Den2Radio - Uge 2 - 2018

Udsendelse d. 6. - 12. januar. 2018

I denne anden juleferieuge er InterMetzo frisk produceret, mens resten af vores programtilbud er genhør.

InterMetzo:
Georg Metz har givet sin kommentar titlen ”Klummistens poetik. På kanten af et hundredårs år”.

De sårbare mænd
Blandt urfolk over hele verden har det altid været et fast element i drenges indtræden i de voksne mænds rækker, at de skulle igennem et modningsritual. Et ritual hvor de siger farvel til barndommens forkælede privilegier, og i stedet bliver tvunget til at forholde sig til hvad de skal bidrage med i det fællesskab, de lever i. Det ritual er i den vestlige verden ikke længere så udbredt, og mandegruppeleder Aslak Estrup arbejder med at guide mænd igennem deres livsovergange. Han arrangerer og afholder ”Vision Quests”- eller visionssøgninger – for mænd der står på tærsklen til et nyt kapitel i deres liv. På disse Vision Quests bliver mænd guidet til at opsøge og gennemleve deres indre tomhed på en helt ensom tur ud i naturen der typisk forløber over flere døgn. Her får de mulighed for at tage afsked med trygheden, og at finde svaret på hvilken rolle de skal spille i fællesskabet. Vigga Wagtberg taler med Aslak Estrup.

Kulturen og den kolde krig
Kulturudvekslinger spillede en vigtig rolle i afslutningen af den kolde krig og var medårsag til at det foregik fredeligt. Fundamentet af kulturudvekslinger spændte lige fra klaverkoncerter til store politiske aftaler, som virkede afspændende på hver deres måde. Kan kulturudvekslingerne igen være en metode til at nedtrappe en konflikt imellem Vesten og Rusland?  Thor Eiken Mulvad og Claus Bo Bjerglund Andersen taler med professor i historie Poul Villaume om kulturudvekslings betydning for opblødningen af forholdet imellem de to supermagter, og om vi kan lære noget af kulturudvekslingerne med hensyn til den nuværende situation i Ukraine?

Don Quijote
Den tyske komponist Georg Philipp Telemann lod sig i begyndelsen af 1700-tallet inspirere til en orkestersuite over den berømte roman om Don Quijote. Troels Svendsen fortæller og spiller med Violonbanden.

Radiomuseet i Ringsted
Radiomuseet i Ringsted har en imponerende samling af apparater tilbage til højtalerens, radioens og fjernsynets barndom. De fungerer allesammen og bliver bl.a. også udlånt til film-og teateropførelser samt til den store TV serie på DR 'Krøniken'. Der er naturligvis en masse spændende historier knyttet til og dem fortæller Bjarne D. Nielsen - initiativtager til Radiomuseet og mangeårig underviser på Teknisk skole i Ringsted. Der er ikke det, han ikke ved om lyd og radioteknik og her fortæller han om idéen bag oprettelsen af museet og om de mange mange apparater som museet ligger inde med.

Den evige latter
Frederik Dessau præsenterer et af sine essays ”Den evige latter”.

Året har 16 måneder: Januar
I 2015 producerede journalist Jens Winther og digteren Henrik Nordbrandt en række udsendelser over Henrik Nordbrandts samling ”Året har 16 måneder” . Vi begynder med januar.

Verden af i går 16
1. verdenskrig er slut – og udfaldet blev som Stefan Zweig havde spået det. Nu kan han vende hjem til Østrig – men hvilket Østrig? Kun en lille rest af det tidligere kejserdømme får lov at eksistere, og det endda mod befolkningens vilje. Plaget af krigsgæld og inflation. Som det er, kan man godt sige, at krigens elendighed langtfra er forbi for Østrig.
Stefan Zweig slår sig ned i et nyerhvervet hus i Salzburg, da han har besluttet at holde sig væk fra hovedstaden og alle hans gamle modstandere der, og i stedet hellige sig sit arbejde i fred og ro. Men det er svært at få ro i et så plaget land, og han beskriver de mange absurde forhold som inflation og varemangel giver anledning til.

Jazzens historie: Miles Davis og Gil Evans
I serien om Jezzens historie fortæller Christian Braad Thomsen denne gang om Miles Davis´  samarbejde med arrangøren Gil Evans.

Foto: Knud Steffen Nielsen