Den2Radio - uge 19 -2019

Udsendelse d.4. - 10. maj. 2019

Velkommen til den2radio, der netop har holdt fødselsdag. D.1.maj har vi været på nettet i 11 år med vores kernestof – podcasts om kultur og samfund. Lytterne har været meget large over for os, som udelukkende er støttet af fonde, og vi modtager meget gerne flere bidrag, det er en stor hjælp.

Intermetzo: Brandstifteren
Den nu opstillingsberettigede danske koranbrænder finder slægtskab i Dr. Goebbels, der efter magtovertagelsen arrangerede den første og største moderne landsomfattende autodafé i Tyskland.  Selvfølgelig må historien med, når man undersøger de fænomener, der igen karakteriserer voldsberuset politisk adfærd. Den fejltagelse kan man nemt begå: ikke at tage bogbrænderen alvorligt og i tide notere sig hans ord som konkret hensigt. Bogbrænderen understregede i et interview, at han vil ’sparke danske muslimer ud’, mens alle troende muslimer skal ’sendes hjem’.

Kinesere i Danmark 1
Hvis man læser om Kinas nyere historie, støder man på ’Det store spring fremad’ og Kulturrevolutionen'. For de fleste danskere hører det til i historiebøgerne, men for Aihua Yan er det en del af hendes barndom. Demonstrationerne i 1989 deltog hun ikke i, men de kom alligevel til at præge hendes fremtid. Den2radio fortæller hendes historie.

Kommentar fra Ove Weiss: Norden, EU og ILO hånd i hånd
Som alibi for Danmarks indtræden i Irak-krigen rettede daværende Venstre-statsminister Anders Fogh Rasmussen i 2003 et kraftigt angreb på samarbejdspolitikken under 2. Verdenskrig. Han kaldte den fej og ussel, en skamplet, som tilmed høstede profit af underkastelsen for nazisterne. Han nævnte ikke, at hans eget parti deltog i samarbejdspolitikken og bl.a. i ly af besættelsesmagten i Folketinget krævede fastfrysning af lønningerne i – som det hed – ’et opgør med fagforeningstyranniet’. På lønmodtagersiden er Venstres ageren derimod indgået som en rygmarvsreaktion mod senere lovindgreb i de frie forhandlinger, som er Den nordiske Models egentlige grundlag. Senere er de nordiske arbejdsmarkedsorganisationer blevet mindre håndsky over for samarbejdet med lovgivningsmagten, bl.a pga vellykkede resultater af trepartsforhandlinger om ligestilling og arbejdsmarkedspensioner.

Den2sport – Maj 2019
Charlotte Bach Thomassen blev for et halvt år siden valgt som ny formand i DGI Danske Gymnastik-og Idrætsforeninger. Hun er den første kvinde på en ledende post i dansk idræt, og hun overtog formandsposten efter Søren Møller, som havde beklædt posten i 17 år. Den2sport har Charlotte i studiet til en samtale om hendes oplevelse af at blive formand og om den stort anlagte vision ’Bevæg dig for livet’. Visionen har stadig lidt svært ved at leve op til målsætningerne trods stor politisk opmærksomhed fra regeringen og trods indsatsen af et trecifret millionbeløb.

Bob Dylan 3
Mens vi venter på at Bob Dylan kommer til Roskilde Festivalen til sommer, genudsender den2radio serien om ham. 10 udsendelser i alt og i denne uge er det Erik Kramshøj, der fortæller om hans mange facetter, og spiller hans musik – også med navne som The Byrds, The Turtles, Joan Baez og Manfred Mann.

Radio Norden - Alkoholkultur i Grønland
Den2radio fortsætter serien om alkoholforbrug, alkoholvaner, alkoholproblemer og alkoholpolitik i Norden. I denne uge fortæller sygeplejerske Turid B. Skifte fra Alkohol- og narkotikarådet i Grønland bl.a. om baggrunden for det faldende alkoholforbrug i Grønland, der nu har bragt Grønland under det danske niveau for årligt indtag af alkohol. Hun beskriver også de mange tiltag, der på dette område gøres specielt i forhold til børn og unge og deres familier. Fordommene om de fulde grønlændere er svære at udrydde, men situationen i dag er, at langt de fleste grønlændere har et fornuftigt forhold til alkohol fuldstændig som borgerne i de øvrige nordiske lande.

På Frans af Assisis veje, La Verna
Frans af Assisi er en af den europæiske historie og kulturs mest ikonografiske og tidløst inspirerende skikkelser. Hvem kender for eksempel ikke billederne af helgenen, der prædiker for fuglene eller som med skulderen holder en kirkebygning fra at synke i grus? Men Frans af Assisi er ikke kun de farverige legender om en eksotisk middelalderhelgen og karismatisk kirkereformator. Skikkelsen har i enestående grad en helt nutidig appel, og begrebet ’Spirit of Assisi’ repræsenterer for mange mennesker på tværs af ideologier og religiøse overbevisninger en form for håb. Seriens fjerde program har overskriften ’La Verna. På den hårde klippe mellem Tiberen og Arno’. Jørgen Johansen besøger La Verna, hvor nutid og middelalder møder hinanden, og hvor tro og tvivl konfronteres. 

Essays 5
Essaygenren er en lidt overset genre, så for netop at belyse den har den2radio produceret 5 podcasts der begynder med Michel Montaigne, forsætter med Holberg og Brandes, videre til Johannes V. Jensen, Jacob Paludan, Knud Sønderby og Martin A. Hansen og så den sidste som vi sender i denne uge, hvor vi skal møde Susanne Brøgger og Klaus Rifbjerg og høre om ’Min indre posedame’ og Glæden ved vin’. Alle podcasts ligger tilgængelige på hjemmesiden.

Internationale danske klassiske solister – Maja Helmes
'Internationale danske klassiske solister' portrætterer i radioformat nogle af de mange danske sangere, musikere og dirigenter, der har eller har haft en international karriere eller som er ansat i et ensemble i udlandet. I denne uge skal vi møde trompetisten Maja Helmes, der er solotrompetist i Frankfurt Radiosymfoniorkester. Efter studier på Det kgl danske Musikkonservatorium og i England fik Maja Helmes et scolarship til Berliner Philharmonikernes Akademie, og dermed spillede hun regelmæssigt med Berliner Philharmonikerne. Derudover var hun også med i Gustav-Mahler- Orkestret og Det europæiske Ungdomsorkester, og fra 2002 til 2003 var Maja Helmes ansat som 1. solotrompetist i Deutsche Oper i Berlin.

Den røde sofa
Den Røde sofa på Hovedbiblioteket i København har denne gang besøg af Ida Hoeck og Vivian Jørgensen til en samtale om antologien ’Mor - en antologi om moderskab’, som de begge er bidragsydere til. Antologien er skrevet af 18 kvinder og består af personlige beretninger, der kalder på refleksion over temaerne – om det at være mor, om ikke at ville være mor, om at beundre sin mor og meget mere. Ida Hoeck er uddannet sociolog og arbejder som selvstændig konsulent og Vivian Jørgensen har arbejdet som advokat i 22 år og er mediator.

Foto: Annie Spratt