Den2Radio - Uge 20 - 2017

Udsendelse d.13 - 19.maj. 2017

InterMetzo
Georg Metz spørger i denne uge, hvordan Socialdemokraterne mon vil stille sig over for udsigten til et reformeret og vitaliseret europæisk projekt, som Emmanuel Macron – den pæne lille franske bøssedreng – er en begejstret fortaler for. Hvor vil Socialdemokraterne finde deres nødvendige begejstring. Søren Krarup har – med sin såkaldte fortalelse – tydeligt vist, at han har fattet det franske budskab, der kan vise sig livsfarligt for DF.
Museer skaber viden: Børnenes middelalder
Når man ser på kilder fra middelalderen kan børn umiddelbart virke ret fraværende. Det er dog kun, hvis man ikke ser rigtigt efter, for ellers kan man i arkæologien, de skriftlige kilder og i kunsten finde mange kilder, der giver et indblik i børns verden i middelalderen. Udsendelsen om børn i Middelalderen er en del af den2radio’s serie Museer skaber viden.
Landbrugets troldspejl
En debat om eksterne investorers indtog i dansk landbrug har i den forgangne uge rejst sig i medierne. Landbrugsmæglerbranchen spår at 2017 bliver et gennembrud for salg af landbrugsejendomme til eksterne investorer. Og der er mange til salg, en fjerdedel af landbrugsjorden skal ejerskiftes inden for en kort årrække. Hvem er de eksterne investorer, kan dansk landbrug i dyb økonomisk krise overhovedet give et fornuftigt afkast og er der den nødvendige politiske opmærksomhed omkring hvad ejerskabet til vores naturressourcer betyder for landets suverænitet. Ph.d. Rasmus Blædel Larsen forsøger at give et lille indblik i debatten.
AT BO
Serien at Bo – Bolig, By og Bæredygtighed har denne gang fokus på Urban gardening - eller på dansk - ”Byhaver – oppe på taget”.  De klassiske byhaver ligger nede på jorden, men den aktuelle trend i de globale metropoler er, at nutidens haver går i højden og anlægges både lodret og vandret på vægge og tage.  den2radio var med, da Videnscenter for Byudvikling i april holdt konference i København om temaet ”Urban Gardening.
Toscana. Om mad og mennesker fra uopdagede dale  
’Toscana.Om mad og mennesker fra uopdagede dale ’ lyder den lovende titel på en udsendelse om en bog der blander portrætter, madopskrifter og kulturhistorie. Det er den italienske journalist Alfredo Tesio og hans danske kone Helle, der har udgivet den.  den2radio’s Jørgen Johansen har talt med de to forfattere om bogen, der blander portrætter, madopskrifter og kulturhistorie. Så der er en god snak om mad og mennesker i udsendelsen. 
Salmesang ved reformationen 7 
Serien 'Salmesang ved reformationen' er nået til den 7.udsendelse. Der er jo tale om 500 år gammel musik, musik fra Martin Luthers tid, som fik stor indflydelse også på Danmark. Og når det er så længe siden, er en masse værker og skrifter uundgåeligt gået tabt. Men rundt omkring på biblioteker i Europa findes der alligevel guld, som man har ledt efter i flere hundrede år og som man har troet var forsvundet. Musikforsker og kantor Ole Kongsted har fundet en motet, som forskere har ledt efter i alle de år, og det fortæller han om i denne udsendelse. 
Pontoppidan Krønike ’Muldskud’ 
Et velhavende ægtepar har i en pragtfuld villa isoleret sig helt fra verden for at undgå sorg og smerte. Men kan man det? Helt undgå de lidelser, der hører med til livet? Pontoppidan svarer nej, og selvom den lidelse, de bliver konfronteret med, ikke er dybt personlig, så ændrer den alligevel deres liv. Henrik Pontoppidans samling ”Krøniker” består af 11 krøniker som vi sender over 11 uger her på den2radio og det er ’Muldskud’ i denne uge. 
Klassisk på nettet 
Klassisk på nettet er en times klassisk musik med et tema og denne gang er temaet en stafet på den måde, at et musikstykke eller en komponist fører os fra et land til et andet. Vi skal høre Mozart spillet af fløjtenisten Jean-Pierre Rampal, vi skal høre Gabriel Fauré, Lennard Bernstein som akkompagnetør for mezzosopranen Christa Ludwig i Gustav Mahler, der er Gershwin og Bela Bartok og mere endnu. 
Islamiske dynastier og kunst 19 
Islamisk dynastier og kunst handler denne gang om mogulernes Indien og det er Søren Lassen, ph.d og ekstern lektor ved Københavns Universitet, der fortæller om det og direktør for Davids Samling Kjeld von Folsach fortæller om kunstgenstande fra den tid på Davids Samling. 

Foto: Anne Eggen