Den2Radio - Uge 2 - 2019

Udsendelse d.5. - 11. januar. 2019

Intermetzo
Byder som altid på en knytnæve lige i øjet, Georg Metz er altid i stødet. I denne uge tager han udgangspunkt i dronningens nytårstale og i de 4 børn med alvorlige øjenskader, som ikke lige foreløbig kan se dronningen i øjnene
Correspondance
Den 4. udsendelse i serien med Albert Camus og kæresten Maria Cararès’ kærlighedsbreve har Jesper Tang kaldt ”Kærlighedens væsen”. Camus skriver om den moderne lykke og Maria Casarès om, at man altid elsker, når man én gang har elsket.
Zhong
I 2016 udkom forfatteren Thøger Jensens seneste roman. Den hedder Zhong, et kinesisk ord, og den handler også om en gruppe danske turisters rejse til Kina. Thøger Jensens romaner skal nødig komme op på over 100 sider i omfang, men denne her er altså blevet på 130 sider. Søren E. Jensen taler med forfatteren bl.a. om, hvorfor hans bøger er så tynde og hvorfor det alligevel tager ham så lang tid at skrive dem
Cubansk jazz
Cubansk jazz er noget ganske særligt, og Claus Westh fra Radio Jazz præsenterer trommeslageren Michael Olivera, en af de meget dygtige cubanske musikere, som har slået sig ned i Madrid. Hans første album i eget navn er en kærlighedserklæring til det cubanske landskab og de mennesker, han er opvokset med.
AT BO: Hvad er bæredygtigt byggeri
I den2radio’s serie ’At Bo – bolig, by og bæredygtighed’ går vi på jagt efter indholdet i begrebet ’bæredygtighed’ på Statens Byggeforskningsinstitut (SBi). Her har vi samtaler med forskerne Lars Engberg, Jesper Ole Jensen, Harpa Birgisdottir samt direktør prodekan Thorkild Ærø. Vi hører om certificering af bæredygtigt byggeri og recirkulation, renovering og social og økonomisk bæredygtighed. Og vi hører om internationalisering og det globale flow af byggeprodukter, der dominerer byggemarkedet. Et eksempel på internationale byggematerialer er ’de grædende plader’, som er kinesiske vindspærre-plader som indeholder salt, der tiltrækker fugt og derfor nedbrydes hurtigt i det danske klima. I dag er byggeskader med pladerne opgjort til omtrent 2 mia. kr. Den slags skandaler kalder på bedre rådgivning og vilje fra byggebranchen til at handle forsvarligt og bæredygtigt.
Kærlighed til gamle døre
den2radio’s Henrik Morell har besøgt en forretning med genbrugsbyggematerialer, hvor man lige kan finde den gamle fyldningsdør eller det messinghåndtag, der passer til ens bolig. Genbrug kan nemlig været meget mere end et spørgsmål om at spare penge.
På sporet af dronning Dagmar
I år 1212 døde Dronning Dagmar. Hun døde ung, og hun døde i barselsseng. Men hvem var hun, og hvorfor kender vi hende i dag her 800 år efter? Bodil Grue er taget til Ribe for at tale med Karsten Eskildsen, der er medforfatter til bogen ’Dronning Dagmar-tradition, myter og virkelighed’.
Juleoratoriet 6.kantate
Den store Johann Sebastian Bach komponerede i årene 1734 og 1735 6 kantater til juletiden. Han arbejdede konstant og skulle hele tiden have nye værker klar til alverdens søn-og helligdage i sin kirke i Leipzig Thomaskirken, hvor han var kantor og organist fra 1723 til 1750. De 6 kantater er enkeltstående kantater hvor de første 3 samlet er dem vi kalder Juleoratoriet, og som bliver opført alle vegne i Danmark i juletiden på lige fod med Händels Messias. Vi har sendt de 5 første kantater igennem december måned og er nu nået til den sidste, som netop kommer her efter nytår i ugen med Hellig trekongers søndag som meningen var fra Bachs side.