Den2Radio - Uge 12 - 2017

Udsendelse d.18. - 24. marts. 2017

Intermetzo
Georg Metz taler om Brexit. Her i marts måned indleder briterne den fase hvor de siger farvel til unionen og til 40 års fælles europæisk udvikling, en proces for at genoprette nationalstaternes Europa, som man roligt kan sige ikke har bibragt europæerne lykkelige stunder. Men nu kører det, og alene de økonomiske krav til afviklingen kan blive astronomiske. Briterne får måske sig selv tilbage, som de mener de var – men uden imperiet og for at gøre ondt værre flytter det finansielle verdenscentrum i London formentlig til Frankfurt.
EuropaProfilen
Quo vadis Europa - hvorhen Europa? ”Vi har Europas fremtid i vores hænder”, sagde EU-Kommissionens formand Jean Claude Juncker, da han 1. marts – i Bruxelles - præsenterede en hvidbog med fem mulige scenarier for EU-samarbejdets fremtid efter brexit.  Hør en samtale med Maja Kluger Dionigi, seniorforsker ved Tænketanken Europa, hvor hun blandt andet har ansvaret for at udarbejde analyser af aktuelle europapolitiske emner. 
AT BO – BlOXHUB 
I serien om bæredygtigt byggeri er vi nået til fortællingen om et stort, ambitiøst glashus, på havnefronten i København. Blox hedder huset, der skal være rammen om "hele Danmarks verden for arkitektur, design og nye ideer", som det siges på Blox’ hjemmeside.
Dansk Arkitektur Center er formidler af viden om arkitektur, byggeri og byudvikling for både professionelle og borgere, desuden driver de en stor udstillingsvirksomhed, som også får til huse i Blox. Hør om huset Blox, der stadig er under opførelse, BloxHubs visioner og Dansk Arkitektur Centers fokus på bæredygtigt arkitektur og byggeri. 
Salmesang ved Reformationen 
I den 4.udsendelse om Salmesang ved Reformationen er det orglet og musikerne i kirken, det drejer sig om. Hvad ved vi om hvem der spillede i kirkerne? I hundredvis af år i den katolske tid var musik i kirken stort set altid vokalmusik. Orglet er en oldgammel opfindelse, men at bruge det som akkompagnement til salmerne som vi kender det, er kommet meget senere. Det fortæller Ole Olesen, Nationalmuseets orgelkyndige - og organist og musikhistoriker Henrik Palsmar om, og musikforsker Ole Kongsted fortæller om musikerne i kirken. 
Pontoppidan Krønike 1 
I denne og de følgende 10 uger vil vi bringe 11 små, såkaldte Krøniker, som Henrik Pontoppidan skrev i slutningen af 1800-taller og udgav samlet i 1890. Den første fortælling i rækken hedder ”Menneskenes Børn” og handler om, hvad Vorherre og Sankt Peder oplevede engang de besøgte Jorden et sted, som minder meget om Danmark. 
Børneliv: Mobning 2 
den2radio har tidligere beskæftiget sig med alle sider af børnelivet også de meget ubehagelige ting som mobning, og i denne uge handler det om den mobning, der præger os i livet både når man er blevet mobbet, ser passivt til eller er mobberen. Vi skal møde Laura på 22, der fortæller om sin opvækst der egentlig begyndte godt i børnehaven og i de første skoleår, men efterhånden blev et mareridt. I udsendelsen møder vi også antimobbe-konsulent Lars Stilling Netteberg fra Red Barnet, der forklarer, at det er de voksne, der har ansvaret for at børn oplever udelukkelse. 
Ik-stammen 
Højt oppe i bjergene i Uganda lever Ik-stammen, og den har fået prædikatet ’det mest modbydelige folk’. Alligevel er det dem antropolog og professor ved Aarhus Universitet Rane Willerslev har som sit speciale og som han rejser ned til for at studere flere gange om året. Og han fortæller om hvorfor han er så fascineret af dem. 
Islamiske dynastier og kunst 11 
Iran, Irak, Kasakhstan og det sydlige Rusland, ca. 1250-1400. Il-khaniderne og Den Gyldne Horde
Studielektor June Dahy fra Københavns Universitet fortæller om Iran, Irak, Kasakhstan og det sydlige Rusland i perioden ca. 1250-1400, det handler om mongolerne, blandt andre il-khaniderne og Den Gyldne Horde. Senere fortæller direktør for Davids Samling, Kjeld von Folsach, om kunst fra denne periode. Det drejer sig om en kaftan, en kelimvævet rondel, en blå frise og ræven og trommen fra Bidpais fabler.

Anne Eggen har fotograferet aftenstemning over Østerbro Stadion i København