Den2Radio - uge 18 - 2019

Udsendelse d. 27.april - 3.maj. 2019

Intermetzo: Hamskiftet
Socialdemokratiets politiske kultur og kulturpolitik har længe været under visionsfattig nedbrydning i panik over livet i opposition. Nu fornægter lederne den særegne socialdemokratiske sjæl i kulturpolitikken med kunst-og kulturudbud i de altid nedsparede, men fungerende institutioner. Nu fornægter lederne den særegne socialdemokratiske sjæl i kulturpolitikken med kunst-og kulturudbud i de altid nedsparede men fungerende institutioner.

At gå nøgen – om #MeToo
Forfatter Janne Teller har udgivet 21 essays om kunst, fremmedhed og forsøget på at være menneske, og de er samlet under titlen ’At gå nøgen’. Under den overskrift har Janne Teller og Jens Raahauge reflekteret over de overgreb, som finder sted i ytringsfrihedens og anonymitetens skær på de sociale medier. Hvordan kommer vi overgrebene til livs?  Det er den fjerde samtale de to har her på den2radio.

Teatermagasinet Kastesigten: Virginia Wolf
Den2radios teatermagasin Kastesigten anmelder i denne uge sæsonens næstsidste premiere på Det Kongelige: klassikeren ’Hvem er bange for Virginia Woolf’. Stykket - og stykkets aktuelle opsætning - er intet mindre end fremragende og giver generøst masser at tænke over, hvis man ser om bag ægteskabsdramaet. Hør f.eks. hvordan radioens lokale hegelianer også får sneget den gamle tyske filosof Hegel ind i beskrivelsen af stykket. 

Internationale danske klassiske solister: Jesper Busk Sørensen
Serien ’Internationale danske klassiske solister' portrætterer i radioformat nogle af de mange danske sangere, musikere og dirigenter, der har eller har haft en international karriere. Basunisten Jesper Busk Sørensen er ansat i Berliner Philharmonikerne - et af verdens fornemste og højst profilerede orkestre, og det er helt usædvanligt at en ung dansker vinder sådan en stilling. Han er 37 år og blev ansat for 8 år siden, så han har allerede stor erfaring og mange spændende ting at fortælle. Dertil er han også adjungeret professor ved Det Kongelige Danske Musikkonservatorium.

På Frans af Assisis veje 3
Frans af Assisi er en af den europæiske historie og kulturs mest ikonografiske og tidløst inspirerende skikkelser. Hvem kender for eksempel ikke billederne af helgenen, der prædiker for fuglene, eller som med skulderen holder en kirkebygning fra at synke i grus? Men Frans af Assisi er ikke kun de farverige legender om en eksotisk middelalderhelgen og karismatisk kirkereformator. Skikkelsen har i enestående grad en helt nutidig appel. Den2radio sender en række programmer om Frans af Assisi og seriens tredje program har overskriften ’Assisi som mødested’, og her taler Jørgen Johansen blandt andet med professor i økonomi Jesper Jespersen om inspirationen fra helgenen fra Umbrien.

Bob Dylan 2
Bob Dylan skal optræde på Roskilde festivalen til sommer, og derfor genudsender den2radio de 10 udsendelser, som filminstruktøren og forfatteren Christian Braad Thomsen og journalisten Erik Kramshøj har produceret til os. Det er 1960'erne vi skal høre om her i udsendelse nr. 2, hvor Dylan sang om social uretfærdighed og den kolde krigs nærværende atomtrussel. Tiderne skifter også i dag, og løgnene regner stadig ned over os. Vi skal høre om Bob Dylans protestsange, og vi skal naturligvis også lytte til dem.

Essay 4
Den2radio beskæftiger sig med den ret oversete genre indenfor litteraturen - essayet - og her sender vi den 4.udsendelse. Vi har bevæget os fra essayets fader Michel de Montaigne tilbage i 1500-tallets Frankrig til Danmark og til Ludvig Holberg i 1700, videre op i tiden til Georg Brandes omkring 1900-tallet og nu denne gang fortæller Thorkild Borup Jensen om Knud Sønderby og Martin A. Hansen som essayister. 

Radio Norden: Monopoler og systembolag
Vi genudsender i disse uger Radio Nordens serie om alkoholforbrug, alkoholvaner og alkoholpolitik i de nordiske lande. I denne uge handler det om monopoler og systembolaget. Danmark er det eneste af de nordiske lande, der ikke benytter en særlig butik, som f.eks. det svenske Systembolag, til at forhandle alkohol. Vi taler om emnet med Per Leimer, som er politisk sekretær i IOGT - Sveriges største afholdsforening.

Franske rødder 4: Cajun
Det franske sprog har udviklet sig på mange forskellige måder og synges på mange måder i hele verden. I denne udgave af ’Franske Rødder’ skal du høre om hvordan en gruppe franskmænd, der blev tvunget ud af Canada, endte med at blive grundlaget for en helt ny kultur i deres nye hjem i den amerikanske sydstat Louisiana. Det er historien om Cajun.