Den2Radio - Uge 19 - 2023

Udsendelse d.6.-12.maj. 2023

InterMetzo
Løbet er kørt for Lizette Risgaard, siger Georg Metz i sit Intermetzo. Næppe nogen i fagbevægelsens historie har mistet tilliden så hurtigt og så brutalt. ’Grisgaard’ og ’Gramsebossen’ blev hun lynhurtigt døbt i Ekstra Bladet. Når krænkelsesbevidstheden har manifesteret sig så håndfast som nu, træder krav om faste forhold og renere linjer end de reneste frem i forreste linje.

Mennesker i Midgården 2
I Midgården bor John og Lisbeth, som godt kan lide at give en hånd til folk i lokalområdet. Vi følger dem bl.a til en studenterfest og en fest som seniorbofællesskabet arrangerer. Vi skal også med til Midgårdens 35 års fødselsdag, for så gammel er det. Det bliver en glad dag men også en trist dag, for karréen de bor i skal sælges og fremtiden er usikker for beboerne.

Teatermagasinet Kastesigten – maj 2023
Teatermagasinet Kastesigten er tilbage med nyt fra de københavnske teatre. Denne udgave skal imidlertid mestendels handle om noget der var. Teater Sort/Hvids direktør Christian Lollike har nemlig meldt ud at han stopper efter denne sæson, så vores teaterkritiker, Rasmus Blædel Larsen har valgt at hellige denne kastesigte til et tilbageblik på og påskønnelse af en af dansk teaters mest markante skikkelser i dette årtusinde. En lille buket af aktuelle stykker bliver dog også anbefalet.

4 franske komponister over for 4 danske igennem 400 år. 1700 tallet
den2radio's serie om 4 franske komponister over for 4 danske komponister i 4 århundreder er vi kommet til 1700 tallet og til Jean-Philippe Rameau og Johann Adolph Scheibe. Begge to var optaget af andre sider af musikken end som musikere og komponister. Rameau var en berømt musikteoretiker inden han som 50 årig komponerede sin første opera og derefter skrev han 30 mere, og Scheibe havde sit eget musiktidsskrift, der behandlede emner om den musikalske skaben, matematikkens betydning for musikken, den musikalske smag og musikkens historie og udvikling. Begge skrev masser af musik, og begge d'herrer hadede italiensk opera af et godt hjerte.   

Året har 16 måneder. Maj
Da Henrik Nordbrandt i 1986 udgav digtsamlingen Håndens skælven i november kunne ingen forudse, at hans firelinjede digt om årets seksten måneder ville blive folkeeje. Årets tolv måneder er de velkendte, men den skrækkelige november repeteres fire gange. Det er imidlertid en kendsgerning, at årets gang altid har haft stor betydning for Henrik Nordbrandt og påvirket ham både som menneske og som digter.  ’Året har 16 måneder’ bygger på en række samtaler mellem den netop afdøde Henrik Nordbrandt og journalisten Jens Winther, og i denne udsendelse er det Nordbrandts maj-relevante digte, der bliver kommenteret.

Pharaos klassikere: Amalie Skram: Det røde Gardin (1899)
Det er ikke nogen egentlig spøgelseshistorie, men uhyggelig er den nu, Amalie Skrams novelle ”Det røde gardin” fra samlingen ”Sommer” fra 1899, som I skal høre i Pharaos Klassikere i denne uge. En kvinde føler en uforklarlig tilskyndelse til at købe et stykke rødt stof, selvom hun ikke rigtig ved, hvad hun skal bruge det til. Hun er sikker på, at hun nok skal finde noget at bruge det til, og selvom det ikke bliver hende selv, der får idéen, så bliver det brugt.

En verden af bystater 6. Europas vugge.
Det antikke Grækenland bliver ofte fremhævet som ophavet til den vestlige civilisation. Derfor bliver betegnelsen ’Europas vugge’ ikke sjældent brugt til at beskrive den oldgræske verden. Men hvad ligger der i den betegnelse, og hvordan har denne eurocentriske verdensopfattelse været med til at påvirke den danske historieforståelse? Det er den 6. og sidste podcast ’En verden af bystater’ og her skal I møde Helene Blinkenberg Hastrup, der er mag.art og ekstern lektor ved Aarhus Universitet.

Radio Underjordisk. Fortidsfåret, myte, makker og mammom.
I den første podcast om fortidsfåret får vi et indblik i den videnskab det kræver at holde styr på geder og får med et sjældent besøg i magasiner og knoglekasser på Naturhistorisk museum. Sammen med assisterende kurator Kristian Murphy Gregersen går vi på opdagelse i den kvartærzoologiske samling, der blev grundlagt i midten af 1800-tallet. Vi er også med dyrepasser Mia Carlsen og hendes kolleger i Sagnlandet Lejre, når de muntert flytter rundt på de meget levende dyr.

Hall og Jensen præsenterer 1975
I det sjette program i Martin Halls og Søren E. Jensens serie om de musikalske halvfjerdsere er vi nået til 1975, hvor både Kraftwerk og Pere Ubu satte deres fingeraftryk på tidsbilledet. Der bliver dog også plads til fortællinger om obskøne managers, sengekantsfilm og Adolf Hitler-mytologi, så der er som altid tale om en lind strøm af erindringsglimt og historier fra perioden, der af en norsk barokgruppe er blevet kaldt "årtiet, som den gode smag glemte".

Foto: den2radio