Den2Radio - Uge 19 - 2020

Udsendelse d. 2. - 8. maj. 2020

Vi står med et ben i foråret og et andet i den totale uvished om hvad der kommer til at ske lige rundt om hjørnet. Men den2radio er et sikkert sted, her er der podcasts hver uge til alle jer der higer efter kulturoplevelser. Samtidig takker vi lytterne for at støtte os økonomisk, det er meget vigtigt for os.

InterMetzo
’Hele lortet brasede sammen i 2008’, siger Georg Metz i sit Intermetzo. Så kom opsvinget, og så kom coronaen. Sådan set stod den globale økonomi lige før over for atter en kollaps. De hyppige op- og nedture på børsen i New York var godt nok stilhed før stormen.Coronaen kuldkastede alle almindelige spådomme. Verden gik ikke i krise, den gik i stå. På få timer var regeringerne henvist til at handle. De der ventede betaler dyrt. Men Venstres tidligere skatteminister bebrejder statsministeren hendes tilbøjelighed til at tale forventningerne til fremtiden ned frem for at tale dem op. Når Mette Frederiksen udtrykker sig mørkt et godt stykke nede på forventningsskalaen, er der derfor kun en ting at gøre: kravle op langs den gunstige kurve og lovprise bøgeskoven og de længere dage.

Det europæiske Hus II (11)
Det europæiske hus referer fra EU-Kommisionen, hvor Margrethe Vestager siger, at EU-landene bør være klar til i forbindelse med coronakrisen at købe sig ind som ejere i virksomheder i deres lande for at undgå kinesiske overtagelser. Og fra kommissionens formand Ursula von der Leyen har det lydt således: ’Det er de færreste virksomhedsejere, der blankt kan afvise et godt købstilbud. Især ikke, hvis der pludselig kun er småpenge tilbage på kistebunden’.
I disse uger indløber daglige pressemeddelelser fra EU-Kommissionen med lange lister over godkendte nationale støtteordninger, som i normaltider ville være stødt på EU's konkurrenceregler, men som under pandemien er en ren formssag, fordi nationalstaterne gør, hvad der passer dem. Og fordi EU svigtede i krisens første uger.  Det har givet nationalstaterne og deres regeringer – uanset partifarve – en særstilling. Men det har – mod forventning – ikke givet de højre-nationale partier vind i sejlene.

Hafnia 4
Panikslagne gæster kastede sig ud af vinduerne på Hotel Hafnia og blev kvæstet i faldet mod gaden, er en af de medieskabte myter, der er blevet gentaget igen og igen, så sent som den 24. december 2019 i Berlingske. Det er imidlertid en kendsgerning, at ikke en eneste hotelgæst sprang ud af vinduerne i facaden, fastslår journalisten Peter Skeel Hjorth, som fulgte med røgdykkerne ind i hotellet. I tre tidligere udsendelser har han beskrevet sine egne oplevelser, brandforløbet og gæsternes situation. I den fjerde og næstsidste udsendelse tager han fat på de usande beskrivelser, der spænder fra et mønster af småfejl til graverende fejl i en dokumentar på DR K og omtale af episoder, der aldrig har fundet sted.

’15 kvindelige komponister fra 10 lande gennem 400 år’, Lili Boulanger
Lili Boulanger er den med det korteste liv af de ‘15 kvindelige komponister fra 10 lande gennem 400 år’. Hun blev 24 år. Hun er nr 12 i rækken. I den sidste fase i hendes korte liv viste hendes dybe religiøsitet sig og hun komponerede flere værker hun kaldte salmer baseret på tekster fra Davids salmer fra Det gamle Testamente, men også værker med naturbeskrivelser. Hun har skrevet så fantastisk musik, hvad kunne det ikke være blevet til? Sikke en skæbne. Hun var på mange måder på niveau med Ravel og Debussy både hvad angår hendes sans for form og harmoni. Man kan godt sige, at hun danner en treenighed med de to komponister, og hvis hun havde fået nogle flere leveår, kunne hendes navn sagtens have været nævnt i samme åndedrag som dem. 

Grænselandshistorier 5
I serien ’Grænselandshistorier’ besøger Jørgen Johansen og Finn Slumstrup en række erindringssteder mellem Kongeåen og Ejderen. Her i den 5. udsendelse er det Immervad Bro og Hærulfstenen de besøger - markante steder i grænselandet mellem Danmark og Tyskland.

Talebobler
’Talebobler’ kalder Egon Clausen en ny serie, hvor han vil kommentere verdens gang, sådan som den tager sig ud fra en af de udkanter, han befinder sig i. Udkanter er der nemlig mange af. Der findes etniske, religiøse, økonomiske, geografiske og kulturelle udkanter. Hvis man er gammel, er man havnet i en aldersudkant. Hvis man er fattig er man dømt ude af den store forbrugsfest. Om alle disse udkanter er der noget centralt at sige om vor tid. Det forsøger Egon at gøre.  Denne gang filosoferer han over stjernehimlen og over traktoren, der skammer sig.

Pharaos Klassikere 14 dage i Jylland 4
I 4.afsnit af Steen Steensen Blichers lille roman ’14 dage i Jylland’ har baronen på Solholm inviteret den lille gruppe til at besøge sig, og under selskabslegene i haven bemærker von Nordstjerne, fortælleren, at Therese udviser en mærkbar kulde over for ham, og ved bordet har baronen hende til bords og hun undgår den unge mands blikke. Og det går ikke meget bedre med Vang – omend omvendt. Han har fået sikkerhed for, at Mariane elsker ham, men da han er et fattigt hittebarn, har han jo ingen chancer i forhold til en baronesse, så han belaver sig på at forlade sin stilling på slottet.

H.C.Andersen - Kometen.
H.C.Andersen huskede tydeligt, at han 6 år gammel havde set en komet på himlen. Det var i 1811 og da han i januar 1869 skrev dette eventyr, så han i kometernes bane en cyklus svarende til livets cyklus. ’Kometen’ udkom i New York i ’The Riverside Magazine’. Det er Morten Grunwald der læser.

Teatermagasinet Kastesigten
Kastesigten - den2radios teatermagasin - er tilbage med en introduktion til teaterlivet i corona-virussens skygge. De lukkede teaterhuse og mange aflysninger er blevet anledning til at åbne for arkiverne på mange nationalscener over hele verden. Nu kan man pludselig få lov at se alt det man ikke tidligere havde tid eller råd til - ja nu kan man endda gå på opdagelse i fremmede eksotiske landes teater-kultur, og det helt gratis. Hør om hvor og hvordan i vores anmelders tilstandsrapport…. fra Fanø.

Museer skaber viden, Samling af det ægyptiske
Ofte hører man om hvordan museer i verdens hovedstæder har fået samlingerne på mere eller mindre fordækt vis, som da Napoleon indsamlede store mængder af ægyptiske skatte. Når det gælder de ægyptiske genstande på Glyptoteket, så er det en anden historie nemlig om den engelske ægyptolog og arkæolog Flinders Petrie. Hans udgravninger blev lavet i samarbejde med den ægyptiske regering, og man delte det indsamlede, så de ægyptiske museer fik det bedste, mens museerne rundt omkring i verden, der finansierede udgravningerne fik resten
For at finde ud af, hvilke genstande, der hører sammen har inspektør ved Glyptoteket Tine Bagh udført et forskningsarbejde, hvor hun har fundet ud af, hvor genstandene befinder sig henne, så de kan sættes i en større sammenhæng. 

Foto: den2radio