Den2Radio - Uge 16 - 2017

Udsendelse d.15. - 21. april. 2017

Intermetzo
Georg Metz indleder som altid og titlen på InterMetzo er ”Tyrannens brand. Man skulle tro at Trump havde læst en bog.” Og denne bog kunne f.eks. være Machiavellis ”Fyrsten”, for meget omkring Trump former sig som det gjorde omkring visse romerske kejsere og italienske renæssance-tyranner.
Europaprofilen
Hør en samtale med Jesper Jespersen, professor i økonomi ved Institut for Samfundsfag og Erhverv, Roskilde Universitet, med afsæt i bogen "Bæredygtig global udvikling, FNs 17 verdensmål i et dansk perspektiv", som Jesper Jespersen har bidraget til, sammen med en lang række andre førende eksperter på de områder, verdensmålene handler om, Jesper Jespersen har skrevet afsnittet "Bæredygtig produktion - er der job til alle?". Jesper Jespersen ser på verdensmålene i et Europæisk perspektiv. 
Superstjernen Mendelssohn
Felix Mendelssohn – var 1800 tallets superstjerne. Han kunne alting: komponere, dirigere, spille orgel og klaver, male og digte og dertil var det ham, der fik snuset sig frem til den næsten glemte Johann Sebastian Bach og fik genopført hans Matthäus Passison 100 år efter den oprindelige uropførelse i Leipzig.  I udsendelsen hører vi det meste af Mendelssohns musik til ’En skærsommernatsdrøm’, og ouverturen til den komponerede han da han var 17 år.
Science March 22 April
Over hele verden demonstreres der den 22 april for videnskab og et demokrati der bygger på faktuel viden. Hvordan kan det være at der er behov for en sådan demonstration, og hvem er det egentlig der demonstreres imod?
Programmet er tilrettelagt af Jens Degett, som er blandt initiativtagerne til marchen og desuden deltager marchens talsmand Anja C. Andersen fra Dark Cosmology Centre op Niels Bohr Instituttet.
Museer skaber viden1: En massegrav fra jægerstenalderen 
På Køge Museum kan man se en massegrav fra jægerstenalderen. Hvad er de gravlagte døde af og hvordan har de levet, det er nogle af de spørgsmål, der bliver stillet i udsendelsen, der er den første i den2radios serie ”Museer skaber viden”. Serien fortæller om den viden, som museer ikke bare formidler, men også er aktive for at skabe. I udsendelsen bliver der derfor også fortalt om, hvordan man kan undersøge en grav.
Husserl 3 
Et af den2radio’s kernepunkter er filosofi, og i det 3. og sidste program om den tyske filosof Edmund Husserls filosofi fortæller professor Dan Zahavi om Husserls syn på kroppen, hvad der nærmere skal forstås ved intersubjektivitet og livsverden, samt om Husserls forhold til Heidegger.
Pontoppidan krønike: Den stærke skrædder 
I vores række af fortællinger fra Henrik Pontoppidans ”Krøniker”, der udkom i 1890, er vi nået til ”Den stærke Skrædder”, et rigtigt skælmsk eventyr om den lille vanskabte skrædder, der dog vinder sig ry som kæmpestærk og får den smukkeste pige i landsbyen.
Den røde Sofa 
"At skrive er at rejse". I Den røde Sofa sidder denne gang krimiforfatter Lotte Petri, der vil fortælle om sin rejse rundt om i landet på jagt efter gode gys. Rejsen går bl.a. til Sikringen, Nykøbing Sjælland, hvor hendes krimi "Hvidt snit" foregår. Hun vil også fortælle om, hvordan den danske ulv i Thy fik en stor plads i hendes plot, og hvor hun har hentet inspiration til hendes nye krimi "Djævelens værk", som handler om eksorcisme og det onde. Med i Den røde Sofa er krimiforfatter Jakob Melander, der interviewer Lotte Petri, Jakob Melander er aktuel med den religiøse thriller "Elektra".
JazzGalore 3 
JazzGalore er en 3 timer lang udsendelse fra Radio Jazz, og den har den2radio fået lov til at sende i 3 afsnit, og det sidste kommer i denne uge. Det er den 19-årige bassist Felix Moseholm, der er midtpunktet, han har netop modtaget den første portion af den nyindstiftede Erik Moseholm pris.
Islamiske dynastier og kunst 15 
Islamiske dynastier og kunst handler denne gang om osmannerne i Andalusien, Balkan, Syrien og Egypten. Det er lektor ved Saxo-Instituttet på Københavns Universitet Mogens Pelt, der fortæller om dem og direktør på Davids Samling Kjeld von Folsach viser kunstgenstande frem fra tiden, som er fra ca 1300 tallet til 1850.

Foto: Anne Eggen