Den2Radio - Uge 18 - 2018

Udsendelse d.28.april - 4.maj. 2018

Velkommen til den2radio’s jubilæumsuge. 10 år d.1.maj. Vi er stolte af at have holdt fanen højt så længe. den2radio har vist sig at være et reelt alternativ i mediebilledet, selvom der er kommet mange flere medier på internettet.  Også det, at vi er et non-kommercielt public service medie udelukkende støttet af fonde og nævn, har været vigtigt at holde fast i, og vi ved at vores lyttere er glade for, at der ikke er reklamer, spots og forstyrrende elementer, men netop har ro og fordybelse som fokus. Lytterne har gennem årene støttet os via vores ’støt den2radio’ knap og som ’mæcen’ – det er vi meget taknemmelige for, og det ligger på hjemmesiden-lige til at gå til.

Intermetzo
Georg Metz er som altid i fin form, og i denne uge kaster han sig over diskussionen om ulve, der har fyldt meget i de sidste uger. 

Buen og Gnisten
Som et led i fejringen af den2radios 10 års fødselsdag bringer vi her en udsendelse om, hvordan radiofonien begyndte. Hvem opdagede radiobølgerne? Hvem udviklede den trådløse teknologi til radiofoni? Hvornår begyndte man at tale og spille musik i radioen? Det kan man høre om i denne samtale med forfatteren Lise Bock, der har skrevet bogen BUEN OG GNISTEN, som en meget underholdende beretning om udviklingen af radioteknologien i perioden fra 1820 til 1920.

Podcast – hvad er podcast?
Alle taler om det, men hvad er det? Et ord der er gået inflation i? Tilsyneladende er der i radioverden ikke nogen, der ikke lytter til en podcast og der er tusindvis af dem, der flyver rundt i luften til fri afbenyttelse. Ib Poulsen, der er bestyrelsesmedlem i Center for Podcast, forsker og tidligere rektor for RUC fortæller til den2radio’s Anne Eggen om det meget udbredte begreb. 
Leg med lydbidder
’Leg med lydbidder’ skal handle om sampling - det at bruge små bidder af lyd som kompositoriske byggesten i musiknumre.  Det er den2radios Kasper Jepsen, der med musikeksempler og interviews, går i dybden med, hvordan man komponerer - og leger - med sampling.

Tænkepauser om lyd og ro
Vi kan ikke lukke ørerne som vi kan lukke øjnene, men vi kan ignorere lyde eller lytte efter. 
den2radio har besøgt center for sound studies ved Aarhus Universitet og snakket med de to lydforskere Anette Vandsø og Iben Have om hvad lyd er og hvad den gør ved os.

Garvede radiofolk fortæller
I en blanding af personlige erindringer, anekdoter og principielle betragtninger fortæller Georg Metz og Egon Clausen om Danmarks Radio, hvor de begge har tilbragt mange år af deres arbejdsliv.  Idealet var åndsfrihed og oplysning, men virkeligheden havde af og til problemer med begge dele. Alt det kan man høre om i denne samtale mellem de to mediefolk, der elskede Danmarks Radio så højt, at de kunne gribes af ubændig vrede, når institutionen svigtede sine idealer.    

Landbrugsmagasinet
Overskriften på Landbrugsmagasinet i denne uge er ’Ytringsfrihed i landbruget’. Hvad der kendetegner vores landbrugsdebat belyses gennem en række eksempler, og her kommer vi rundt omkring både Fødevare&Landbrugspakken, Samvirkeforsiden og EUs landbrugsstøtte - samt en nærlæsning af erhvervets eget sprogbrug. De seneste år har bestemt ikke bragt erhvervet og dets kritikere nærmere hinanden eller fundet løsninger på landbrugets udfordringer, der er demokratisk funderet. Indslaget peger også på hvem der har ansvaret for, at vi sammen kommer videre og væk fra grøftegravningen.  

Arkæologi i det hellige land
Hvad sker der med et vigtigt arkœologisk site, når det ligger på Vestbredden midt i en konfliktzone? den2radio er på besøg og taler med en palœstinensisk arkœolog og arkitekt, der guider os gennem flere tusind års hellig historie, der er vigtig for såvel jødedommen, kristendommen og Islam.  

EuropaProfilen
I EuropaProfilen fortæller den2radio’s Ove Weiss om børnene på udrejsecentret Sjælsmark i Nordsjælland under overskriften ’Man gør børn fortræd’.  På udrejsecentret bor omkring 70 børn, hvoraf Rigspolitiet skønner at det stort set er umuligt at hjemsende 59 af dem sammen med deres familier. Børnene er med andre ord indespærret i centret, hvor de risikerer at tilbringe hele deres barndom 

Kastesigten: April
Kastesigten er tilbage med nyt fra teaterets verden. I denne uges indslag er vi på besøg i en verden, der både er meget fjern og meget nær - nemlig tankerne og følelserne i unge mennesker på tærsklen til voksenlivet. Et hold på 14 af denne art har sammen med en erfaren instruktør skabt et stykke teater og den2radio har været med fra prøve til premiere.