Den2Radio - Uge 20 - 2018

Udsendelse d. 12.-18.maj 2018

Intermetzo 
I anledning af venstres nye politiske ordførers selvpræsentation som ”kvinde, mor og østjyde” funderer Georg Metz lidt over hjemstavnsbegrebet og de dermed forbundne farer og fordomme.

Christianhavn x 2
Og så er det 400 år siden i år, at Christianshavn blev anlagt, og i den anledning bringer den2radio en række udsendelser om øens historie. I denne uge om såkaldte filantropiske arbejderboliger fra midten af 1800-tallet, og om livet på en husbåd i kanalen.

Museer skaber viden: Prinsens Palæ
Museer skaber viden er en omfattende serie her på den2radio om arkæologi, kunst, historie og kulturhistorie, middelalderen, renaissancen, nyere tid, museer og naturvidenskab. I denne uge taler den2radios Henrik Morell med Nationalmuseets museumsinspektør og seniorforsker Ulla Kjær om Nationalmuseet, der ligger i Prinsens Palæ og er en historisk bygning, der er interessant i sig selv, og Ulla Kjær viser rundt fra kælder til loft.

Ladies of folk 3
De to journalister og countrymusikelskere Kristina Svith Villadsen og Evelina Gold, der tilsammen er Ladies of Folk. De dykker denne gang ned i det parallelunivers, der omgiver de amerikanske hobos – vagabonder, der gennem tiden har rejst Amerika tyndt ombord på godstog. Og så handler det ikke mindst om ‘The Last of the Hobo Kings’ – Steam Train Maury.

Nostalgi er ikke hvad det har været
’Nostalgi er ikke hvad det har været’ er en titel på en række musikudsendelser, som den2radio’s Erik Kramshøj har produceret, og denne har han givet undertitlen ” associations- befængt musikindtryk gennem et par menneskealdre”. Og et af musikindtrykkene er ’Yesterday’ – klar The Beatles nostalgi.

100 års brasiliansk poesi
Brasiliansk poesi gennem 100 år har digteren Peter Poulsen samlet, redigeret og oversat. Samlingen har overskriften ’OPSLUGT AF LIVET’, og han taler med den2radio’s Anette Bruun Johansen. Musikken er af Heitor Villa-Lobos - Brasiliens berømteste komponist.

Året har 16 måneder: maj
Det er en kendsgerning, at årets gang altid har haft stor betydning for Henrik Nordbrandt og påvirket ham både som menneske og som digter.  ’Året har 16 måneder’ bygger på en række samtaler mellem Henrik Nordbrandt og den nu afdøde journalist Jens Winther, og i denne udsendelse er det selvfølgelig Nordbrandts maj-relevante digte, der bliver kommenteret.

Klassisk på nettet: maj
Klassisk på nettet er en serie med ca en times musik garneret med en kort relevant speak om et særligt emne, og denne gang er det maj måned, der er i fokus med den skønneste musik, og det er f.x hele ’Fynsk forår’ af Carl Nielsen, scherzoen fra Dvoraks 8.symfoni, ’Die Mainacht’ af Brahms sunget af Christa Ludwig, solsorten – ’Le merle noir’ af Olivier Messiaen spillet af fløjtenisten Emmanuel Pahud og flere skønne klassiske ting.