den2Radio - Uge 18 - 2020

Udsendelse d. 25.april - 1.maj. 2020

Her er den2radio og der er gode podcast at gribe fat i og husk, at der er flere tusind i arkivet, kig og klik på de røde ikoner, der er noget for alle, der sukker efter kultur. 
Intermetzo
Georg Metz går i rette med præsten og debattøren Sørine Gotfredsen der skrev en kommentar i Kristeligt dagblad i sidste uge – et skarpt og nedladende angreb på statsministeren i form og indhold ud over enhver rimelighed. Gotfredsen er begyndt at anvende rent ud sagt Trump’ske metoder i deres skarpt rettede opposition mod
Mette Frederiksens person mere end hendes embedsførelse.

Det europæiske hus II -10
I denne udgave af ”Det europæiske hus” sender Alfredo Tesio en hilsen fra Italien, og skuffelsen over en europæisk mangel på solidaritet og ikke mindst skuffelsen over Danmark er en del af hilsenen. Netop en undskyldning til Italien kan du også høre formanden for Europakommisionen Ursula von der Leyen give fra Europaparlamentets talerstol sammen med en understregning af betydningen af at stå sammen. I mange europæiske lande har skolerne været lukket, og også i Danmark har skoleeleverne været sendt hjem. I programmet her kan du høre nogle klip fra 13-årige Idun Bruun Asbjørnsdottirs Corona-dagbog.

Hafnia 3
I serien om den katastrofale brand på Hotel Hafnia i 1973 er vi nået til den tredje udsendelse. Her beskriver journalisten Peter Skeel Hjorth hotelgæsternes situation i tidsrummet kort før og efter alarmeringen af brandvæsenet. Ved en dramatisk redningsaktion med stiger lykkedes det at redde næsten alle hotelgæster med værelser til gaden. Derimod omkom de fleste med værelser omkring gårdhaven af røgforgiftning lige før eller efter brandvæsenets ankomst.

Ravel 3
Maurice Ravel er en af de helt store komponister og han var tidligt fremme med sin musik og sin kolossale sans for sans for orkesterlyden og instrumentation. Prix de Rome – Romerprisen - var den største kulturpris man kunne få og en hædersbevisning. Stort se alle de store komponister og også nogle mindre, der til gengæld så også er glemt fik den pris men ikke Maurice Ravel. Han forsøgte 3 gange og fik også dispensation til en 4. gang, men nej. Og det blev så stor en skandale i Paris, da han ikke vandt prisen i 1905 med sine orkestersange Sheherazade, at juryen måtte opløse og direktøren for Pariserkonservatoriet måtte gå af. Kirsten Rønn fortæller historien og vi hører én af sangene "Asie".

Pharaos Klassikere Fjorten dage i Jylland 3
3. kapitel af Blichers store novelle ’Fjorten dage i Jylland’ bærer overskriften ”Gravhøjen”. Pastoren i Langebæk tager fortælleren med ud til en gravhøj på heden, som han er ved at få udgravet. I hine tider (vi er på tiden for den fransk revolution i slutningen af 1700-tallet) tog man det åbenbart ikke så nøje med ”Danefæ” som i vore dage. Af nye personer møder vi en oldtidsinteresseret kammerråd og skolelærer, der kaster sig lidenskabeligt og lidt grinagtigt over fundet og baronens tyske jæger.  Og det bliver klart, at fortælleren von Nordstjerne nok gør klogt i at lytte til de advarsler, han ellers er parat til at affeje, om at baronen er en stor skørtejæger, der allerede er ved at spinde Therese ind i sit net.

H.C.Andersen, Peiter, Peter og Peer
Ugens H.C.Andersen er ’Peiter, Peter og Peer’. Det er trykt første gang i 1868 i ugebladet ’Figaro’ der blev udgivet af hans gode ven Robert Watt. H. C.Andersen var lidt nervøs for om sproget i eventyret kunne virke anstødeligt – f.x. udtrykket ’dødens smækkys’. Det er Frits Helmuth, der læser.

Grænselandshistorier 4
I den fjerde udsendelse med ”Grænselandshistorier” besøger Jørgen Johansen og Finn Slumstrup Dannevirke Museum, der bl. a. fortæller historien om det danske mindretal syd for grænsen. Igennem 10 udsendelser besøger de en række erindringssteder mellem Kongeåen og Ejderen.

Museer skaber viden: Museet for Søfart 2
Museer er ikke blot udstillingssteder for bag udstillingerne gemmer der sig et arbejde med at indsamle genstande, og det er ikke nok at få en bestemt type genstand, man skal også kende historien bag. Det med at kende historien bag genstandene har ikke altid været et krav, fortæller museumsinspektør Thorbjørn Thaarup fra Museet for søfart. Museumsinspektør Morten Tinning fortæller om den forskning, som museet laver, og hvordan den er forskellig fra tidligere tiders. At omdrejningspunktet er mennesker nu, er ikke det samme som, at det altid vil være sådan, kan man høre Morten Tinning fortælle. Udsendelsen er den anden udsendelse om Søfartsmuseet.

Cocteau Twins
Cocteau Twins er en skotsk trio, der eksisterede fra 1979 til 1997. I de 18 år manifesterede guitarist Robin Guthrie, sangerinde Elizabeth Fraser og bassist Simon Raymonde sig som en både særlig og sirlig ener i populærmusikkens historiske annaler takket være et æterisk, sværmerisk og dybt originalt lydlandskab, der med eftertidens hæfteklammer er blevet navngivet drømmepop. Erik Kramshøj tegner et portræt af gruppen. 

Foto: AnneEggen/den2radio