Den2Radio - Uge 17 - 2020

Udsendelse d. 18. - 24. april. 2020


Lysere tider viser sig på flere måder, vi får ros af statsministeren og Danmark har under coronakrisen klaret sig bedre end mange andre lande, foråret er her umiskendeligt og det er den2radio også – nu med nye podcasts. Vi er meget glade for at vores lyttere gerne vil støtte os, det giver energi, og man kan både melde sig som mæcen med et månedligt bidrag og støtte på ’Støt den2radio’ knap på hjemmesiden.

Intermetzo tager fat om tidligere statsminister Lars Løkke Rasmussen der angriber regeringen i en ekstrem vanskelig situation. Hans nylige udmeldinger om kursen i corona-politikken er bemærkelsesværdige: ’det er en forkert retning, nu er jeg ikke i tvivl’, skrev han i B.T. Men Løkke Rasmussens udsagn røber ingen påfaldende eller hidtil ukendt indsigt. Han kan således, akkurat som dronningen gjorde om klimaet, udtrykke følelser og fornemmelser, hvilket hverken majestætens eller Løkkes udsagn bliver mere forstandige af.  

Landbrugsmagasinet
I 2006 udgav Kulturministeriet en kanon, der skulle minde danskerne om nogle af de bedste kulturelle foreteelser begået på vores breddegrader. Men på trods af sit store bidrag var landbruget stort set fraværende i den nationale kulturkanon. Landbrugsmuseet på Djursland rettede op på den fejl ved først at lave en landbrugskanon baseret på museets genstande og senere udvide fortællingen med en landbrugskanonfilm. Landbrugsmagasinet ser i denne uge på landbrugets kultur - i sammenhæng med sine omgivelser - før og nu.

Baggårdsjazz
Med alle spillesteder og festivaler lukket er der sikkert mange musikere, der bruger tiden effektivt i et øverum, tænkte journalist på den2radio, Pia Koppelman, men det viser sig, at der stadig bliver spillet levende musik for et lydhørt publikum dog på en lidt anden måde end vi er vant til, for nu skal man være ved et åbent vindue, der vender ud mod et lukket område, hvis det skal opleves direkte. Baggårdsjazz kaldet fænomenet, der har bredt sig over hele landet og også haft sit indtog på Færøerne. Efter at have lyttet til en koncert fra en baggård i Aalborg fik hun en snak med idemanden bag projektet Klaus Rix, der til dagligt har sit virke i Kødbyen i København og med Martin Jensen, der er koordinator i JazzDanmark.

Hafnia 2
Det var længe en gåde, at der på Hotel Hafnia var to brande på samme tid, uden at de tilsyneladende havde nogen forbindelse med hinanden – den ene i et tekøkken og den anden på hovedtrappen. Forklaringen kom to år senere, da den endelige rapport om brandforløbet forelå i 1975 efter grundige undersøgelser af alle omstændigheder.
I den anden udsendelse om den dramatiske brand, sådan som den rent faktisk fandt sted, gennemgår journalisten Peter Skeel Hjorth det bygningskompleks, der udgjorde hotellet. Det var en ren brandfælde. Han tager lytterne med på en rundtur i hotellet, som det var på brandnatten, hvor han selv – iført brandvæsenets beskyttelsesudstyr – fulgte røgdykkerne under rednings- og slukningsarbejdet.

Grænselandshistorier 3
I den 3.udsendelse fra Grænselandet skal vi 40 km syd for den dansk-tyske grænse, hvor byen Slesvig ligger med domkirken Sankt Petri og med det danske mindretals andet gymnasium, A.P.Møllerskolen.  Det er Jørgen Johansen, der besøger de steder sammen med tidligere formand for Grænseforeningen og nu afdøde, Finn Slumstrup.

15 kvindelige komponister fra 10 lande gennem 400 år, Kaija Saariaho
I serien '15 kvindelige komponister fra 10 lande gennem 400 år' er vi fremme ved nr.11, og det er den finske Kaija Saariaho, der modtog Sonningprisen i 2011. Hun hører til de sjældne nulevende komponister der får sine værker opført af orkestre som Berlinerfilharmonikerne og på festivals som Salzburg Festspillene og af de helt store musikere.  Hun har udforsket og analyseret klange, harmonier, farver og rytme og hele tiden været på jagt efter nye klange og lyde både de akustiske instrumenters og computeranimeret lyd. Vi skal også høre hende selv fortælle om det nordiske i hendes musik og person.   

Pharaos Klassiskere ’Fjorten dage i Jylland 2
I første del af Blichers lange novelle ”Fjorten Dage i Jylland” fra 1846 har vi mødt fortælleren og præsten i Langebæk, som han er på besøg hos. Det er helt ude på den vestjyske kyst. I den gamle og forfaldne kirke på skrænten ned mod havet møder han to veninder, der skal blive centrum for den romantiske intrige, der udvikler sig. Det er den mørke, stille og fromme Mariane, datter af baronen på Solholm, og den lyse, muntre og letsindige Therese, en købmandsdatter fra Viborg. Derudover blev vi præsenteret for hr. Vang, hovmesteren på Solholm og den gamle, sindssyge degn ”gale Batel”. I denne uges afsnit møder vi derudover først og fremmest baronen på Solholm, som skal blive vores fortæller en seriøs rival.

H.C.Andersen, Loppen og professoren
Loppen og professoren - det er måske ikke lige til at gætte hvad det er, men det er H.C.Andersen - det ugentlige eventyr på den2radio. Han var optaget af de nye opdagelser i det ’vilde’ Afrika. Dels havde han selv et ’rejse-gen’ og dels havde han siden 1869 korresponderet med selveste David Livingstones lille datter. ’Loppen og professoren’ blev trykt første gang i december 1872 i ’Dansk Folkekalender for Danmark 1873’. Det er Freddy Albeck, der læser. 

Museer skaber viden. Museet for søfart
Museet for Søfart i Helsingør er noget helt særligt. Det vil mange museer selvfølgelig sige, at de er, men det er de færreste, der ligger i et hul i jorden. Museet lå tidligere på Kronborg, som det ligger lige ved siden af, men er flyttet til nye bygninger, der udnytter en gammel tørdok fra Helsingør skibsværft, der efter skibsbygningens ophør har fået ny anvendelse. BIG Bjarke Ingels Group har tegnet museet, og i udsendelsen fortæller museumsinspektør Benjamin Asmussen om, hvad ideen med arkitekturen er.

Foto: Fra de flydende uautoriserede boliger ved Refshalevej (Anne Eggen)