Den2Radio - Uge 16 - 2020

Udsendelse d. 11. - 17.april. 2020

En påske uden påskefrokost og uden kirkegang er en mærkelig kendsgerning og ingen samling større end 10, så der røg sommerens festivaler og koncerter og fortovscaféer. den2radio holder humøret oppe, og det hjælper meget på det, at lytterne gerne vil støtte os både som mæcener med et fast beløb om måneden og via vores ’Støt den2radio’ knap på hjemmesiden. Det betyder meget, så det takker vi for.

InterMetzo

Georg Metz har sat overskriften  ’Kirketrang og køn sang’ samt ’Til opbyggelse og trøst i coronakrisen’ og spørger ’hvad bliver det næste?’. Verden rundt har vi set statsledere tage coronaen meget forskelligt: I England så det sorteste i pressen EU som den sammensværgelse der førte coronaen over kanalen, nu ligger Boris Johnson på intensiv med corona. Donald Trump har hele tiden vidst, at coronaen er meget meget slem ’very very bad’ selvom han i begyndelsen kaldte den for fake news, nu vil den urimeligt forløjede mand være amerikanernes cheer-leader. Det fortvivlende ved Trump, Orban i Ungarn, Brasiliens splittergale Bolsonaro med flere er, at de sværme af røverhistorier de til stadighed lukker ud, lader til at gøre deres vælgere immune mod sandheden. I Danmark er det mærkværdigt at velorienterede mennesker som Weekendavisens udlandsredaktør Anna Libak forsvarer Trump uden dyb forståelse af fænomenets perspektiv.

Det europæiske hus
Den2radio’s serie ’Det europæiske hus’ har et klip med EU’s formand Ursula von der Leyen om coronavirussen dramatiske indvirkning på økonomien.
Men der er god hjælp fra EU til de borgere og virksomheder i Central- og Østeuropa, som bliver ramt økonomisk på grund af coronakrisen. Til gengæld er hjælpen fra EU-kassen til Italien og Spanien der lige nu er hårdest ramt af corona meget mindre.
Det viser beregninger lavet på baggrund af Europa-Kommissionens tal for, hvordan EU’s første corona-hjælpepakke på 37 milliarder euro godt 278 milliarder kroner er blevet fordelt.
Hjælpepakken, som er godkendt af EU's medlemslande og vedtaget af et bredt flertal i Europa-Parlamentet er indrettet sådan, at målt pr. indbygger får Ungarn 15 gange så meget i hjælp fra EU-kassen som Italien. Ungarn er nemlig det medlemsland, som målt pr. indbygger får den største coronakrise-hjælp fra EU-kassen. Den svarer til et beløb på 4.330 kroner pr. indbygger i landet.
Til sammenligning er den hjælp, Italien får, helt nede på 284 kroner pr. indbygger. Altså væsentligt mindre end EU-hjælpen til det Ungarn som i den seneste uge til gengæld er kommet under hård beskydning for at se stort på demokratiet og menneskerettighederne. Det gælder os det andet hårdt ramte EU land Spanien.

Postkort fra Rom 2
Så har vi endnu et postkort fra Rom med et øjebliks billede af et samfund, hvor befolkningen er i karantæne i deres hjem, imens hospitalsarbejdere kæmper for at behandle dem, der er blevet ramt af covid-virus. Mens det sidste postkort handlede om balkoner og socialt samvær, skal det denne gang handle om sheriffer og misundelse. Hvad vil man ikke gøre for at trække frisk lidt luft, og hvordan stiller ordensmagten sig overfor 60 millioner italienere, der er ved at få kuller over at være indendørs?

Påskeoratorium
Den store Johann Sebastian Bach er vidt berømt for sine oratorier til påsken: Matthäuspassionen og Johannespassionen, som vi nu alle kan se langt efter: Ingen koncerter overhovedet. Men Bach har også et Påskeoratorium, som så til gengæld meget sjældent bliver opført og det sender vi her på den2radio i påskeugen. Det er en optagelse med det belgiske ensemble Collegium Vocale Ghent, et lille ensemble på originale instrumenter og med et lille kor samt solister som Philippe Herreweghe dirigerer.

Branden på Hotel Hafnia
Brandkatastrofen på Hotel Hafnia midt i København for 47 år siden kostede 35 hotelgæster livet og er et tilbagevendende tema i avisartikler, bøger og tv-udsendelser, hvor faktuelle og graverende fejl bliver gentaget igen og igen. Det samme bliver beskrivelser af episoder, der ifølge journalisten Peter Skeel Hjorth aldrig har fundet sted. I halvanden måned havde han fulgt røgdykkerne fra Københavns Hovedbrandstation for at beskrive deres farefulde arbejde i brændende bygninger til et stort fagblad, da han på den sidste vagt rykkede med brandvæsenet ud hotelbranden, som han blev vidne til på nærmeste hold. Sammen med røgdykkerne var han inde i den brændende bygning. I en række artikler har Peter Skeel Hjorth beskæftiget sig med branden på grundlag af sine egne oplevelser, samtaler med de involverede brandfolk og den endelige rapport, som to år senere fastlagde brandforløbet og hotelgæsternes situation. I fem udsendelser gennemgår han brandforløbet, som det rent faktisk fandt sted, og til sidst de faktuelle fejl i mediernes beskrivelser. De værste af dem tangerer historieforfalskning.

Pharaos Klassikere, Steen Steensen Blicher
Pharao Klassikere er denne gang af Steen Steensen Blicher. Han er en af dansk fiktionsprosas store faderskikkelser, novellerne ”Hosekræmmeren” og ”En Landsbydegns Dagbog” er kanoniske værker i litteraturhistorien. Hans lille roman – den var i hvert fald tænkt som roman – ”Fjorten Dage i Jylland” er mindre kendt, men nok værd at kende. Første gang trykt i 1836.  Det er en romantisk historie fra Vest-Jylland i årene omkring den franske revolution.

H.C.Andersen. Et godt humør
Ugens H.C.Andersen er ’Et godt humør’ og det kan vi alle have brug for især i disse coronatider. Her er tale om en kirkegårdsvandring, der nok kan inspirere. Københavnerne kan f.x gå en tur på Assistens kirkegård, hvor han ligger begravet. Det er Hannah Bjarnhof der læser.

Museer skaber viden, Glyptoteket
I denne udgave af serien ’Museer skaber viden’ skal vi høre om forskning på museer, som er en af de forpligtelser som museer har udover de udstillinger, som man umiddelbart kan se som publikum. Samlingschef på Glyptoteket Rune Frederiksen fortæller om museets forskning, og hvordan formidlingen og forskningen er tænkt sammen.
Der er mange hvide statuer på Glyptoteket eller Ny Carlsberg Glyptotek, hvis man skal have det fulde navn, men sådan har de ikke altid set ud, og det er et af de emner, som Glyptoteket har forsket i gennem en årrække. Selve det at de har været bemalet er noget, man har vidst i flere hundrede år. Rune Frederiksen fortæller om, hvorfor den viden ikke er blevet draget frem, og hvad det har haft af betydning for opfattelsen af oldtiden – eller hvordan opfattelsen af oldtiden har gjort, at man har foretrukket de hvide statuer, der så i virkeligheden ikke er hvide.

Cubansk jazz
Spansk jazz skal vi høre i denne udgave af den2radio lånt fra RadioJazz. Det er med en cubansk trommeslager Michel Olivera og han lever i det miljø i Madrid med bebop, flaminco, copla og bolero og det er også overskriften på jazztimen.

Foto: den2radio