Den2Radio - Uge 15 . 2018

Udsendelse d. 7.- 13. april. 2018

Georg Metz taler i sit Intermetzo om 1968 – 68’erne, som måske ændrede verden, men på Ekstra Bladets bagside kunne man før påske læse en artikel med overskriften ’Løgnen om 68’ forfattet af avisens debatredaktør.  Hvem lyver? Hvilken løgn om hvad? I redaktør Kastrups udlægning af 68 får læseren liturgisk besked: pædofilien gik i svang i datidens filmindustri og sådan var det hele vejen igennem og de kulturradikale benyttede sig af 68 og erobrede DR, Politiken og Gyldendal.  Enhver ved at pædofilien er noget ældre end 68 og at kønslig omgang med børn også i 68 var ualmindeligt meget forbudt og almen dårlig karma. Derimod var bøsser ikke velsete og kun så småt på vej ud af bornerthedens og dobbeltmoralens tunnel, som 68 også var et opgør med.
Frans af Assisis veje 6
Frans af Assisi er en af den europæiske historie og kulturs mest tidløst inspirerende skikkelser. Som skytshelgen for miljø og økologi træder manden fra Assisi direkte og meget synligt ind i den nutidige debat om bæredygtighed, ligesom han med pave Frans som talsmand er blevet en central figur i debatten om flygtningene og Europa. I denne uge ser Jørgen Johansen på billederne af Frans og det er de store kunstnere som Giovanni Cimabue og fremfor alt Giotto, der har bedrevet en hel serie af billeder om Frans’ liv. Vi skal også møde Gunnar Bach Pedersen, der er formand for Assisi-kredsen i Danmark. 
Uroksen og stenalderjægeren
I den 3.udsendelse om uroksen fortæller vi om stenalderjægeren, der med stor kreativitet og opfindsomhed har udviklet redskaber til transport, forarbejdning af mad, skind, tøj og våben. Men hvordan nedlægger man en tonstung urokse med en lillebitte flintepil? Og hvem bestemmer egentlig i jægerstenalderfolkets klan? Dét og mange andre spørgsmål har den2radios Abelone Bregninge fået svar på i den levende fortid i Sagnlandet Lejre, som går helt nye veje i den mundtlige formidling.
EuropaProfilen: Vahid Evazi 1 
En oktoberdag i 2015 stillede en dansk mand sig i kø på Lesbos sammen med tusindvis af andre mennesker, der ville registreres som flygtninge. Et par dage senere rejste han ad den såkaldte Balkanrute op igennem Europa som en iransk forfatter ved navn Vahid Evazi og ender i Danmark. Journalist og forfatter Kristian Husted har foretaget rejsen og nedfældet sine oplevelser i bogen “Vahid”. Han fortæller til Anette Bruun Johansen i EuropaProfilen om hvordan det var at rejse med flygtningestrømmen fra Lesbos til Danmark forklædt som Vahid Evazi.
Ronkedorerne 
den2radio’s Ronkedorer er halveret denne gang, men det bliver det ikke ringere af, for her vi Jens Raahauge og Egon Clausen i storform. De har hver 2 bøger med, som de taler meget engageret om. Egon Clausen taler om ’Bullshit’ som Camilla Stockman og Janus Køster-Rasmussen har skrevet i fællesskab og ’Modkørende’ som er essays af Jokum Rohde. ’Bullshit’ er en dokumentarisk beretning skrevet på baggrund af et stort kildemateriale om pigerne og drengene, der fandt en ny familie i bandelivet og lavede deres første rygmærke i den lokale ungdomsklub. ’Bullshit’ vandt i øvrigt Cavlingprisen i år. I essaysamlingen skriver dramatikeren Jokum Rohde om 80’ernes og 90’ernes København med beværtninger, drukkenbolte, stripklubber og avantgardeteater. Jens Raahauge taler om Kjeld Holms bog: ’Misklang og samklang’. Kjeld Holm er en markant debattør, teolog og idéhistoriker og ’Misklang og Samklang’ er 3. bind af hans erindringer. Den anden bog Jens Raahauge taler om, er Simon Bangs ’Børnetegninger’ som er tegninger af den 13-årige Simon Bang fra hans barndoms opland ved Fensmark på Sjælland.
KBH læser, Georg og Bernhard Erik Jensen 
Den årlige litteraturfestival ’København læser’ finder sted i 10 dage omkring d.1.marts på Københavns Hovedbibliotek, og der er den2radio altid med og optager samtalerne og diskussionerne. I denne uge sender en samtale mellem Georg Metz og historieprofessor Bernhard Erik Jensen. Det overordnede tema i år var Manifest, og det er det begreb de taler om: Hvornår det opstod og det at det har skiftet betydning gennem tiderne fra at være en officiel regeringserklæring i 1600 tallet over kravet om valgretsreformer i Storbritanien i 1800 til det vi kender bedst: det kommunistiske manifest baseret på Karl Marx og Friedrich Engels trossætning, der skulle gælde for den kommunistiske bevægelse.
Danske klassikere 
den2radio’s serie ’Danske klassikere’ indeholder 5 danske klassikere, og det drejer sig om salmedigteren Thomas Kingo fra den danske barok, B. S. Ingemann fra romantikken, Herman Bang og Johannes V. Jensen fra tiden omkring år 1900 og endelig den modernistiske lyriker Inger Christensen, og denne gang handler det om Johannes V. Jensen. Forfatteren Thomas Boberg fortæller om sin personlige oplevelser med Johannes V. Jensens tekster særligt ’Kongens fald’ og digtsamlingen ’Digte 1906’. Det er skuespilleren Finn Storgaard, der læser udvalgte digte.
Martin Maretti Andersen spiller jazz 
Jazz har vi også i denne uge nu hvor vi har afsluttet Christian Braad Thomsens serie om Jazzens historie. Vi skal møde Martin Maretti Andersen, percussionist med en kæmpe karriere. Claus Westh fra Radio Jazz har inviteret Martin Maretti Andersen i studiet. Han har været med i New Jungle Orchestra i mange år og har derudover sin egen trio Different Day og spansk og latin-amerikansk jazz er der hvor han er lige nu. Vi sender her 1. afsnit af det tre timer lange program, som Radio Jazz transmitterede i november sidste år.