Den2Radio - Uge 16 - 2022

Udsendelse d.16. - 22. april. 2022

InterMetzo
Georg Metz roser pressen for at fastholde regeringen og statsministeren på ansvaret for de syge børn i flygtningelejre på trods af krigen i Ukraine. Børn der ikke kan komme til Danmark fordi deres afvigende mødre ikke må. Det vil sige, det må børnene gerne nu men uden mor. Det er selvsagt helt vildt. Det kan regeringen ikke fastholde. Hellere må børnene således dø og gerne midt i elendigheden, end at Danmark bøjer sig for egne arbitrære regler om mennesker der er kommet galt afsted.

Kort men godt – at være post-flygtning
I disse dage og uger hvor ukrainske krigsflygtninge fra Ukraine ankommer til Europa og Danmark mediterer vores medarbejder, Rasmus Blædel Larsen ganske kort over flygtningenes lod. Et er nemlig selve undtagelsestilstanden under flugten og kampen for at finde et helle, men det kan være mindst lige så vanskeligt at finde sig til rette i den nye virkelighed der følger.

Jesper Løvdal, jazz og glæde
Om han spiller på de store scener, eller om det er et ydmygt sted, der ligger hengemt fra det meste. For saxofonisten Jesper Løvdal er der ingen forskel, han er der for publikum og han elsker ganske enkelt at spille og komme med gode og finurlige toner til dem der lytter. Han føler sig privilegeret og meget heldig, at han kommer rundt og oplever det store udbud af spillesteder og folk der er kommet for at høre den musik han leverer, uanset hvilken genre der er på programmet.

Museer skaber viden: De første kirker
Hedensted Kirke mellem Horsens og Vejle er bygget i 1150, og siden den tid er der talrige ændringer. Da man skulle have gulvvarme i kirken, fik Nationalmuseet mulighed at lave en udgravning, og under kirken fandt arkæologerne rester af den oprindelige trækirke, der blev bygget 1050–1150. Det var ikke det, man normalt forestiller sig af en kirke, så måske har arkæologerne ledt på en forkert måde, når de har ledt efter de første danske kirker. Museumsinspektør Nanna Holm fra Museum Sydøstdanmark deltog i udgravningen og fortæller om fundene, og deres betydning.

Frans af Assisi 1: Håbets båd
Frans af Assisi er ikke kun de farverige legender om en eksotisk middelalderhelgen og karismatisk kirkereformator. Skikkelsen har i enestående grad en helt nutidig appel, og begrebet ’Spirit of Assisi’ repræsenterer for mange mennesker på tværs af ideologier og religiøse overbevisninger en form for håb. Som skytshelgen for miljø og økologi træder manden fra Assisi direkte og meget synligt ind i den nutidige debat om bæredygtighed, ligesom han med pave Frans som talsmand er blevet en central figur i debatten om flygtningene og Europa.

Det finske dirigentmirakel: Susanna Mälkki og Hannu Lintu.
Serien 'Det finske dirigentmirakel' fortæller i 8 podcast, om 16 finske dirigenter parret to og to med dirigenten og professoren Jorma Panula som fixpunktet. Det er i denne uge Susanna Mälkki og Hannu Lintu. I et indslag derimellem fortæller Merete Hoffmann der er tidligere solooboist i Aarhus Symfoniorkester, hun var ansat der mens Jorma Panula var chefdirigent der fra 1973 til 76.

Essays 1: Michel de Montaigne
Vi genudsender nu den første udsendelse i en serie om en for tiden lidt overset genre indenfor litteraturen nemlig essayet. Vi skal lidt over 400 år tilbage i tiden for at møde essayets fader, den franske adelsmand Michel de Montaigne. Forfatter og docent nu afdøde Thorkild Borup-Jensen har skrevet en række bøger med og om essays fortæller og Karsten Pharao læser uddragene.

Den anden død: Familiens fodnote 1
Serien ‘Familiens Fodnote’ handler om Alfred Ferdinand Carstens, som er Mikkel Andersen og Jacob Krauses tipoldefar. Han mistede livet under 1. Verdenskrig ligesom det var tilfældet med mere end 5.000 andre sønderjyder i tysk krigstjeneste. Som tiden gik falmede mindet dog om ham, og han blev efterladt som en fodnote i familiefortællingen. Men hvor og hvordan endte hans liv? Og hvorfor forsvandt han ud af familiens erindring? Dette er nogle af de spørgsmål, som vi skal høre om i 2 udsendelser.

Nostalgi er ikke hvad det har været: The Philadelphia sound
den2radio’s Erik Kramshøj kalder denne podcast for NOSTALGI ER IKKE HVAD DET HAR VÆRET Her fokuserer han på "The Philadelphia Sound", som dominerede den amerikanske soulscene i 1970'erne. Til at begynde med har guitaristen Finn Olufsson en bemærkning om sin gruppe Ache's medvirken i en stærkt prisbelønnet spillefilm.

Foto: Fuglekonge (den2radio)