo
Georg Metz’ kommentar handler om Danmarks og resten af verdens situation. ’Der kommer en dag efter de lukkede grænser’ er overskriften. Som det er nu bliver coronaen-bekæmpelsen forvaltet land for land om end med tøvende og svag tendens til større ensartethed i metoderne. Når (hvis) vi en skønne dag kan se tilbage på krisen, vil man til den tid kunne forestille sig, at EU-landene minus Polen og Ungarn skaber fælles overstatslige retningslinjer for kommende formentlig uundgåelige pandemier.

Det europæiske hus
I serien ’Det europæiske Hus’ har Ove Weiss to indslag: Den første kommentar handler om EUs 27 stats- og regeringschefer, som sammen med EU-kommissionen har besluttet at lukke EU’s ydre grænser for tredjelandes borgere. Det skete få dage efter, at Kommissionens formand selv havde fordømt 15 Schengenlandes lukning af deres nationale grænser. I den anden kommentar ser Ove Weiss på forberedelserne af EU’s syvårs budget, som har været under forberedelse siden 2018 og efter planen skal vedtages inden årets udgang. Men med corona-pandemien er der føjet endnu en ubekendt til de tre øvrige: Brexit, klimaindsatsen og omfanget af immigrationen.  

Kvindelige komponister fra 10 lande i 400 år.
Valborg Aulin er nr 10 i den2radio's serie '15 kvindelige komponister fra 10 lande gennem 400 år'. Hun er født i 1860 og levede indtil 1928. Et kæmpe talent med 3 års studier i Paris hos store pædagoger og komponister som Jules Massenet. Men hjemme i Stockholm igen var man ikke interesseret i hende andet end som klaverlærer, og efter hun havde givet koncerter og skrevet musik for orkester, klaver og kammermusik følte hun sig så ensom og mobbet ud, at hun flyttede til Örebro midt i Sverige, og der fik hun et rimeligt liv og blev respekteret men hun holdt op med at komponere, og hun blev stort set fuldstændig glemt.

Pharaos Klassikere. 
Vi bliver lidt endnu i pest-beretningerne. En af klassikerne er jo Boccaccios Dekameron, der netop er kommet i en flot ny oversættelse på dansk. Men i Pharaos Klassikere bruger jeg den gamle oversættelse af Samuel Prahl fra 1907. Det er jo historien om 10 unge mennesker, der under pestens hærgen i Firenze i 1348 isolerer sig på et landsted og fordriver tiden med at fortælle hinanden historier – 10 historier hver dag i 10 dage – deraf titlen. Det blev et mønster, der blev brugt i en del senere bøger og film om epidemi-katastrofer. I får i denne uge forfatterens indledning, hvor rammehistorien præsenteres samt første dags første fortælling.

H.C. Andersen: Klods Hans
Klods Hans kender alle vist nok, det er ikke nødvendigt med nærmere introduktion. Der ramte H.C.Andersen igen plet. Her er det Ulrik Neumann der læser.

Kort men godt: Et dramatisk møde
Og så har vi en ”Kort men Godt” historie med i denne uge, formatet for de mindre men ikke mindre betydningsfulde historier, og som alle også lytterne, hvis de skulle have den interesse, kan sende forslag ind til. Her bliver der fortalt om et celebert filosofisk slagsmål, der er blevet genstand for utallige myter, siden det fandt sted i 1946 - og som en ny bog forsøger at finde indtil sandheden omkring.

Museer skaber viden. Sømænds lyst og længsel
Sømænd har en kvinde i hver havn, og når de ikke er sammen med kvinderne drikker de tæt og slår på tæven. Billedet er velkendt, men hvor kommer det fra og er der noget om snakken? Nutiden er i hvert fald noget andet, for som museumsinspektør Morten Tinning fra Museet for Søfart fortæller, så kan man med den moderne losning og lastning måske nå ned i et supermarked og købe ind eller ringe hjem, når man er i havn. Men som man kan høre i udsendelsen er der historisk noget om snakken, og billedet af sømanden er meget gammelt. Det er en af de mange udsendelser der indgår i den2radio’s serie ’Museer skaber viden’.

Gamle pædagoger. Karen Borgnakke
Det danske uddannelsessystem har undergået meget store forandringer i de senere år. Det samme gælder det liv som børn og unge lever. Børnehaver og skoler har overtaget en stor del af ansvaret for deres liv, mens familierne er blevet trængt i baggrunden. Samtidig er politikere ivrige efter at regulere hverdagslivet i institutionerne og kontrollere det stof som pædagoger og lærere skal arbejde med. Det fører som regel ikke til de forventede resultater, og derfor bør lærerne kæmpe for at genvinde kontrollen over undervisningen. Det siger Karen Borgnakke, der er professor i pædagogik ved Københavns Universitet i en samtale med Egon Clausen.

Murakami og jazzen 2
Den japanske forfatter Haruki Murakami er en af nutidens mest læste og anerkendte forfattere og er flere gange blevet nævnt som kanditat til Nobelprisen i litteratur. En af hans store inspirationskilder er jazzmusikken. Claus Westh fra RadioJazz taler med Murakamis danske oversætter, Mette Holm i denne anden af i alt tre udsendelser om Murakami og jazzenOplæg

Foto: da.wikipedia.org