Den2Radio - Uge 17 - 2019

Udsendelse d.20. - 26.april. 2019

InterMetzo
Georg Metz er som altid fremme i skoene og i denne uge tager hans fabulerende fantasi afsæt i det nyligt offentliggjorte foto af et stort, sort hul langt ude i universet.

Norden i Europa
Mens briterne og det øvrige Europa venter på Brexit-aftalen eller ikke-aftalen her op til valget til Europa Parlamentet, så sker der meget andet på den europæiske front: En alliance har set dagens lys imellem Dansk Folkeparti, den italienske højrefløjsleder Matteo Salvini og repræsentanter fra De sanne Finner og Alternative für Deutschland.
I denne uges program er der et indslag fra Tænketanken Europas årlige Europa-konference og Ove Weiss fortæller om Labour-lederen Jeremy Corbyn og sidste nyt fra ”The on-going Brexit Show”.

Internationale danske klassiske solister, Michala Petri
Michala Petri er verdens førende blokfløjtenist, og hun er denne uges Internationale danske klassiske solist i den2radio’s serie som vi genudsender her i foråret. Hun har modtaget så mange priser at vi kun nævner nogle få: Den største danske musikpris Sonningprisen i 2000 og Europæisk Solopris i 2005, og hun har spillet flere end 4000 koncerter i mange af de største koncertsale og på de vigtigste festivaler. Michala Petri fortæller om hvordan hun allerede som barn rejste til Tyskland for at få undervisning og hvordan hun blev den første rigtig seriøse musiker på blokfløjten.

Ronkedorerne
De 4 herrer er Egon Clausen, Nikolaj Ifversen, Jens Raahauge og Georg Metz og bøgerne de fortæller om er: ’Heden’ af Hans Jørgen Degn. Den anden bog er ’Danske skilte’ af Jakob Engberg. Den tredje bog er antologien ’Glidninger’ redigeret af Lejf Moos og den sidste er Jes Fabricius Møllers ’Grundtvigs død’.

Fortidsfåret i historiens tjeneste
I podcastserien ”Radio Underjordisk” skal vi møde ’Fortidsfåret i historiens tjeneste’. Vi får et indblik i den videnskab det kræver at holde styr på geder og får med et sjældent besøg i magasiner og knoglekasser på Naturhistorisk museum. Såvel som vi er med backstage, når driftsmedarbejderne i Sagnlandet flytter rundt på de meget levende dyr.

Bob Dylan 1
I anledning af at Bob Dylan spiller på Roskilde festivalen i år genudsender den2radio 10 udsendelser om og med ham. Den første tager filminstruktøren Christian Braad Thomsen sig af, og den handler om Bob Dylans rødder i den sorte blues, den hvide countrymusik og den irske og skotske folkemusik.

Frans af Assisi 2
Som skytshelgen for miljø og økologi træder manden fra Assisi direkte og meget synligt ind i den nutidige debat om bæredygtighed, ligesom han med pave Frans som talsmand er blevet en central figur i debatten om flygtningene og Europa. Seriens andet program har overskriften ”Assisi – en by i Umbrien.

Følgevirkninger af alkoholforbrug
Vi genudsender i disse uger fra serien Radio Norden et antal udsendelser om alkohol i Norden, om alkoholforbrug, alkoholvaner og alkoholpolitik i de nordiske lande. I denne uge taler vi med Janne Tolstrup fra Statens Institut for Folkesundhed på Syddansk universitet. Hun fortæller om de psykologiske, sociale, biologiske og fysiologiske konsekvenser af et alkoholmisbrug.

Den røde sofa
I marts havde Københavns Hovedbibliotek fokus på børnelitteratur, og i den forbindelse inviterede Den Røde Sofa børne- og ungdomsbogsforfatter Anita Krumbach og journalist og anmelder Kamilla Löfström på besøg. Sammen diskuterede de afvigende karakterer i børnelitteraturen med udgangspunkt i Anita Krumbachs udgivelser. Hun har skrevet til børn og unge siden 2009, hvor hun debuterede med kortromanen ”Et mærkeligt skib”, som hun modtog Kulturministeriets Forfatterpris for. Siden har hun bl.a. skrevet yderligere fire romaner til unge, - senest ”Hvis Cilla kunne se mig nu”, der udkom i januar 2019.

Essay 3
I serien om en overset genre essayet er vi kommet til den tredje udsendelse ud af fem. Fra Michel de Montaigne, essayets fader, tilbage i 1500-tallets Frankrig har vi bevæget os til Danmark til Ludvig Holberg i 1700 og videre op i tiden til Georg Brandes omkring 1900-tallet, og denne gang er det Johannes V. Jensen og Jacob Paludan der kommer til orde. 

Foto: Anne Eggen