Den2Radio - Uge 18 - 2022

Udsendelse d.30.april - 6.maj. 2022


Velkommen til den2radio og til jubilæumsugen – den2radio gik i luften 1.maj 2008, så vi har holdt os i live i 14 år ved hjælp af fondsmidler og venlig støtte fra vores lyttere, som der hele kommer flere og flere af. Det har været spændende, udfordrende og udviklende 14 år.

 

InterMetzo  
I disse dage, mens et stort europæisk land der for få uger siden og ikke uden held var ved at kante sig ind på demokratiske principper, sønderbombes i atomer af en konsekvent løgnagtig, intimiderende voldsparat autokrats håndlangere, er det på sin plads at erindre om civilisationens sarte spilleregler. Pernille Vermund fra Ny Borgerlige er nu hvor andre tvivlsomme har placeret sig i opgøret med det retsind der forsøger at forhindre kræfter af samme art i at skille ordene fra sagen og skamløst sabotere grundlaget for det oplyste folkestyre. For Marine le Pen mislykkedes det i sidste uge. Besindigheden åndede lettet op. På fransk. For en stund. 

Sophia 7 Hvad var det der skete
I Sophia-samtalerne ønsker vi – udtalt eller uudtalt – at pejle den dannelse, som ikke kan gøres til pensum, men som kan anes, når noget i samspillet mellem mennesker lykkes. Det er dette noget, vi leder efter.
I den syvende udsendelse har Sophias Jens Raahauge inviteret lærer Josefine Rask indenfor til en samtale om dannelse i læreruddannelsen og i lærerarbejdet. Afsættet er det bachelorprojekt, som hun sammen med Aviaja Stjernstrøm fik lærerprofession.dk’s dannelsessærpris for. Deres projekt drejede sig om ”Hannah Arendts relevans i kristendomskundskabsfaget”.

Tage Baumann og den tyske efterkrigstids schlagermusik 13
Vi fortsætter serien om Tage Baumanns beretning om den tyske efterkrigstidsschlager. Denne uges afsnit 13 handler det om Ruhr distriktet, om kvindekamp og fredsbevægelse i 1980’erne.

Museer skaber viden: Fytoplankton 2
De mikroskopiske planter i havet fytoplankton har stor betydning for livet i havet, og de sæsonsvingninger, der er på vores breddegrader gør, at der er perioder, hvor aktiviteten er lav, og perioder, hvor der sker en opblomstring af fytoplankton. I udsendelsen fortæller professor i biologisk oceanografi Katherine Richardson om forskellige sider af fytoplanktons økologi, og hun fortæller også om, hvad man gør, hvis man er en vandloppe, der må se sit fødegrundlag forsvinde om vinteren.

Det finske dirigentmirakel 6: John Storgårds og Okku Kamu
Serien 'Det finske dirigentmirakel’ fortæller om 16 finske dirigenter fra Sibelius Akademiet. De bliver parret to og to i 8 podcast og med et indslag med en dansk dirigent, musiker eller en med kendskab til fænomenet dirigenten Jorma Panula. Denne gang handler det om John Storgårds og Okku Kamu, og det er Per Erik Veng, tidligere orkester-og korchef i DR og producer, der fortæller om sit kendskab til Jorma Panula.

Teatermagasinet Kastesigten april 2022
Og så skal vi i teatret med Kastesigten, som i denne uge har spøgelser - eller usynlige væsener - som hovedtema. Flere af stykkerne kredser nemlig om de levendes forhold til de døde samt alle mulige andre usynlige kræfter, følelser og varsler kropsliggjort i skikkelser og skygger på scenerne. I kan i denne uge høre om teaterversionen af George Orwells Kammerat Napoleon, Homers Odysseus, Maltzers Tatovering og nyskrevet ski-fi-surrealisme på Teater Grob.

Frans af Assisi 3. Assisi som mødested.
Frans af Assisi er en af den europæiske historie og kulturs mest ikonografiske og tidløst inspirerende skikkelser. Hvem kender for eksempel ikke billederne af helgenen, der prædiker for fuglene eller som med skulderen holder en kirkebygning fra at synke i grus? Skikkelsen har i enestående grad en helt nutidig appel, og begrebet ”Spirit of Assisi” repræsenterer for mange mennesker på tværs af ideologier og religiøse overbevisninger en form for håb. Seriens tredje program har overskriften ”Assisi som mødested’, og her taler Jørgen Johansen blandt andet med professor i økonomi Jesper Jespersen om inspirationen fra helgenen fra Umbrien.

En Digters Bazar, 11 En rejseskildring af H. C. Andersen
I Pharaos Klassikere fortsætter vi H. C. Andersens store rejsebeskrivelse En Digters Bazar, hvor vi følger hans rejse gennem Europa til Istanbul i 1840-41.
Efter at have ligget i karantæne tre dage i Piræus kan Andersen nu endelig komme til sine drømmes mål: Athen, som er lige så hellig for de klassisk dannede som Jerusalem. Hver dag under sit ophold må han dvæle på Akropolis.

Ny dansk Jazz med Birger Carlsen
Claus Westh fra Radio Jazz har fået Birger Carlsen i studiet. Han er DR’s Big Bands kunstneriske chef og de to taler om ideer og initiativer med DR’ Big Band.

Foto: Anne Eggen og Istock.